Kasım Cindemir

Taliban'ın casus korkusu

19 Mayıs 2007
ABD'nin, aralarına muhbir ve casus sızdırmakta başarı göstermesi ve iki komutanını saf dışı bırakmasının ardından, Afganistan'da yeniden yükselişe geçmeye başlayan Taliban liderliğini korkuya boğdu.

ABC televizyonu, Taliban kaynaklarına dayanarak, iki askeri komutan olan Molla Dadullah ve Ahtar Muhammed Osmani'nin “Taliban'a yakın” iki kişinin ABD askeri yetkililerine bilgi sızdırmasından sonra öldürüldüğünü haber verdi.
Bir Taliban yetkilisi, Molla Dadullah'ın yerini bildiren kişinin Din Muhammed olduğunu ve suçunu itiraf ettiğini söyledi. Osmani ise, geçen Aralık'ta Helmand'da insansız bir uçaktan atılan füzeyle öldürülmüştü. Dadullah da aynı bölgede aynı bölgede ve daha sonra saf dışı bırakılmıştı. Pakistan ile sınırda olan Çagi bölgesi, uyuşturucu kaçakçıları ile Taliban'ın cirit attığı bir yer olarak biliniyor.

ABC, iki komutanın öldürülmesinin Taliban'da şok etkisi yaptığını ve savaşçıların ve korumaların seçiminde çok daha dikkatli davranıldığını haber verdi. Yoğun kuşku atmosferinin Taliban kadroları içinde yaygın rahatsızlık yarattığı belirtildi. 

ÇOK KELLE GİTTİ

Osmani öldürüldükten sonra, Taliban, Gulam Nabi'yi tutuklamıştı. Taliban, Nabi'nin kellesini tekbir getiren bir çocuğa kestirmiş ve videosunu da yayınlamıştı. Nabi, Taliban'a ihanet ettiğini kabul etmişti. 
Molla Dadullah, hayattayken, Gulam Nabi'nin kellesinin kesilmesini savunmuş ve genç Müslümanlar'ın cihat için İslam dininin düşmanlarını öldürmeyi öğrenmeleri gerektiğini belirtmişti.
ABC televizyonu, Taliban'ın, casus ve muhbir olduğuna ve ABD, NATO ve Kabil Yönetimi'ne bilgi sızdırdığına inandığı çok sayıda kişinin kellesini vurduğunu kaydetti. 

Molla Dadullah, hayattayken, Gulam Nabi'nin kellesinin kesilmesini savunmuş ve genç Müslümanlar'ın cihat için İslam dininin düşmanlarını öldürmeyi öğrenmeleri gerektiğini belirtmişti.

Yazının Devamını Oku