Pınar Karadeniz

Grip aşısı gripten korur mu? Ne kadar süre etkili olur?

30 Eylül 2020
Pandemi sürecinde mevsimel grip sezonu da kapıda. Peki grip aşısı gripten korur mu? Koruyuculuğu ne kadar sürer? Grip aşısının dozu yaş gruplarına göre nasıl olmalı? Grip aşısı sonrası aşıya bağlı grip geçirir miyiz? Kimler grip aşısı yaptırmamalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir? Grip aşısı otizme sebep olur mu? Mevsimsel grip ile Covid -19 birbiri ile karışabilir mi? Grip aşısı koronavirüsten korur mu? Covid-19 pandemisi sürecinde grip aşısı yaptıralım mı? İşte tüm merak edilenler…

Grip aşısı, grip hastalığına karşı %100 koruyucu değildir. Bunun nedeni, her sene grip virüsünün yapısal değişikliğe uğraması ve aşının bir önceki grip virüsü ile hazırlanmasıdır.

Grip aşısı sonrası grip virüsüne karşı koruyucu antikorlar vücutta 2-3 hafta sonra oluşmaya başlar ve giderek etkinliği azalarak koruyuculuk yaklaşık 6-8 ay sonunda biter.

Grip aşışı %100 koruyucu değil ise neden grip aşısı yaptıralım? Grip aşısının faydaları nelerdir?

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, zamanında yapılan grip aşısı ile dolaşımda saptanan virüslerle antijenik benzerlik varsa aşı %50-80 korunma sağlanmaktadır. Bu yadsınamaz bir orandır. Grip aşısı hastalığa yakalanma riskimizi azaltır. Ayrıca grip tüm yaş gruplarında hastanede yatış oranını, komplikasyonları ve komplikasyona bağlı ölümleri azaltarak hastalığı daha hafif geçirmemize yardımcı olur.

Yazının Devamını Oku

Covid-19 sürecinde grip ve grip aşısı

26 Eylül 2020
Zorlu Covid-19 pandemisi sürecinde kış kapımızda ve mevsimsel grip sezonu başlıyor. Akıllarda birçok soru var. Mevsimsel grip nedir? Grip nasıl bulaşır? Grip belirtileri nelerdir? Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir? Kimler risk grubunda? Grip hastalığı nasıl tedavi edilir? Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak işe yarar mı? Gripten nasıl korunabiliriz?  Grip aşısı nedir? Kimlere grip aşısı yapılmalı? Grip aşısı ne kadar süre korur?  Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Her sene grip aşısı yaptırmalı mıyız? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımda bulabilirsiniz.

Mevsimsel grip (İnfluenza) nedir?

Mevsimsel grip hastalığının etkeni influenza virüsleridir ve bu virüsün pek çok alt sınıfı vardır. En sık görülen İnfluenza A (H1N1, H3N2 gibi) ve İnfluenza B (Yamagata, Victoria) alt sınıfları mevsimsel grip etkenleridir.

Adı üzerinde olan mevsimsel grip, kuzey yarım kürede genellikle kış aylarında, Ekim ayında başlayıp Mart sonu Nisan başına kadar sık görülen bulaşıcılığı çok yüksek olan solunum yolu hastalığıdır.

Mevsimsel grip nasıl bulaşır?

İnfluenza virüsü hava, doğrudan temas veya çevresel yollarla bulaşabilmektedir. Aynı Covid-19 virüsünde olduğu gibi hasta kişinin konuşurken, öksürmesi veya hapşırması ile çıkardığı virüs içeren damlacıklar 1.5-2 metre ve daha yakınındaki sağlıklı kişilerin ağız, burun, göz mukozalarına geçerek hastalık bulaşır.

Ayrıca virüs içeren damlacıkla kirlenmiş yüzeylerde virüs 48 saate kadar canlı kalabilir. Bu yüzeylere sağlıklı kişilerin elleri ile dokunması ve sonrasında ellerini ağız, burun ve gözlerine değdirmesi ile de bulaşıcılık olmaktadır.

Mevsimsel grip belirtileri nelerdir?

Grip virüsünü vücuda aldıktan 1-4 gün içinde şikayetler başlar. Belirtiler yaklaşık 2-7 gün sürer. Bulaşıcılık ise belirtilerin başlamasından  1 gün öncesinden başlar ve bitene kadar yaklaşık 9 gün sürer.

Yazının Devamını Oku

Zatürre aşısıyla ilgili merak edilenler

25 Eylül 2020
Covid-19 pandemisinin içinde bulunduğumuz şu günlerde çokça sorulan sorularda biri de toplumda zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısı... Bu aşıyı yaptırmalı mıyız? Zatürre (pnömonia) nedir? Pnömokok aşısı nedir? Pnömokok aşısı kimlere yapılmalı? Zatürre (pnömonia) aşısı Covid-19'dan korur mu? Covid-19 pandemisi sürecinde kimlere zatürre aşısı yapılmalı? Tüm bu soruların cevabını yazımda bulabilirsiniz.

Zatürre (Pnömonia) nedir?
Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur. Birçok virüs (grip virüsü ve Covid -19 dahil), bakteri gibi mikroorganizmlar ve kimyasal ajanlar zattürre nedeni olabilir. Toplum kaynaklı pnomonilerin en sık nedeni ise Pnomokok bakterisidir. Pnomokok bakterisi sadece zatürre etkeni değildir, aynı zamanda sinüs, kulak, beyin zarı iltihabı gibi birçok organda enfeksiyona sebep olabilir.

Pnömokok aşışı nedir ?
Streptekokus pnömonia bakterisinie karşı geliştirilen inaktif Pnömokok aşıları, Konjuge Pnömokok aşısı (PCV13) ve Polisakkarid Pnömokok aşısı (PPV23) olmak üzere iki çeşittir.

Pnomokok aşısı kimlere yapılmalıdır?

Yazının Devamını Oku