Çetin Yılmaz

Atan kazandı

12 Şubat 2011
KUPADA Beşiktaş Cola Turka ile Medical Park Trabzonspor arasındaki günün ilk maçı adeta, “Az sayı yiyen” değil, “Çok sayı atanın” kazanacağı bir tempoda başladı. İlk yarıda her iki takımın ana problemleri, geri koşma ve yarı sahada bire bir kolay geçilme zaafiyeti oldu. Devrede her iki takım koçunun, “Savunma” uyarısında bulunacağını tahmin etmek zor değildi. Üçüncü çeyrek, ilk devrenin benzeri şekilde geçildi.
Savunmada açık verdi
Maçın son 8 dakikası, “Kas gücü” ve “Savunmanın devreye girmesi” ile çok çekişmeli ve zevkli bir hale büründü. MP Trabzonspor, hücumda olumlu bir görüntü verirken, 1-5 pick&roll savunmasında açık verdi. Karşılaşmanın sonlarında iyi defans yapan Beşiktaş Cola Turka, Likholitov olmamasına rağmen Serkan Erdoğan, Kemp ve Chatman’ın katkılarıyla, bu zor maçı almasını bildi.
İkinci maçın ise öncelikle iki disiplinli Avrupa takımının karşılaşması olduğunu belirtelim. İlk yarı Galatasaray Cafe Crown’un “iyi” savunmasına, “çok iyi” hücum eden Fenerbahçe Ülker, isabetli üçlük atışlarla rakibine üstünlük sağladı. Galatasaray sert savunma yapan sarı lacivertlilere, önce Ermal, sonra da ikili oyunlarla Andric’i kullanarak ve pota altı sayılarıyla direnmeye çalıştı.
İkisine de tebrikler
İkinci devre başı Fenerbahçe Ülker, hücum ve savunmada mükemmel bir performansla 16-2’lik seri yakalarken, farkı 23 sayıya kadar çıkardı. Son periyot ise farkla rahatlayan Fenerbahçe karşısında, bu kez mükemmel performans sarı kırmızılılardan geldi. Ve 21-5’lik seri ile farkı 5 sayıya kadar indirdi. Ukic’in son sayısı, maçın galibini belirledi. Bize, ilk 3 periyotta disiplinli basketbolu gösteren Fenerbahçe Ülker’i ve maçı hiç bırakmayan Galatasaray Cafe Crown’lu basketbolcuları tebrik ediyorum.
Yazının Devamını Oku

Hasarsız gece

3 Şubat 2011
Karşılaşmaya donuk başlayan temsilcimiz, 11-3 geri düşünce Spahija hemen molayı aldı. Daha sonra düzelme olmayınca bu kez Jasikevicius-Mirsad hamlesi geldi ve oyunun momentumu bir anda 15-2’lik seriyle F.Bahçe Ülker’in eline geçti. İkinci çeyrekte, yakaladığımız ivme ile seriyi devam ettiremeyen takımımız, şut seçimlerinde ve boyalı alan savunmasında sorunlar yaşasa da Zalgiris’in kötü ve erken seçilmiş 3 sayı denemeleri sayesinde devreyi 41-41 berabere bitirdi.
Zor da olsa kazandık
İkinci yarıda bugüne kadar alıştığımız sistemli ve düzenli hücum formatının dışında sayı arayışına yönelen F.Bahçe Ülker, 7. dakıkadan sonra bu sorunu çözme amacıyla Jasikevicius’u oyuna sürdü. Bu dönemde savunma dozunu yavaş yavaş yükselten Zalgiris yeni bir skor serisi yakalanmazsa maça ortak olacağının sinyallerini verdi. 4. periyot, spektaküler değil ama deplasmanda akıllı oynayan rakibimiz karşısında sonlarda yakaladığımız fark maçı almamızı sağladı.
Kaya’yı aradık
Konsantrasyon ve Kaya’nın eksikliğini gözlemlediğimiz bu maçta iyi oynamadığımızı belirtir ancak böyle geceleri hasarsız geçmenin öneminin de farkında olduğumuzu söylemeliyiz. 22’de 9 faul attığımız bu gecede, çeyrek final yolunda aldığımız bu galibiyetten dolayı F.Bahçe Ülker’i tebrik ediyoruz.
Yazının Devamını Oku

15 eksik hücum

28 Ocak 2011
KOÇ Pesic’in takımın başına gelmesiyle Euroleague’de 5’te 4, İspanya Ligi’nde de 10’da 9’luk galibiyet serisi yakalayan Valencia ilk periyodu iyi bitirirken; Fenerbahçe Ülker, oyuna arzu ettiği ağırlığı koyamamasına ve 6 hücum ribaundu vermesine rağmen bu bölümü 21-20 önde bitirdi. Valencia’nın işini hemen maçın başında bitirmek isteyen oyuncularımız acele edince, rakibinden 5 kez fazla top kaybı yaparken 7 kez de fazla hücum ribaundu verdi. Böylece rakibine kendisinden 12 kez daha fazla top kullanma imkanı yarattı.
Fener zoru başardı
Birinci devre koç Spahija’nın ‘sabırlı olun’ çağrısına uyulsa ciddi bir farkla soyunma odasına gidebilirdik. Buna rağmen 2. periyotta sadece 13 sayıya izin veren temsilcimiz, Ömer ve Preldzic’in katkısıyla devreyi 37-33 önde bitirken, oyun planı da ortaya çıktı: “Top kaybını azalt, savunma ribaundunu al, maçı kazan.”
Ancak ikinci yarı, ilk devredeki sorun devam etti. Skor 47-47 iken, Valencia 19 kez bizden fazla hücum etmişti. Ve buna rağmen bu kez de Jasikevicius, 3. periyodu önde bitirmemizi sağladı. (54-52)
Son çeyrekte nihayet sorunumuz çözüldü. Ve bu bölümde ilk kez rakibimizden 4 kez fazla hücum ettik. Euroleague’de rakibinden 15 eksik top kullanarak maç kazanmak neredeyse imkansız. Ama bu istatistik maçında Fenerbahçe Ülker rakibini yüzde 44’le tutarken, yüzde 55 hücum ederek zoru başardı. Böyle krizli bir günde 2’de 2 yapan takımımızı tebrik ediyoruz.
Yazının Devamını Oku

Arena'dan Kartal çıktı

24 Ocak 2011
Iverson ve Likholitov’dan yoksun Beşiktaş Cola Turka, Türk Telekom önünde Mire Chatman’ın muhteşem oyunuyla (15 sayı, 9 ribaund, 12 asist) zafere uzandı. BEKO Basketbol Ligi’nde sıkıntılı bir sezon geçiren iki takımın mücadelesinde Beşiktaş Cola Turka, sahasında Türk Telekom’u 82-75 yenmeyi başardı. Her iki takım da karşılaşmaya hafta içi hazırlıklarında kurguladıkları oyun planına sadık kalarak başladı. 5. dakikayı 20-14 önde geçen siyah beyazlılara karşı skor sıkıntısı çeken Telekom, Randle ve Rasim’i oyuna alarak çözüm üretmeye çalıştı.

Bu hamle olumlu sonuç verdi ve ilk periyot 20-20 sona erdi. Karşılaşmanın başından beri oluşan denge ilk yarının sonuna kadar devam etti. Ancak, son birkaç dakikada sertleşen Beşiktaş Cola Turka savunması, 2. periyot sonunda bu maç için önemli sayılabilecek 8 sayılık farkın gelmesini sağladı: 43-36.

Beşiktaş hak etti

İkinci yarıda, sertleşen savunmasına hızlı hücumları da ekleyen siyah beyazlılar, oyunun momentumunu ele geçirdi ve sakin kalamayan rakibi karşısında son periyoda 16 sayı farkla önde girdi: 66-50. Final periyodunda alan savunması ve presle maça ortak olmak isteyen Türk Telekom, karşılaşmanın sonuna doğru, biraz da oluşan 19 sayılık farkın etkisiyle rahatlayan ev sahibini sıkıştırsa da amacına ulaşamadı. Beşiktaş Cola Turka, inanılmayacak kadar düşük 3 sayı (3/20) yüzdesine rağmen, başta Mire Chatman (15 sayı, 9 ribaund, 12 asist) ve savunmasıyla hak ettiği galibiyeti almasını bildi.

Likholitov gelince...

Iverson ve Likholitov’un olmadığı bu maçta Mire Chatman’ın daha rahat oynadığını, takımın da savunma dozunu iyice yükselttiğini hep birlikte gözlemledik.
Türk Telekom’un yenilmesinin en önemli sebepleri ise, farkın açıldığı anlarda oyun disiplininden zaman zaman uzaklaşmaları ve Jagla’nın ilk yarı sonunda aldığı teknik fauldü.
Sonuç olarak Beşiktaş Cola Turka, Türk Telekom karşısında oynadığı oyunla, Likholitov’un takıma katılmasıyla play-off’ta daha etkili olacağının sinyallerini verdi.
Yazının Devamını Oku

Savunma kazandırdı

20 Ocak 2011
SON günlerde iyi basketbol oynamakta olduğunu gözlemlediğimiz Efes Pilsen, maça da iyi bir giriş yaptı. Siena cephesinde ise, yıllardır alıştığımız sert savunma ve çembere yakın atış bulma amaçlı hücum organizasyonu, ilk periyodun başa baş gitmesine neden oldu.

İkinci çeyrekte savunmanın dozunu bir düzey daha yukarı çeken temsilcimiz, bu hamlesinin verimini maalesef; skor bulmakta sıkıntı çektiği için alamadı. Bu sezonun en iyi savunmalarından birisini izlettiren Efes Pilsen, Siena’yı 10 sayıda tutarken, hücumda 11 sayıda kalarak önemli bir fırsat kaçırdı. Efes Pilsen, ikinci devre, ilk yarı olduğu gibi üst düzey savunmasına devam ederken bu kez 10 sayı atarak, oyununun gidişatını ele geçirdi.
Skor diyetiSon çeyrekte, son bir hamle ile maçı alıp götürecek diye beklediğimiz temsilcimiz, temel problemi olan “skor diyetine” girince maçı zor da olsa 60-58 kazanabildi. Ancak hücum sorununa rağmen, Siena’yı 58 sayıda tutan savunmamızın galibiyette önemli rol oynadığını vurgulamamız gerekir. Sonuç olarak Efes Pilsen’in takım olma yolunda büyük ilerlemeler kaydettiğini söyleyebiliriz. Yeni transferi Murray’nin çabuk adaptasyonu ile skorun sıkıştığı anlarda Ender Arslan’ın yaratıcılığı hücumlarına, verimlilik katacaktır. Bu da Euroleague hedefinde başarıyı getirebilir.

BEĞENDİM

Ancak Euroleague’de görebileceğimiz üst düzey savunmamızı.

BEĞENMEDİM

Maçın sonunu Wisnievski i le bitirme tercihi.

DİKKAT

Belgrad’da alacağımız bir galibiyet, Avrupa’da bütün otoriteleri şaşırtabilir ve bizi ilk 8’e sokabilir.

Yazının Devamını Oku

Kerem-Cevher

9 Ocak 2011
BEŞİKTAŞ Cola Turka maça Ergin Ataman’ın gelmesinin getirdiği pozitif ivmeyle konsantre bir şekilde başlarken, Efes Pilsen tarafında ise yeni yasayla bir dahaki yıl yola devam edememe kararının negatif psikolojisi vardı. Ve bu psikoloji maçın 3 periyoduna damga vurdu. Beşiktaş, maça kötü başlasa da derli toplu basketboluyla hemen hamlesini yapıp kontrolü aldı. Gözlemlediğimiz bir başka nokta; Allen Iverson’ın ülkemize geldiğinden beri en verimli maçlarından birini oynadığı oldu.

Maçın uzatma bölümü de dahil iki takımın sahada gösterdiği performans, gerçekten bir derbiye yakışır nitelikteydi. Ancak maçın sonunda Efes Pilsen’in yaptığı atak ve dördüncü geri geliş, lacivert beyazlılara galibiyeti getirdi.

Kadronun önemi

7 kişilik dar kadrosuyla ve Ergin Ataman’ın katkısıyla Beşiktaş Cola Turka, ileriki günler için olumlu sinyal verirken, Efes Pilsen koçu Perasovic’in maçın sonunu daha savunmacı bir beşle bitirmesi galibiyette önemli etkenlerden biriydi.Oldukça yorulan Beşiktaş, maçın sonunda yaptığı bireysel hatalarla kaybederken, Efes Pilsen ise kadro derinliğinin avantajını yaşadı. Mükemmel seyirci ve hakem yönetimi, ligimizin bu önemli karşılaşmasına katkı yapan bir diğer pozitif faktördü. Son olarak da Efes Pilsen’den Kerem Gönlüm’ün, Beşiktaş’tan Cevher Özer’in performansları, Türk oyuncuların takımlarındaki ağırlığı açısından dikkat çekici bir örnek teşkil etti.
Yazının Devamını Oku

F.Bahçe hak etti

4 Ocak 2011
YENİ yılın ikinci büyük derbisi beklenilenin de üstünde basketbol ziyafetinde geçti. Bu kez mönüde Fenerbahçe Ülker’de Jasikevicius vardı. Müthiş bir ilk yarı seyrettik. Efes Pilsen’in üstün gözüktüğü birinci ve ikinci periyotlarda bir başka gözlemimiz de Top 16’da daha iyi bir Efes Pilsen seyredeceğimiz oldu.
Bu yarıda Efes Pilsen kaçtı, Fenerbahçe kovaladı. İkinci yarının başında Efes, hem hücumda hem de savunmada kötü bir dönem geçirdi. 19-8 biten 3. periyot maçın dengesinin net bir şekilde Fenerbahçe Ülker’in eline geçtiği anlardı. Kişisel görüşüm, Efes Pilsen’in bu arada iyi bir beşle sahada olmadığıydı.
Basketbola doyduk
Son periyotta coşan, özgüvenli Fenerbahçe Ülker, farkı 18 sayıya kadar çıkarttı. Ancak Fenerbahçe, Efes Pilsen’in 4 kısa artı Kerem’le yaptığı baskıya ve tempoyu artırmalarına akılcı cevap veremeyince; fark 4 sayıya kadar indi. Maçın son saniyeleri ise, ileride Fenerbahçe Ülker’in lig sıralamasında çok işine yarayacak 9 sayılık farkla bitti.
Euroleague’in çeyrek final seviyesinde geçen karşılaşmada Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen basketbol adına, doyurucu ve müthiş bir performans sergilediler. Kendilerine Euroleague’de canı gönülden başarılar diliyoruz.
Yazının Devamını Oku

Hoşgeldin 2011

3 Ocak 2011
MAÇA Beşiktaş Cola Turka, Likholitov, Mire Chatman ve Cünety Erden’den yoksun başlarken, son günlerde düzenli ve sistemli oynayan Galatasaray Cafe Crown’a karşı dezavantajlıydı. Ve oyunun hemen başında Serhat’ın da sakatlanmasıyla, Beşiktaş Cola Turka’nın rotasyondaki oyuncu sayısı ciddi şekilde daraldı. Beşiktaş maçı hiç bırakmadı
İlk devre bittiğinde Galatasaray beklendiği gibi düzenli oyunuyla maçı önde götürüyor, Beşiktaşlılar ise dar kadrosu, özverili çabasıyla rakiplerinin peşinden ayrılmıyordu. İkinci devrenin başlangıcıyla, Galatasaray takımı maçı Ermal’in üzerine yıkmaya başladı. Bunun pozitif verimini alarak, 10 sayı öne geçti.
Son çeyrekte farkı 15 sayıya çıkartan sarı kırmızılılar, maçın bittiği düşünüldüğü dakikalarda başta Beşiktaşlı Mustafa Abi’nin savunma gayreti ve karşılaşmanın sonlarında da Ignerski’nin 3 tane kritik üçlüğüyle krize girdi.
Derbiye yakışan mücadele
Oktay Mahmuti’nin Rancik artı 4 kısaya dönerek verdiği cevap karşısında Burak Bıyıktay, takımına faul yaptırma tercihi yerine savunma komutu verince bu doğru karar, maçın son saniyede Beşiktaş’ın atışına kalmasını sağladı. Ancak bunları değerlendiremeyen Ignerski, Galatasaray’ın hak ettiği galibiyeti önleyemedi. Derbi adına yakışan güzel bir mücadele seyrettiğimizi düşünüyor, Galatasaray’ı sistemi ve disiplini, Beşiktaş’ı dar kadrosuyla mücadelesi ve her iki takım koçu ile hakemleri da katkılarından dolayı tebrik ediyorum.
Yazının Devamını Oku