4 ateş kuşu uçuşa hazır

Güncelleme Tarihi:

4 ateş kuşu uçuşa hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2022 15:53

Türk Hava Kurumu(THK) bünyesindeki 9 adet CL-215 amfibik yangın söndürme uçağından 4’ü orman yangınlarıyla mücadele için hazır hale getirildi.

Haberin Devamı

Uçakların 1 Temmuz’da görev yerlerine uçmaları bekleniyor. THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya, THK Üniversitesi Türkkuşu Yerleşkesi’nde düzenldeği basın toplantısında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) desteğiyle bakımı yapılan uçaklardaki son aşamayı anlattı. Kaya, THK bünyesindeki 9 adet CL-215 amfibik yangın söndürme uçağından 4’ünün yangınla mücadele için hazır hale getirildiğini belirterek, “Uçaklarımızın bakımlarını TUSAŞ ile iş birliği halinde tamamladık. 3 tanesinin test uçuşlarına başladık, 1 tanesinin de işlemlerine başlayacağız. 4 uçağımız bu sezonda orman yangınlarıyla mücadele edebilecek halde olacak” diye konuştu. Yangınla mücadelede helikopter ihalelerinin de yapıldığı bilgisini veren Kaya şöyle devam etti:

4 ateş kuşu uçuşa hazır


50 HELİKOPTERLİK İHALEYİ KAZANDIK

“1985 yılından beri orman yangınlarıyla havadan mücadelenin içinde bulunuyoruz. Bundan kopulmaması ve hava araçlarıyla bu faaliyetlerin sürdürülebilmesi için gayret gösterdik. Savunma Sanayii Başkanlığı üzerinden 3 yıllık ve 55 helikopterlik ihale yapıldı. Biz buradan 50 helikopterlik ihaleyi kazandık. 35 küçük helikopter, 10 gece görüşlü ve 5 ağır helikopter olmak üzere bu sene orman yangınları ile mücadelede yer alıyoruz. Bizim arzumuz, orman yangınlarıyla mücadeledeki kabiliyet ve kapasitemizi bir şekilde kaybetmeden hükümetimizin de desteğiyle maliyet artı kâr yöntemiyle bir şekilde bu işlerde devam edebilmek. Buralardan elde edilecek gelirlerle Türk gençlerini sportif havacılıkta finanse edebilmek istiyoruz.”

4 ateş kuşu uçuşa hazır


TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Geçtiğimiz yılki orman yangınlarına müdahalede THK uçaklarınının kullanılıp kullanılmamasıyla ilgili tartışmalar yaşanmıştı. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de “Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı. Bizim yaptığımız iş ciddi bir iş. Ciddi bir iş yapıyoruz. Çocuk oyuncağı değil. Alevler ile alev topları ile uğraşıyoruz. Bize sahada her ekipman, iste hava gücü, ister arazöz, ister arazi aracı, ister başka bir şey her ekipmanın en iyisi gerekir. Şimdi miadını doldurmuş, ekonomik ömrünü doldurmuş ve uçmakta zorlanan bir ekipman ile ilgili teşkilatımız bir karar aldı” demişti.

FİLMDE DE KULLANILMIŞTI

Bakımı tamamlanan uçaklar arasında daha önce bir Hollywood filmi olan Cehennem Melekleri’nde ana karakterin uçağı olarak kullanılan uçak da bulunuyor. Uçak renk ve tasarım bakımından diğerlerinden farklı. Kurum yetkilileri, uçağın orjinal tasarımının korunduğu bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!