Rıza Özel

Tek hikâye iki sergi

7 Aralık 2021
Türkiye dünyanın en büyük göçmen nüfusunu ağırlayan ülkeler arasında en üst sıralarda yer alıyor.


Ankara ve İstanbul’da Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yılın Basın Fotoğrafları yarışmalarında ödül alan ve dernek arşivinde yer alan karelerden hazırlanan iki büyük sergi de Türkiye merkezli yaşanan göç hikâyeleri fotoğraflarla aktarılıyor. Ankara’nın en özel yapılarından tarihi Renda Köşkü, bundan böyle Türk Kızılay’ının kalıcı müzesi olarak hizmet verecek. Renda Köşkü’nde sergiler ve sanat alanındaki çalışmalar da sunulacak. Buradaki ilk sergide ise Cumhuriyet’in ilk yıllarından bugüne Türkiye’nin göçmenlere yaklaşımı aktarılıyor. Sergi 15 Şubat’a kadar açık kalacak. İstanbul’da ise Müze Gazhane’de açılan “Hayat Yeniden...Umut tüm Felaketleri Yener...” adı ile açılan sergi yine Türkiye’nin yaşadığı göç ve göçmenlik merkezli hikâyeler, fotoğraflarla anlatılıyor. Geçtiğimiz gün Usta Coşkun Aral’ın belgesel gösterimi ve söyleşi ile yapılan açılışı yapılan sergi, 30 Aralık’a kadar gezilebilecek.



***

Yazının Devamını Oku

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

30 Kasım 2021
Sevgili okurlar, sizlere fotoğrafın gücüne örnek bir hikâye aktaracağım.



Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin yarışmaları da dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası yarışmalardan 250’ye yakın ödül kazanan Mehmet Aslan, geçen günlerde İtalya’da düzenlenen Siena İnternational Awards yarışmasında ‘Yılın Fotoğrafı’ ödülünü kazandı. Aslan’ın ödül aldığı fotoğraf Türk ve dünya medyasında ise gündem oldu. Sosyal medyada Angelina Jolie gibi yüzlerce ünlü isim tarafından paylaşıldı. Ve bu sayede fotoğrafta yer alan baba ve çocuğun elektronik protezlere kavuşması için yardım kuruluşları seferber oldu. Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Göç İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu tarafından geçen günlerde düzenlenen ‘Bir Fotoğraf, Bin Hikâye’ yarışmasının jürisinde Mehmet Aslan’la birlikteydik. Jüri toplantısı sonrasında Aslan’la son aldığı ödülü ve fotoğrafın hayatına giriş öyküsünü konuştuk;



ÖĞRENMEK İÇİN ÇOK ÇABALADIM

Yazının Devamını Oku

Resimden fotoğrafa tutkulu geçiş

16 Kasım 2021
Sevgili okurlar... Sizlere bu hafta “resim ile fotoğraf arasındaki o sıcak ilişkiyi”, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra fotoğrafçılık tutkusunun peşinden giden bir isimle anlatacağım.



Çektiği fotoğraf kareleriyle adeta birer tablo yaratan o usta isim, İlhan Eroğlu’ndan başkası değil. İlhan Eroğlu, bu işin sırrını, “Renk bilgisi ve kompozisyona hakim olunca, geriye yalnızca fotoğraf makinesini öğrenmek kaldı. Makinenin teknik kısmında boğulmayı çok da doğru bulmuyorum. Makinenin çalışma disiplininden çok, o makine ile ürettiğiniz iş benim açımdan daha değerli. Çektiğim fotoğrafları düzenlerken resim bilgimi kullandım ve kendi renk paletimi oluşturdum” cümlesiyle özetliyor.
Skyroad Dergisi’nin geçen hafta düzenlediği fotoğraf yarışmasında birlikte jüri koltuğunda oturduğum İlhan Eroğlu’yla hem fotoğraf tutkusunun nasıl başladığını hem de bu tutkunun onu nasıl bir yolculuğa çıkardığını konuştuk.



Yazının Devamını Oku

Gaybi’nin kitaba taşınan hikâyesi

9 Kasım 2021
Sevgili okurlarım, bugün sizlere daha önce de kitaplarıyla bu köşeye konuk olan Uğur Kavas’ın son çalışmasını aktarmak istiyorum; “Gaybi / Fotoğrafçı, ressam, grafiker, Burhan Agâh Özak Yaşamı ve eserleri.”



Kavas’ın son kitabında biyografisini eserleştirdiği Burhan Agah Özak, PTT Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı pulların 200‘den fazlasının tasarımına imza atmış, yaşadığı dönemde Millî Piyango biletlerinin çizimlerini yapmış, fotoğrafları, resimleri, grafikleri ile iz bırakan bir isim. Sınırlı sayıda basılan bu biyografi, 168 sayfalık bir kitap.



FOTOĞRAF VE ANKARA ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Yazının Devamını Oku

Türkiye’yi anlatan fotoğraflarTürkiye’yi anlatan fotoğraflar

2 Kasım 2021
Sevgili okurlarım, sizlerle zaman zaman fotoğrafın alanında önemli isimlerini tanıştırıyor, zaman zaman da fotoğraf adına önemli bulduğum organizasyonları paylaşıyorum.


Murat Yılmaz(Kars)

Kültür ve seyahat alanında hem basılı hem dijital olarak Türkiye’nin önemli yayınları arasında yer alan Skyroad Dergisi, “Türkiye’nin seyahat rotalarını keşfet” konulu fotoğraf yarışmasını bu yıl ikinci kez düzenledi. Albayrak Medya markalarından Skyroad’un Türkiye turizmine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği organizasyonun ödülleri yarın Mihrabat Korusu’nda yapılacak törenle sahiplerini buluyor. 


Mustafa Varol(Konya)

Yazının Devamını Oku

Onun gözü Türkiye’de dünyanın gözü onda

26 Ekim 2021
Sevgili okurlar... European Pressphoto Agency(EPA), uluslararası haber ve fotoğraf ajanslarından biri. Bu hafta sizlerle tanıştıracağım Sedat Suna ise EPA’da görev yapan ve aldığı çok önemli ödüllerle Türkiye’deki basın fotoğrafçılığını dünya genelinde başarıyla temsil eden bir isim.



Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 36 yıldır aralıksız düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları 2021’in ödülleri, geçen hafta çok şık bir törenle sahiplerini buldu. Sedat Suna da ödül töreni için Ankara’ya gelenler arasındaydı.
Uzun uzun sohbet edip hasret giderirken, benim de çok yakından tanıdığım ve başarıları ile dünya basın fotoğrafının saygın isimleri arasında yer alan rahmetli Kerim Ökten’i de andık.
Ve Sedat Suna ile hem “Hayatıma altın bir dokunuş yaptı” dediği rahmetli Kerim Ökten’i, hem başarılarla dolu meslek hayatını hem de global bir ajansta çalışmanın avantajlarını konuştuk.


Yazının Devamını Oku

O gün hayatta kalmam mucize

19 Ekim 2021
Sevgili okurlar... Başkanlığını yaptığım Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin(TFMD) bu yıl 36’ncısını düzenleyeceği ‘Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda ödüller, yarın Ankara Meyra Palace Otel’de düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. ‘Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’, Türkiye’nin en uzun soluklu fotoğraf organizasyonu. Ve bu yıl ödül alan tüm kareler arasından seçilen ‘Yılın Basın Fotoğrafı’ ödülünü, Sabah Gazetesi’nden Uğur Yıldırım kazandı.



Uğur Yıldırım, aynı fotoğraf serisi ile Anadolu Ajansı’nın ‘İstanbul Photo Awards Yarışması’nda da ikinci oldu.
Suriye’den Karabağ’a, Afganistan’dan Libya’ya sıcak haber noktalarının başarılı foto muhabirlerinden Uğur Yıldırım’ı, tam da bu özel haftada siz okurlarımızla tanıştırmak istiyorum.
Mesleğinin ilk yıllarından beri yakından tanıdığım, Azerbaycan Karabağ’daki savaş gibi birçok sıcak noktada omuz omuza görev yaptığım sevgili dostum Uğur Yıldırım’la hem foto muhabirliğini hem de savaş ve çatışma bölgelerinde deklanşöre basmayı konuştuk. İşte anlattıkları:


Yazının Devamını Oku

Portre ustası

12 Ekim 2021
Sevgili okurlar... Bu hafta sizleri, portre fotoğrafçılığının usta isimlerinden biri olan Barış Acarlı ile tanıştırmak istiyorum.



Gerek foto muhabirliği yıllarındaki tecrübesi, gerekse bu meslekteki fotoğrafları kadar kişiliğiyle de sevdiğim dostlarımdan biri olan Barış Acarlı’ya “Portre fotoğraflarındaki ustalığının sırrı nedir?” diye sordum. Önemli tüyolar verdi:



* “Önce karşımdakinin bir-iki kare fotoğrafını çekip güvenini kazanırım. İyi göründüğünü hissettiğim fotoğrafların ön izlemelerini yapıp karşımdakinin kendisini nasıl görmek istediğini anlamaya çalışırım.”

Yazının Devamını Oku