28 bin depremzede çölyaklı için mobil destek

Güncelleme Tarihi:

28 bin depremzede çölyaklı için mobil destek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2023 14:03

Kahramanmaraş merkezli felaketlerin ardından depremzede çölyaklılar beslenmeleri için gerekli yardımı bekliyor. 10 ilde yaklaşık 28 bin çölyaklı depremzede olduğunu belirten Çölyak Derneği - Ankara Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “Dernek olarak Ankara’ya gelen çölyaklı depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanacağı bir WhatsApp grubu oluşturduk, bize ulaşarak kendileri için hazırlamış olduğumuz özel kolileri alabilirler” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından, depremzede çölyak hastaları da beslenme desteğine ihtiyaç duyuyor. Depremin yaşandığı illerde glütensiz mobil mutfak sayısının arttırılması gerektiğini savunan Çölyak Derneği-Ankara Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “İyi bir AR-GE çalışması yapılmalı, önceden tedbir alınarak depolarda daha fazla glütensiz ürün bulundurulmalı” dedi. Çınar, özetle şunları söyledi:

28 bin depremzede çölyaklı için mobil destek

BÖLGEDE YAKLAŞIK 28 BİN ÇÖLYAKLI VAR

“Ülkemizde yaşanan deprem sebebiyle hepimiz derin üzüntü içerisindeyiz. Daha önce Van ve Elazığ depremlerinde çölyak hastaları için çalışmalar gerçekleştirmiştik fakat şu an yaşanan felaket tek bir ili değil pek çok ilimizi vurdu, dolayısıyla nereye yetişeceğimizi şaşırdık. Çünkü olağanüstü bir durum söz konusu. Şu ana kadar deprem bölgelerinde 10 ilde toplam 28 bin çölyak hastasının olduğu biliniyor. Depremin yaşandığı illerde, çölyaklılar glütensiz ürünlere nasıl erişecekler diye düşünmeye başladık. Çünkü çölyak hastaları içeriğinde arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi ürünler tükettiğinde rahatsızlanıyor, ilerleyen dönemlerde olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliyor. Diyet bozulduğunda kansızlık, mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, kabızlık, kaşıntı ve benzeri semptomlar ortaya çıkabiliyor. Bizler Türkiye’deki bütün çölyak dernekleri olarak bir ekip oluşturduk tek yürek olduk ve yerel yönetim, kurum ve kuruluşların da desteğiyle koliler hazırlayarak, deprem bölgelerine ulaştırdık, ulaştırmaya da devam ediyoruz.

Haberin Devamı

ÇÖLYAKLILAR İÇİN ‘WHATSAPP’ GRUBU

28 bin depremzede çölyaklı için mobil destek

“Depremin yaşandığı illerde çölyak hastaları için glütensiz mobil mutfaklar da hayata geçirildi fakat glütensiz mobil mutfak sayılarının arttırılarak, belli noktalara yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. İyi bir AR-GE çalışması yapılmalı, önceden tedbir alınarak depolarda daha fazla glütensiz ürünler bulundurulmalı. Deprem bölgelerinde bulunan çölyaklılar yalnız bırakılmadı, Kızılay da bu anlamda çalışmalar yürütüyor, gıda desteğinde bulunuyor, bunun için WhatsApp hatları da oluşturuldu. Bu oldukça önemli. Biz de dernek olarak deprem bölgelerinden Ankara’ya gelen depremzede vatandaşlarımız için WhatsApp grubu oluşturduk. WhatsApp’tan derneğimize ulaşan çölyak hastası depremzedelerimize glütensiz ürünlerin yer aldığı (ekmek, makarna, bisküvi, kraker, un, çikolata, gofret, kuruyemiş) koliden gönderiyoruz. Bu mobil grupları tüm illerde hayata geçirdik. Bu süreçte Ankara Halk Ekmek Fabrikası da çölyaklılar için ürünler gönderdi, sayın Mansur Yavaş bu anlamda desteğini esirgemedi. Ankara’da bulunan çeşitli kurum ve kuruluşlar da bu çağrımıza duyarsız kalmadı. Öte yandan Ankara’da yurtlara ve otellere yerleştirilen çölyaklı depremzede vatandaşlarımız için de glütensiz ürün desteğinde bulunmaktayız.

28 bin depremzede çölyaklı için mobil destek


Deprem bölgelerindeki çölyak hastaları glütensiz gıda desteği için ‘Türk Kızılay’ı’ 0552 150 18 68 numaralı WhatsApp hattına, deprem bölgesinden başkent Ankara’ya gelen çölyaklı depremzedeler de 0532 545 63 89 numaraya ulaşarak Çölyak Derneği’nin Ankara WhatsApp grubuna katılabilir.

BAKMADAN GEÇME!