1000 doğumdan 1 ila 3 bebek kalıcı işitme kaybı ile doğuyor

Güncelleme Tarihi:

1000 doğumdan 1 ila 3 bebek kalıcı işitme kaybı ile doğuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2022 14:06

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çiprut, Her 1000 doğumda bir ila 3 bebek kalıcı işitme kaybı ile doğduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Çocuklarda konuşma ve dil gelişiminin sağlanması için en önemli faktörün normal işitme olduğunu belirten Çiprut şunları  şunları söyledi:

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR

“Yenidoğanlarda kalıcı işitme kaybı en sık rastlanan doğumsal problemlerin başında geliyor. Her 1000 doğumda bir ila 3 bebek kalıcı işitme kaybı ile doğuyor. İşitme kaybı, derecesi her ne olursa olsun çocukların konuşma ve dil gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Yaşamın ilk birkaç yılı konuşma ve dil edinimi açısından kritik veya hassas dönem olarak adlandırılıyor. Konuşmayı öğrenmek için kritik olan ilk üç yaşta işitme kaybına uygun müdahalede bulunulmazsa, işitme kaybı çocukların gelişimlerini etkileyebilir.

GÜRÜLTÜDE UYANMAYAN BEBEĞE DİKKAT

Bebeklerin seslere tepki vermemesi, yüksek ve ani seslerde sıçrama refleksi göstermemesi, gürültüde uyanmamaları işitme kaybı varlığını düşündürebilir. Çocukların söylenenleri tekrarlatması, televizyonu yüksek sesle izlemesi, gürültülü ve kalabalık ortamlarda konuşmaları anlamada, takip etmede zorluk yaşaması, okul başarısının düşük olması işitme kaybını düşündürebilir. Şüphe duyulduğu anda vakit kaybetmeden mutlaka KBB hekimine ve odyoloji kliniklerine başvurmak, odyolojik tetkikini yaptırmak gerekiyor. Yenidoğan işitme tarama programi ile de tüm yenidoğan bebeklere işitme taraması yapılıyor ve işitme kaybı mümkün olan en erken zamandan belirlenebiliyor.

İLK 6 AY ÖNEMLİ

Yenidoğan işitme taramasında otomatize ölçüm yapan Tarama İBC (İşitsel Beyinsapı Cevabı) cihazı kullanılıyor. İBC testi işitme siniri ve beyin sapı nöronlarının ses uyaranına cevabını yansıtıyor. Kalıcı işitme kaybı saptanan bebeklerin işitme cihazı ile rehabilitasyona ilk 6 ay içinde başlamaları öngörülüyor. Yaşamın ilk altı ayı içinde yenidoğanda işitme kaybının tanılanması, kalıcı işitme kaybı olan bebeklerin normal işiten yaşıtlarına benzer konuşma ve dil edinmesine olanak sağlıyor.

GEBELİKTE GEÇİRİLEN ENFEKSİYONLARA DİKKAT

Çoğu kişide yaşlandıkça kademeli işitme kaybı ortaya çıkıyor. İşitme kaybı yaşlılıkta en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Sadece genel bir sağlık problemi değil aynı zamanda sosyal bir problem. İşitme kaybı sıklığı genç yaşlarda yüzde 5.4 iken 65 yaşın üzerinde yüzde 30- yüzde 46, 85 yaşın üzerinde ise yüzde 50 - yüzde 66’ya ulaşıyor. Bebeklerde doğuştan görülen işitme kaybına sebep olan nedenler arasında erken doğum, düşük doğum ağırlığı, doğumda oksijensiz kalma, yenidoğan yoğunbakım ünitesinde kalma, annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar, doğum travmaları, kan değişimi gerektirecek düzeyde yenidoğan sarılığı, iç kulakta hasara neden olan ototoksik ilaçların kullanımı ve genetik faktörler sayılabilir. Yenidoğanlarda işitme kaybına neden olan faktörlerin yarısı genetik nedenlidir, diğer yarısı ise yukarıda sayılan diğer faktörlere bağlı olarak gelişiyor.

İŞİTME CİHAZI KULLANILMALI

İşitme kaybı fark edilir edilmez hekime başvurmak ve sonrasında işitme testi yaptırmak işitme kaybının yaratacağı olumsuz etkileri azaltmak açısından önemli. Hangi yaşta meydana gelirse gelsin, işitme kaybı farkedildiğinde hasta mutlaka Kulak Burun Boğaz hekimine başvurulmalı ve işitme cihazı kulllanmalıdır.

İŞİTME ENGELLİLER 5 HAZİRAN’DA KONSER VERECEK

Kulaktan Kalbe Yolculuk Projesi, işitme kaybı yaşayan bireylerin yaşam kalitelerini artırmaya yardımcı olmak, erken teşhis ve farkındalığın önemine dikkat çekmek amacıyla başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi. Proje kapsamında orta ve ileri düzeyde işitme kaybı olan 6-12 yaş arasındaki çocuklardan oluşturulan “İdis Kalpten Sesler Korosu” ilk konserini 5 Haziran günü Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde verecek. Kalpten Sesler Korosu’nda yer alan çocuklar temel müzik eğitimi alarak çok sesli koro kültürünü öğrendiler. Bunun yanı sıra müzik becerilerini geliştirip, ses eğitimi, takım oyunu, grup çalışmaları, sahne disiplini, topluluk karşısında kendilerini ifade etme becerileri gibi birçok yetenek kazandılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!