Emre Dorman

Şah damarımızdan daha yakın

9 Haziran 2016
Kullarım, Beni sana soracak olurlarsa, gerçekten de ben pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin çağrısına cevap veririm. (Bakara suresi 186)

Çağırmak, seslenmek, istemek; yardım talep etmek gibi anlamlara gelen dua, kulun Allah’a yönelişidir. Dua kişi üzerinde psikolojik manada bir rahatlama, huzur ve gönül tatmini doğurur.

 

- Duada Allah ile kul arasında bir vasıta yoktur.

 

- Kul, Yaradan’ına halini arz eder ve niyazda bulunur.

 

*

 

Yazının Devamını Oku

Güzel söz güzel ağaç gibidir

8 Haziran 2016
Görmedİn mi Allah nasıl bir örnekleme yaptı:

Güzel söz; kökü yerde, dalları gökte olan güzel bir ağaca benzer. O ağaç, Rabbinin izniyle meyvelerini her zaman verir. Allah, insanlara böyle örnekler verir ki, düşünüp ibret alabilsinler. Kötü bir söz ise gövdesi toprağın üstünde destek bulmuş bir ağaca benzer, dayanağı yoktur onun. (İbrahim suresi 24-26)

 

- Gerçek bir inanana yakışan şey güzel söz söyleyip kötü sözden uzak durmaktır. 

 

- Ayette verilen benzetmeye bakıldığında güzel sözlerin insanlar arasında köklü ve sağlam ilişkiler kuracağına, kötü sözlerin ise insanları birbirinden uzaklaştıracak kopukluklara sebep olacağına dikkat çekilir.

 

*

 

Yazının Devamını Oku

Hatırlamak istemediğimiz bir ayet

7 Haziran 2016
Allah, adaletle hükmedenleri sever (Maide Suresi 42)

İSLAM dininin hükümleri çok sağlam bir güven ve adalet temeline dayalıdır.

 

Pek çok ayette adaletin gözetilmesi, haksızlıklara karşı mazlumun desteklenmesi ve bu sayede toplumsal düzenin sağlanmasına yönelik tavsiyeler görmek mümkündür.

 

* “Şu bir gerçek ki, Allah size emanetleri, onlara ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Allah size bu şekilde ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah çok iyi İşitir (Semî) ve çok iyi Görür (Basîr).” (Nisa Suresi 58)

 

YAKINLARINIZ ALEYHİNE DE OLDA ADALETLİ OLUN

 

Yazının Devamını Oku

‘Nasıl olsa Allah affeder’

6 Haziran 2016
Çoğu zaman göz göre girdiğimiz hataların ardından çok sık tekrarladığımız bahanelerden biri de ‘Nasıl olsa Allah affeder’ düşüncesidir.

İnanan ama nefsine yenildiği için inancının gereklerini yerine getiremeyen insanların bir kısmının yapamadıkları şeylerden dolayı vicdan azabı duydukları görülür. Bir kısım insanlar ise hataları sebebiyle pişman olmalarına rağmen Allah’ın affedici oluşuna güvenerek bile bile hatalarını tekrar ederler.

 

* Allah Rahman’dır;

 

* Merhametlidir;

 

* Rahim’dir;

 

Yazının Devamını Oku

Kalbim temiz diye kendini aldatma

6 Haziran 2016
“BENİM kalbim temiz” ifadesi sıklıkla karşılaştığımız bir cümle. Çünkü çoğu zaman başkalarının hatalarını sıralar, kendi hatalarımızı görmeyiz. Samimi birözeleştiri yapmaz, vicdan muhasebemizi tutmayız.

Esasen çoğu insan bir anlamda kendini aklayarak temize çıkarmaya çalışır ama ayetler bizleri uyarır:

*

Ey iman edenler! Şeytanın adımlarını izlemeyin. Kim şeytanın adımlarını izlerse, şeytan ona iğrençlikleri ve kötülüğü emreder. Allah’ın lütuf ve rahmeti üzerinizde olmasaydı, içinizden tek kişi bile temize çıkamazdı. (24 Nur suresi 21)

*

Yazının Devamını Oku