Okula Uyum Süreci  

Güncelleme Tarihi:

Okula Uyum Süreci
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 18, 2018 10:56

Okula başlamak, çocuklar için en önemli geçiş evrelerinden bir tanesidir. Ev ortamından okul ortamına geçiş çocuğun uyum sağlaması gereken yeni ve oldukça farklı bir durumdur.

Haberin Devamı

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Psikoloğu Billur Güneş Oksayoğlu bu süreçte ailelerin nasıl bir tutum içerisinde olması gerektiğini açıkladı. Okula başlama süreci için çocuğun yeterli düzeyde zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa ulaşmış olması gerekmektedir. Okula hazır olan çocuk, yaratıcı, katılımcı, iletişime açık ve meraklıdır.

Biz yetişkinlerin yeni bir duruma veya ortama uyum sağlama süreci ve bu süreçle başa çıkabilmek adına kullandığımız yöntemler ile çocukların başvurduğu yöntemler oldukça farklıdır. Yetişkinlerin yeni durumlara ve ortamlara daha hızlı adapte olabilmesinin altında önceki yaşam tecrübeleri vardır. Bu nedenle yeni durum karşısında daha kontrollü ve uyumla davranışlar sergileyebilmektedirler.

Çocuklar için evden ayrılmak, yeni bir çevreye entegre olmak, daha önce hiç tanışmadığı öğrenmeye dayalı yeni bir ortam ve yeni kurallar ile karşı karşıya kalmak elbette ki kolay değildir. Dahası bu zamana kadar gün içerisinde ebeveyni ile beraber vakit geçiren çocuk, artık okulda kaldığı süre içerisinde ebeveyninden ayrı vakit geçireceğinin farkındalığını yaşamaktadır.

Haberin Devamı

Çocuğun okula başlaması tek başına yeterince önemli bir konudur. Bu sebeple bu tarihlere başka herhangi bir önemli olayı sıkıştırmamaya özen göstermelisiniz. (Örneğin sünnet olmak, ameliyat olmak veya bir yerden başka bir yere taşınmak)

Uyum Problemi Yaşayan Öğrencilerde

  • Ebeveyninin kucağından inmek istememek
  • Okuldan gitmelerine sarılarak izin vermemek
  • Okula gidiÅŸ yolunda aÄŸlayarak ya da sözel olarak ayrılığı reddetmek
  • Arkalarından aÄŸlamak
  • Okulda sessiz kalmak
  • Sınıfta oyuna ya da etkinliÄŸe katılmayarak bir köşeden izlemek
  • Sürekli olarak anne ve babasının ne zaman geleceÄŸini sormak
  • Okul kapısından ayrılmamak gibi tepkiler izlenebilir.

 Normal sayılan bir okula uyum sürecinde de yukarıdaki belirtiler gözlemlenebilir ve bunlara ek olarak kusma, yüksek ateş gibi psikosomatik belirtiler de eşlik edebilir. Bu noktada en doğru yaklaşım ebeveynin telaşa kapılmayarak ve en önemlisi kendisinde duyduğu kaygıyı çocuğa yansıtmamaya çalışarak, okuldaki öğretmen ve psikolojik danışman ile birlikte hareket ederek, tutarlı ve kararlı bir şekilde problem çözücü bir yaklaşım sergilemeleridir.

Çocuk bir sağlık problemi sebebi ile okula gitmek istemiyorsa ve gerçekte böyle bir probleminin olmadığı ebeveyni tarafından biliniyorsa, çocuk yargılanmadan sakince dinlenilmeli ve ebeveyni tarafından bu durum sınıf öğretmeni ve okulun psikoloğu-rehberlik birimi ile paylaşılarak gerçek nedenin ne olduğu araştırılmalıdır.

Haberin Devamı

Çocuğun Okula Başarılı Bir Şekilde Adapte Olabilmesi İçin İpuçları

  • Onlara okulda çok sayıda yeni arkadaÅŸ edineceÄŸi ve çok seveceÄŸi öğretmenleri olacağı anlatılmalıdır.
  • Kendi çocukluk ve okul anılarınızı onlarla paylaÅŸmak oldukça faydalı olacaktır. Anne ve babasının da bu süreçlerden geçtiÄŸini bilen çocuk kendini daha güvende hissedecektir.
  • Çocuklarınızın okul ile ilgili sorularını cevapsız bırakmayın. Hem çocuklar hem de yetiÅŸkinler bilinmeyenden korkar ve kaygı duyar.
  • Okula giden çocuklar ile ilgili hikâye kitapları okuyabilirsiniz.
  • Çocuklarınız evden ayrı kalacağı için oldukça kaygılıdırlar ve ebeveynlerin çocuÄŸunu merak ettiÄŸiniz için devamlı okula gelmesi ve çocuÄŸunun durumunu kontrol etmesi onları da bu kaygısında haklı çıkaracaktır.
  • Sabahları telaÅŸ içerisinde olmayın ve yetiÅŸmek için evden apar topar ayrılmayın, çocuÄŸunuzun evden mutlu ve sakin ayrılmasına özen gösteriniz.
  • ÇocuÄŸunuz sabah okula gelmek istemiyorsa ona neden gitmesi gerektiÄŸini ya da kendinize özel sahip olduÄŸunuz gerekçelerinizi oldukça kısa, anlaşılır ve net ifadeler kullanarak açıklayınız.
  • Okuldan eve döndüğünde gününün nasıl geçtiÄŸi ile ilgili kısa bir sohbet gerçekleÅŸtirmek çocuÄŸunuzu bir sonraki okul gününe motive edecektir.
  • ÇocuÄŸunuzla uzun ve dramatik vedalaÅŸmalarda bulunmayınız. ÇocuÄŸunuz veda anından sizin onu tam saatinden geri alacağını ve onun için okulun en iyisi olduÄŸunu bilmesi gerekmektedir.
  • Yatış ve kalkış saatlerinin düzenli olması okula uyumu kolaylaÅŸtırırken aynı zamanda öğrenme üzerinde de olumlu bir etki yaratacaktır.

 

Tüm bunların yanı sıra çocuğunuz ile kurduğunuz güven ilişkisi bu üçgenin en önemli parçasıdır.

 

                                                                  Â

                                                                      

                       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!