Aç-kapa istemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Aç-kapa istemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2017 17:13

ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, Büyükşehir Belediyesi’nin üniversite kampüsünden geçirmeyi planladığı yeni yolla ilgili “Tünel yolun, aç-kapa yöntemiyle yapılmaması konusunda ısrarlıyız” dedi.

Haberin Devamı

Bilkent Şehir Hastanesi’ne bağlantı yolları kapsamında ODTÜ’den geçmesi planlanan tünel yolla ilgili üniversite yönetiminden açıklama geldi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üniversiteden geçmesi planlanan ve Malazgirt ile Bilkent bulvarlarını birleştirecek 2.1 kilometrelik tünel yolun aç-kapa yöntemiyle yapılmaması konusunda ısrarlı olduklarını söyledi. Rektör Kök, tünel yol ile ilgili plan değişikliği hazırlanırken üniversite ile toplantı yapılmadığını ve ODTÜ’nün görüşününü alınmadığı bilgisini verdi. Rektörlük Toplantı Salonu'nda dün düzenlediği basın toplantısında, aç-kapa sistemiyle yapılması planlanan tünel yolun, arazinin yüzeyini tahrip edeceğini vurgulayan Kök şunları söyledi:

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARAR

Haberin Devamı

"ODTÜ arazisi, yüzde 87'si orman olan bir ekosistemdir. Aç-kapa yöntemiyle yaptığımız zaman büyük bölümü 1. Derece doğal SİT Alanı statüsünde olan bu alan geri dönüşü olmayan bir zarara uğrayacaktır. Bunun yanı sıra, burada aç kapa yöntemiyle yapılacak yol maliyeti 1 birim ise diğer teknolojiyle yaptığımız zaman maliyet 1.2 birim oluyor. ODTÜ'den geçmesi planlanan, Malazgirt Bulvarı ile Bilkent Bulvarı'nı birleştirecek 2.1 kilometrelik tünel yolun aç kapa yöntemiyle yapılmaması konusunda ısrarlıyız."

24 HEKTARLIK ALAN YOK OLACAK

Öngörülen yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmının tescilli orman arazisine denk geldiğine dikkat çeken Rektör Kök, “ODTÜ-Bilkent Üniversitesi sınırında öngörülen bu taşıt yolu, doğal yapıyı dikkate almamakta olup, doğal yapının tahribine ve niteliksizleşmesine yol açacaktır. Arazinin büyük bölümü 2. Derece Doğal Sit Alanı statüsündedir. ODTÜ arazisinden yaklaşık 4.8 km uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde geçmesi öngörülen taşıt yolu, sanat yapılarıyla 24 hektara yakın bir orman alanının yok olmasına yol açacak. Bunun yanı sıra bu yol ile ODTÜ’nün batı sınırı arasında kalan yaklaşık 94 hektarlık orman alanının ODTÜ arazisi ve orman alanı bütünlüğü ile ilişkisi koparılacak" ifadelerini kullandı. 

GEREKSİZ VE KAMU İSRAFI

Haberin Devamı

ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, ODTÜ arazisi ile Bilkent arasında mevcutta kuzey-güney yönünde bağlantı sağlayan ve halihazırda kapasitesinin çok altında kullanılan taşıt yolunun hastane bölgesiyle İncek Bulvarı arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla değerlendirilmesinin de mümkün olacağını kaydetti. Rektör Kök, İhsan Doğramacı yolunu kullanmak olanaklıyken, buna paralel ve ODTÜ arazisinden geçen yeni bir taşıt yolu açılmasının hem doğal alanların gereksiz yere tahribine hem de kamu kaynaklarının israfına yol açacağını savundu.

 

‘YA YAPACAĞIZ YA YAPACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de ODTÜ’den geçecek yolla ilgili geçtiğimiz günlerde katıldığı bir radyo programında değerlendirmelerde bulunmuştu. Başkan Gökçek, “Yeni yapılacak Bilkent Şehir Hastanesi dolayısıyla Eskişehir Yolu civarında trafiğin sıkışacağını görüyoruz. Bunun çözümlerini arıyoruz. Konya Yolu’na bir alternatif yapılacak ve aynı zamanda hemen hastanenin yanından geçecek bulvarı, İncek’e bağlayacak bir yola ihtiyacı var. Bunun için en uygun yer ODTÜ’nün yan kısmından geçmektir. Biz bunu ODTÜ’ye teklif ettik. ODTÜ her şeye karşı çıktığı için buna da karşı çıktı. Şimdi, bu yollara Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası da sol karakterlerine uygun olarak karşı çıkıyor. Boşuna heves etmesinler. Nasıl 1071 Malazgirt Bulvarı bitirildiyse, buralar da bitirilecek. Biz buralara konut, ticaret merkezi yapmayacağız. Halkın ihtiyacı olan yolu yapacağız. Bu yolları da ya yapacağız ya yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!