M.Turgut Topaloğlu

Anal kese sağıltımı

2 Mayıs 2022
Dışkı yaparken zorlanma, acı hissi, kabızlık, kan görülmesi, kedi ya da köpeğin kalça kısmını sürekli yere sürtmesi anal kese iltihabı kaynaklı olabilir.

Anüsün çıkışında insandaki apandisite benze kör keseler bulunur. Evrimsel süreçte bir fonksiyonu olmayan bu keseler, dışkılama sırasında dolarsa enfeksiyona neden olur. Anal kese yangısı tedavi edilmesi gereken ciddi bir sorundur.
*
Benzer semptomları gösteren evcil hayvanın veteriner hekim kontrolüne götürülmesi önemlidir. İltihap ilerlediği zaman ateş, halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkar.
Anal kese problemleri kimi hayvanda hiç görülmezken bazı hayvanlarda kroniktir. Kronik iltihap görülen kedi ve köpeklerde kesin çözüm anal keselerin cerrahi müdahale ile alınmasıdır.

İLAÇ TEDAVİSİ

Anal kese yangısı şikayetiyle gelen hayvanın önce keselerin sağıltımını yaparak, uygun ilaç tedavisini öneririz. Sık sık ve sürekli tekrarlayan vakalarda da sorunun kaynağını tamamen ortadan kaldırmak en doğru yaklaşım olacaktır.
Mutlu bayramlar...

Yazının Devamını Oku

Çam kese tırtılına dikkat

25 Nisan 2022
İLKBAHARDA yaygın olarak görülebilen çam kese tırtılına dikkat.

Orman zararlılarından çam kese tırtılı, temas eden evcil hayvanlarda ciddi zehirlenmeye neden oluyor.
*
Evcil hayvanların götürüldüğü kamp, piknik, orman yürüyüşünde risk daha fazla.
Yaşam alanları çam ormanları olan bu tırtıl türü, burnunu her yere sokan yaramaz dostunuzu tehlike olarak görür ve vücut kıllarından zehirli bir sıvı salgılar.
Temas edilen bölgede kaşıntı, kızarıklık, yanma başlar.
*
Ağıza alınması daha tehlikelidir. Dilde şişlik, yaralar, ağız iç yangısı (stomatit) şekillenir. Evcil hayvan nefes alıp vermede güçlük çekebilir. Yutulduğunda sıklıkla kusma başlar, kan akışı azalır ve dil morarabilir hatta nekroze olabilir.

Yazının Devamını Oku

Şeker hastalığı tedavi edilmeli

18 Nisan 2022
Kedilerde daha nadir, köpeklerde yaygın olarak görülebilen şeker hastalığı (diyabet) kontrol altında tutulmalıdır.

Diyabet kalıtsal olarak doğumla şekillenebilir bazen de sonradan ortaya çıkar. İnsülünle ilgili sorunlar diyabeti tetikler.
Köpeklerde Tip 1 diyabet daha yaygın görülür. Aşırı su tüketimi, sık sık idrara çıkma, iştah artışı ve kilo kaybı diyabete işaret edebilir.
*
Köpeklerde normal şeker değerleri 79-126 mg/dl arasında olmalıdır.
Diyabetli bir köpekte bu değerler üst sınırın yukarısında çıkar.
Hastalarda kandaki glikozun hücreler tarafından kullanımını sağlayan ve pankreas tarafından üretilen insülin yetersiz kalır ya da pankreas tarafından yeterince insülin salgılasa bile hücreler kullanamaz.
Metabolik bir hastalık olan diyabetin ortadan kaldırılması mümkün değildir ancak kontrol altına alınmadığında diğer organlarda da hasarlara yol açabilir. Retina hasarları ve beraberinde gelen görme kayıpları diyabetin sonucudur.

Yazının Devamını Oku

Giardia parazitleri fırsat bekliyor

4 Nisan 2022
Evcil hayvanlarımızı hasta edecek çok sayıda bakteri, virüs ve parazit türü bulunuyor. Bunlardan biri de sulardan bulaşabilen giardia.

 Su birikintileri, kanalizasyonların karıştığı sular, dışkıyla temas etmiş yiyeceklerde bulunabilen giardia, bunların tüketilmesi halinde kedi ya da köpeklere kolayca geçer. Bağırsakları enfekte ederek sindirim sistemini bozar.
*
İshal, halsizlik, ateşle kendini gösteren giardianın en yaygın semptomlarından biri ishaldir. Enfekte hayvanda ishal başlar ve birkaç gün devam eder. Birkaç gün sonunda kesilir ve iyileştiği sanıldığında yeniden başlar. Ateş, halsizlik, su tüketiminde azalma, sıvı kaybı, iştahsızlık ve beraberinde gelen zayıflama ile hayvanın genel durumu daha da kötüleşir.
*
Enfekte bir hayvanın dışkı yaptığı her yeşil alan, park, bahçe bulaşma odağı haline gelir. Uygun sıcaklık ve nemli ortamda giardia kistleri haftalarca yaşamlarını sürdürebilir.
Kist ve yumurta formları konakçıda sinsice bekler, evcil dostumuz oral yolla aldığında ince bağırsağa doğru yol alır. Bağırsak florasını bozarak ishali tetikler, bu yolla da çevreye yayılımını sürdürür.
*

Yazının Devamını Oku

Evcil hayvanlarda mide büyümesi

28 Mart 2022
Midenin olması gereken boyutundan daha büyük hale gelmesi kedi ve köpeklerde zaman zaman karşılaştığımız sağlık problemleri arasındadır.

Mide dilatasyonu (mide büyümesi) genellikle yeme bozukluklarına bağlı olarak şekillenir.
Midenin belirli bir kapasitesi var eğer bu kapasitenin üstünde sürekli bir mama tüketimi söz konusu olursa mide bu duruma uyum sağlamak için genişlemeye başlar.
Genişleyen midenin normal pozisyonu bozulur bu durum mideden ince bağırsağa geçişi ya tamamen ya da kısmen kapatabilir.
Kedi ve köpeğiniz kusma, karın bölgesinde gerginlik, ağrı, iştahsızlık, düzensiz dışkılama, geğirme gibi belirtiler gösteriyor ve ilaç tedavilerine cevap vermiyorsa mide genişlemesinden şüphelenilebilir.
*
Mide şekil bozukluklarının tanısını görüntüleme cihazlarıyla net olarak ortaya koymak mümkündür. Midede şekillenen genişleme ileri boyutta olduğunda mide eski hacmine dönemez. Bu durumda midenin bir kısmını alarak küçültme yolunu tercih ederiz.
Sağlıkla kalın...

Yazının Devamını Oku

Parazitler yavruları öldürüyor

21 Mart 2022
Parazit kaynaklı ölüm riski yavru hayvanlarda oldukça yüksek. Bu nedenle antiparaziter ilaçlamanın ihmal edilmemesini öneriyoru

Yavru hayvanlarda bağırsak parazitleri genellikle enfekte anneden bulaşır.
Yavrular büyümeye çalışırken, parazitler besinlerine ortak biçimde çoğalır.
*
Yeni sahiplendiğiniz evcil dostunuzda karında belirgin şişlik, iştahsızlık, kilo alamama ve kilo kaybı, kusma, ishal, karın ağrısı, dışkıda kan gibi belirtiler varsa parazit varlığına işaret olabilir.
Herhangi bir semptom görülmeden yavrunun parazit ilaçları yaptırılmalıdır.
*
İlaçlar sonrası dışkısında parazit görülebilir. Parazitlerin atılması sırasında ishal durumu şekillenebilir.

Yazının Devamını Oku

Kedi ve köpeklerde gastrit

14 Mart 2022
Evcil hayvanlarda mide hastalıkları yaşam kalitesini bozuyor.

Sindirimde önemli görevi olan mide oldukça dayanıklı bir organ. Ağız yoluyla alınan zararlı zararsız tüm besinleri sindirmeye uğraşıyor. Bu çaba uzun vadede yıpranmasına, zarar görmesine neden oluyor.
*
Midenin hastalıklarından biri gastrit.
Mide zarının enfeksiyonu olan gastrit akut ve kronik olarak değerlendirilebilir. Akut gastrit kötü yeme alışkanlıklarına bağlıdır. Aniden ortaya çıkar. Hastalık etkeni elimine edilir ve tedavi ile kısa sürede iyileşme sağlanabilir. Bozuk gıdaların ya da gıda dışı ürünlerin yenmesi, kedi ve köpeklerin sindirimine uygun olmayan besinlerin tüketilmesi hastalığa yol açabilir. İlaç kullanımı, alerjenler, kimyasal maddelere maruz kalma, ilaç kullanımı, küf ve mantarlar, virüs ve bakteriler hastalık nedenleri arasındadır.
*
Kronik gastrit sürekli hale gelmiş hastalık tipidir. Metabolik hastalıklar, enfeksiyonlar, bağırsaklarda bakteri oluşumu uzun süredir devam eden yanlış beslenme kronik gastrite yol açar.
Karın ağrısı, sık sık kusma, mide guruldaması, gaz, kabızlık, ishal, dışkıda kan, iştahsızlık, su tüketiminin aşırı artışı hastalık semptomları olarak sıralanabilir. Altta yatan hastalık nedeninin belirlenmesi tedaviyi kolaylaştırır.

Yazının Devamını Oku

Akciğer enfeksiyonu öldürücü olabilir

7 Mart 2022
Akciğerlerin enfeksiyonu evcil hayvanlar için ciddi bir sağlık problemidir.

Virüsler, bakteriler hatta bazı parazitlerin neden olabildiği pnömoni (zatürre) tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır.
*
Akciğerde alveol adı verilen havayla dolu küçük kesecikler bulunur. Keseciklerin akciğer solunumunun sağlıklı biçimde yürütülmesi gibi hayati bir görevi vardır.
Enfekte kedi ya da köpekte kesecikler iltihapla dolar, solunum işlevini yerine getirmekte zorlanır.
Hastalığın semptomları ateş, boğaz ağrısı, öksürük, balgam, göğüs ağrısı, hırıltılı solunum, çabuk yorulma zatürre habercisidir.
Hastalık ilerlediğinde mide bulantısı, dudaklarda morarma göze çarpar.
*

Yazının Devamını Oku