Kınalı Eller'den 80 katlı havuçlu tatlı

Güncelleme Tarihi:

Kınalı Ellerden 80 katlı havuçlu tatlı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2022 15:43

Beypazarı’nın meşhur havucunu 80 katlı baklavalarında kullanarak farklı bir lezzet oluşturan Beypazarı Kınalı Eller Kooperatifi’ndeki kadınlar, “El açması 80 katlı baklavamızı, Beypazarı’nın havucuyla tatlandırdık. Sadece el birliği değil, fikir birliği de yaparak yeni lezzetler ortaya çıkarmaya gayret ettik” diyor.

Haberin Devamı

Beypazarı’nda iki yıl önce kurulan ve kadınların istihdamına katkı sağlamayı amaçlayan Beypazarı Kınalı Eller Kooperatifi, ilçeye has ürünlerle yeni tatlar oluşturuyor. Kadınlar havuçlu baklava üreterek ortaya farklı bir lezzet çıkardı. Kooperatif Başkanı Serpil Deniz, çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Kınalı Ellerden 80 katlı havuçlu tatlı

Hürriyet Ankara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığı serinin 14’üncü konuğu Beypazarı Kınalı Eller Lezzet Atölyesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi oldu.

Kooperatifin çıkış hikâyesi nasıl oldu?

Kooperatifimiz, 2020’de yedi kişi ile kuruldu. Sayımız 30’lara ulaşmış durumda. Tarımsal kalkınma kooperatifi statüsünde kurulduk. Beypazarı’nın yöresel ürünlerini üretiyor, kadınlara istihdam olanağı sağlıyor ve yine genç kadınlarımızın eğitimlerini tamamlamalarına destek oluyoruz. Bunun yanı sıra tarım ve arıcılık faaliyetleri de yürütmekteyiz.

Haberin Devamı

Kınalı Ellerden 80 katlı havuçlu tatlı

ŞERBETİ DE HAVUÇ SUYUNDAN

Kooperatifinizden ne gibi ürünler ortaya çıkıyor?

Beypazarı’nın değerlerini ve lezzetlerini canlı tutmak en önemli gayemiz. Beypazarı’nın coğrafi işaretli ürünleri, sadece Ankaralıların değil pek çok kişinin gözdesi. Beypazarı cevizli sucuğu, Beypazarı kurusu, Beypazarı höşmerim tatlısı, Beypazarı dolması ve havuç lokumu coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında. Bizler de kooperatifimizde Beypazarı baklavası,dolması, yaprak sarması, Beypazarı kurusu, cevizli sucuk, pestil, lokum ve cezerye, erişte ve tarhana, makarna ve bazı tıbbi-aromatik yağlar üretmekteyiz. Bunun haricinde Beypazarı’nın havucu oldukça meşhur. Kooperatifte havuçlu baklavayı, havuç sirkesini ve havuç reçelini imal ettik. Havuçlu baklava oldukça rağbet görüyor. Baklavanın içerisine havuç koyup, şerbetini de havuç suyuyla hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile glutensiz ve vegan makarna üretmeye de başlayacağız.

Haberin Devamı

Kınalı Ellerden 80 katlı havuçlu tatlı

Ürünlerinizin satışını nasıl yapıyorsunuz?

Ürünlerimizi Başkent Market, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ve bayilerinde bulabilirsiniz. Bazı e-ticaret sitelerinde de satışımız mevcut. İç piyasanın haricinde Almanya ve Hollanda’ya da ürünlerimizi gönderiyoruz. Hedeflerimizden biri de üretim kapasitemizi arttırmaktı. Üretim kapasitemizi arttırınca aylık bir ton baklava, aylık 20 ton Beypazarı kurusu, günlük 300-400 kilo erişte üretmeye başladık.

GELENEK VE GELECEK BULUŞMASI

Yeni çalışma ve projeler var mı?

Kooperatifi hayata geçirirken sermaye ve destek olmadan yola çıktık. Üstelik kuruluş aşamamız pandemi sürecine denk geldi fakat bu iki yılda kendimizi çok geliştirdik, ivme kazandık. Kooperatif olarak gençlerle çalışmayı daha çok tercih ediyoruz. Geleneksel bilgiye sahibiz ancak çağı yakalamak için gençlere ihtiyacımız var. Geleneği ve geleceği senkronize eden nadir kooperatiflerden olduğumuzu söyleyebilirim. Sadece ekonomik gelişmeye değil, kültürel ve sosyal gelişmeye de önem veriyoruz.

Haberin Devamı

Kınalı Ellerden 80 katlı havuçlu tatlı

Kooperatife gelen kadınlarda ne gibi değişimler oluyor?

Kooperatifimize gelen ve uyum sağlayan tüm ortaklarımız hem eğitimlerini hem mesleki ustalıklarını edindiler. Kendi maddi bağımsızlıklarını kazandılar, iletişimleri inanılmaz güçlendi en çok sevindiğimiz nokta ise artık kendilerine eskisinden daha çok güveniyorlar. Kendileri ile ilgili artık hayal edemedikleri ya da imkânsız diyebilecekleri hiçbir şey kalmadı. Biz kadınları bizden daha iyi anlayacak başka kimse yok. Her zaman için bir olup birbirimize destek olmalıyız. Ne demişler; ‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var.’

BAKMADAN GEÇME!