GeriSeyahat Yeni Zelanda guide
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeni Zelanda guide

Yeni Zelanda guide

mutlaka görün

Yeni Zelanda Güney Yarıküre’nin ılıman kuşağında yer alıyor. Aslında iki ana adadan oluşuyor. Kuzey ve Güney adalarını Cook boğazı ayırıyor. Nüfusun çoğunluğu Kuzey Adası’nda yaşıyor. Ülkenin ekonomik merkezi bir milyon nüfuslu Auckland. Siyasal merkez ise başkent Wellington. Güney adası ise Alp Dağları’yla kaplı ve göller mıntıkası bu adada. Buradaki ovalar genelde fazla sıcak olmadığı için şarap üreticiliği için birebir. Özellikle beyaz üzümden yapılan Chardonnay ve Sauvignon Blanc şarapları dünya çapında üne kavuşmuş.

Her iki ada turizm açısından çok zengin. Welington’da Atatürk anısına açılan park inanılmaz güzellikte. Her yıl 25 Nisan’da Yeni Zelanda hükümet yetkililerince ziyaret ediliyor. Anıt büstün altına Çanakkale’den getirilen toprak yerleştirilmiş. Ayrıca Atatürk’ün Anzaklara hitaben söyleği değerli sözler mermere yazılmış. Kısacası Türkiye’ye hem çok uzak (İstanbul’a 21 bin kilometre), hem de kalben çok yakın olan Yeni Zelanda mutlak keşfedilmesi gereken bir Okyanus ülkesi. Ayrıca dil eğitimi için de öğrencilere çok fazla seçenek sunuyor.

KUZEY ADASI

Yeni Zelanda’nın modern şehri, ticaret ve endüstri merkezi, gemiler şehri olarak da anılan Auckland burada yer alır. Şehir aynı zamanda çok güzel doğal manzaralara sahiptir. Doğudaki iki limanı ve kumsalları şehrin gürültüsünden uzaklaştırır, batıda ise yine uzun kumsallar ve Waitakere Ormanları uzanır. Şehir alışveriş, galeri, müze gezmek için birçok seçeneğe sahiptir.

Kuzey Adası’nda Takapuno kasabasını ve kumsalları mutlaka görün. Northland Orman Parkı’nı da tavsiye ederim; dünyanın en yaşlı ağaçlarından bazıları orada. Pasifik kıyı şeridinde yer alan Hawke’s Körfezi boyunca uzanan ve üzüm bağlarıyla ünlü Gisborne, 2000 yılında güneşi ilk gören şehir, milenyum kutlamalarının merkezi olmuştu. Oraya yapacağınız bir gezi de hoşunuza gidebilir. Körfez ayrıca, UNESCO tarafından koruma altına alınmış Te Urawera Ulusal Parkı’na da ev sahipliği yapıyor. Bu park, Kuzey Adası’nın en büyük doğal ormanı.

Kuzey Adası’nın güneyinde, kireçtaşı mağaraları ve ateşböceği mağaracıklarıyla ünlü Waitamo bulunur. Mağaraların yaklaşık 150 kilometre batısında yeralan Rotorua jeotermal şehri, ülkenin en çok turist çeken tatil yörelerinden. Rotorua ayrıca Maori kültürünün ana merkezi sayılıyor. Burada genç Maorilerin ağaç ve taş oymacılık geleneğini sürdürdükleri bir sanat merkezi var.

Yeni Zelanda’nın en geniş gölü Taupo Kuzey Adası’nın merkezinde. 2797 metre yükseklikteki Ruapehu Dağı ise hálá aktif bir volkanik dağ olmasına rağmen önemli bir kayak merkezi. Batı kıyılarında yeralan Whangenui Nehri ise jet botlarla Whanganui Ulusal Park’nın merkezine seyahat etmek için ideal. Burada doğa yürüyüşleri de yapabilirsiniz.

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington Kuzey Adası’nın güneyinde. Şehirde yapılar yamaçlarda toplanmış ve limana bakıyor. Liman manzaralı otellerden birinde kalmak ilginç olabilir. Hele bir de iki yılda bir yapılan ülkenin en önemli kültürel etkinliği Uluslararası Sanat Festivali’ne denk gelirseniz, adalara feribotla yapacağınız geziler dışında, sanatsal bir tatil de yapmış olursunuz.

GÜNEY ADASI

Kuytu su yolları, verimli yeşil alanlar, deniz tutkunları tarafından tercih edilen Marlborough Boğazı, Yeni Zelanda’nın tek kıyı şeridi parkı Abel-Tasman, kışın kayak, yazın su sporları yapabileceğiniz Nelson Gölleri Ulusal Parkı Güney Adası’nda yeralıyor. Batıda, Canterbury Ovası’nın ucunda, bahçeler şehri Christchurch var. Burası Güney Adası’nın en büyük şehri. İngiliz havası taşımasına rağmen, ağaçlarla kaplı meydanları, eski binalarıyla sizi büyüleyebilir.

Güney Adası’nda yeralan Banks Yarımadası da nefis kumsalı ve körfeziyle su sporları için ideal. Buradan yola çıkıp ağaçlarla kaplı tepeleri, gölleri, buzulları geçerek Güney Alpleri’ne ulaşabilirsiniz. 3754’lük Cook dağı bu güzergahta. Maori dilinde bulutları delen anlamına gelen Aoraki adıyla daha iyi bilinen bu dağ da UNESCO’nun doğal güzellikler listesinde, 3000 metreyi aşan 20’den fazla zirvesi var. Bir tarafında Himalayalar dışındaki en uzun buluz sayılan Abel Tasman Buzulu yeralıyor.

Yolunuz oralara düşerse, Arthur Pass kasabasına uğramadan geçmeyin; yağmur ormanları arasından geçerek gideceğiniz bu kasaba, tırmanma ve yürüyüş meraklıları için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Daha vahşi bir seyahat istiyorsanız, Güney Alpleri’nin batısında yeralan Yeni Zelanda’nın en bakir alanı Batı Kıyısı’na gidebilirsiniz. Yağmur ormanları, buzullar, muhteşem dağ ve orman manzaraları orada.

Yeni Zelanda’nın ‘macera başkenti’ ise Quenstown. Orada kayak, yürüyüş yapabilir, çevredeki fiyordları keşfedebilirsiniz. Kampçılar için de ideal yerler sunan Güney Adası’nda yeralan Otaga Yarımadası ise ender bulunan sarı gözlü penguenleriyle ünlü.

YAPMADAN DÖNMEYİN

Welington’da Atatürk Parkı’nı ziyaret edin.

Yine Wellington’da Te Papa müzesini gezerek Maori yerli kültürünü keşfetmelisiniz.

Martinborough üzüm bağlarında şarap evlerini görün. Özellikle beyaz şarapları tadın.

Yeni Zelanda’da tatmanız gereken bir başka lezzet de Malezya mutfağı. Tabii başkentteki ‘İstanbul’ restoranına da uğrayabilirsiniz.

Auckland’da açık denizde Yunusları mutlaka seyredin.

Waikato’da Waitomo mağaralarına tur alın, farklı bir deneyim yaşayın.

Waimongo’da volkanik vadiye gidin.

Wellington’da deniz aslanlarını izlemek de çok ilginç olabilir.

Yeni Zelanda’da Türk olduğunuzu her zaman, her yerde söyleyebilir ve itibar görebilirsiniz.

ülke içi ulaşım

Yeni Zelanda’da toplu taşıma, standart ücret sistemiyle yapılıyor. Ucuz ve hızlı.

nasıl gidilir

Türk Havayolları ile Yeni Zelanda’ya direkt uçuş yok. Ancak British Airways aracılığıyla Hong Kong üzerinden uçulabiliyor. Pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri 21.45’te kalkan uçak 16.30’da Hong Kong’da oluyor. Hong Kong’dan her gün 21.05’te kalkan uçak ertesi gün 13.05’te Auckland’a ulaşıyor. Dönüşte ise her gün 14.25’te Auckland’dan kalkan British Airways uçağı 20.40’ta Hong Kong’a ulaşıyor. Oradan İstanbul’a ulaşım ise çarşamba, perşembe ve pazar günleri 22.30’da. Bilet fiyatları vergiler hariç altı aylık 1199 dolar (212 663 63 63). Singapur Havayolları’nı tercih ederseniz salı, perşembe, cumartesi ve pazar günleri 12.45’ta kalkan uçak 07.10’da Singapur’a ulaşıyor. Singapur’dan 18.10’da kalkan uçağın Auckland’a varış saati 08.55. Dönüş günleri pazartesi, çarşamba, cuma ve cumartesi. 15.15’te Auckland’dan kalkan uçak 20.30’da Singapur’a ulaşıyor. 23.25’te Singapur’dan kalkan uçağın İstanbul’a varış saati 07.05. Bilet fiyatları vergiler hariç bir aylık minimum 1154 dolar (212 232 37 06)

nerede kalınır

Alpers Lodge 16 Alpers Ave Auckland (9) 523,3367

Carlton Hotel Auckland Cnr Mayoral Drive & Vincent St (9) 366,3000

Bay Plaza Hotel 40-44 Oriental Parade Wellington. (4) 385.7799

J.Cook Centra Hotel 147 The Terrace Wellington (4) 499.9500

Plaza Internat. Hotel 148-176 Wakefield St Wellington (4) 473.3900

Blue Dolpin Motel 371-373 Kennedy Rd Hawkes Bay Napier (6) 843,9129

nerede yenir

Yeni Zelanda’da Pasifik ve Asya ülkeleri mutfağı egemen. Et ve balık ağırlıklı tabaklar genelde Malezya’nın acı soslarıyla terbiye ediliyor. Ulusal yemek fish& chips, yani balık ve patates kızartması. Ayrıca bezelye, fasulye, kabak haşlamalarına rağbet ediliyor. Kivi başlıca sofra meyvesi. Deniz mahsulleri salatası ise Maori yemek kültürünün geleneksel tabağı.

BİR ÇIRPIDA YENİ ZELANDA

Türk vatandaşlarına vize ücretsizdir

Karayollarında otomobil sol şeritten kullanılır.

Yeni günü ilk yaşayan ülkedir

Bahşiş vermek hakaret sayılır

Şehir içi telefonlar parasızdır.

Wellington dünyanın en fazla rüzgar alan başkentidir.

Ülkenin simgesi uçamayan papağan türü, soyu tükenmekte olan ‘Kakapo’dur ve sadece 62 tane kalmıştır.

70 milyon koyun beslenmektedir.

Evler genelde ahşaptır.

Kişi başına milli gelir 21 bin ABD Doları’dır

En yakın kara parçası Avustralya kıtasıdır ve 1823 kilometre uzaklıktadır

Nüfusu dört milyondur ve 520 bini Maori yerlisidir.

Ulusal spor ragbidir. Kriket ikinci sırada yer alır.

En büyük ihracatı süt ürünleri, et, balık , kereste ve yündür.

Enflasyon yüzde 1.9’dur.

Kendilerini ‘Dev karakterli küçük ülke’ olarak tanıtırlar.

Ayçiçeği bu ülkede Çanakkale’deki tarlalardan esinlenerek ‘Gelibolu’ çiçeği olarak bilinir.

Çanakkale Savaşı ile ilgili 74 kitap yazılmıştır

Ülkede kurt ve yılan yoktur.

YILLIK ORTALAMA HAVA SICAKLIKLARI

Ocak 20

Şubat 20

Mart 19

Nisan 16

Mayıs 14

Haziran 12

Temmuz 11

Ağustos 12

Eylül 13

Ekim 14

Kasım 16

Aralık 18
False