Arda Meriç

Elektrikli otomobiller 2021 yılının gözdesi olacak

26 Ocak 2021
Değerli Hürriyet okurları, bu makalemde sizlere son dönemde sıkça konuşulan ve her geçen gün kendini yenileyen, aynı paralelde kullanım oranı da artan elektrikli otomobillerden ve geleceğinden bahsedeceğim.

Yıllardır bilim kurgu filmlerinde ve fuarlarda gördüğümüz fütüristik otonom otomobiller, elektrikli otomobillerin yollara çıkmasıyla birlikte artık kullanılabilir hale gelmeye başlıyor. Elektrikli otomobiller özellikle ülkemizdeki yakıt fiyatları göz önüne alındığında, otomobil kullanıcıları için muazzam bir olgu olmasının yanında, uzun dönem kullanımında da yaşam alanı olan dünyamız için “0” emisyon olması sebebiyle da çevreye duyarlı bir model yapısına sahip. 

HER YÖNDEN AVANTAJLI

Elektrikli otomobiller, yapısı gereği fosil yakıtlı (benzin, dizel, vb.) otomobillerden daha basit bir yapıya sahiptir ve bu sebeple otonom sürece daha yatkındır. Aslında bilim kurgu filmleri ve fuarlarda gördüğümüz araçların gösterişli ve çok özellikli olmasının bir sebebi de budur. Otomobilin donanım parçaları ne kadar karmaşıklıktan uzak olursa, yürüme aksamı da o  kadar esnek oluyor. Yakıt tüketiminde bir avantaj sağladığı gibi yine yapısı gereği donanım parçalarının çok daha az olması sebebiyle servis maliyeti de aynı paralelde düşüyor. 

BASİT ÇALIŞMA MANTIĞI Elektrikli otomobillerin çalışma mantığı, yıllarca lunaparklarda kullandığımız çarpışan otomobiller gibidir. Şanzıman mantığı olmadığından, gaza bastığınız anda gider ve ayağınızı gazdan çektiğiniz anda oto-fren dediğimiz frenleme sistemi devreye girer, yani siz frene dahi basmadan otomobil yavaşlamaya başlar. Böylece gazdan ayağınızı çektiğiniz anda kinetik enerji oluşarak, enerji geri kazanımı sağlanır. Bunun yanında elektrikli otomobillerin gaza olan tepkime süresi, fosil yakıtlı otomobillerden çok daha hızlıdır ve kalkışta fosil yakıtlı çok güçlü otomobilleri dahi rahatlıkla geride bırakabilirler. En önemlisi de büyük şehir trafiğinde otomobil kullanıcılarının hem zararlı gazlardan etkilenmemesi hem de dur-kalkta fosil yakıtlı otomobillerin aksine tüketim yapmaması başka bir avantajı kullanıcılarına sunuyor. Elektrikli otomobiller, trafik anında durduğu yerde kinetik enerji ile kendisini şarj edebiliyor ve ekstra güç harcamıyor. Elektrikli otomobiller, trafik çilesi olan şehirler için bu konuda oldukça önemli bir avantajı kullanıcılarına sağlıyor diyebiliriz. 

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARINDA GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ARTIŞ VAR

Elektrikli otomobilin avantajları oldukça fazla ve çevreye fosil yakıtlı otomobillerden çok daha duyarlı. Otonom araç özellikleri, dikkat çekici tasarımları, servis maliyetlerinin neredeyse olmayışı ve çevreci oluşları sebebiyle elektrikli otomobiller dünyada hızla kabul görmeye başladı. Yakıt fiyatlarının oldukça düşük olduğu, hatta tabir etmek gerekirse sudan ucuz olduğu Amerika, İsveç gibi ülkelerde elektrikli otomobil satışlarında büyük bir artış var. Bu noktada İsveç’deki satışların artması çok ilginç, çünkü iklimi sebebiyle bataryalı otomobiller biraz sorun yaratabilir konumda, bir de bunun yanında petrol, yani yakıt çok ucuz. Tüm bunlara rağmen elektrikli otomobile büyük bir ilgi var. Bunda elektrikli otomobillerin çevreye duyarlı olmasının çok büyük etkisi var diyebiliriz. Çevreye duyarlılık konusunda Avrupalı otomobil kullanıcılarının oldukça bilinçli olduğu da ayrıca göze çarpıyor. 

Yazının Devamını Oku

Teknolojinin gelişimi, hayatımızdaki yeri ve geleceği

19 Ocak 2021
Değerli Hürriyet okurları, yeni makalemde sizlere teknolojinin ortaya çıkışı, hayatımızdaki yeri ve geleceğinden bahsedeceğim.

Teknoloji, herhangi bir endüstri dalıyla ilgili tasarım ve yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgiler bütünü olarak düşünülebilir. Teknoloji terimi sanat/beceri anlamına gelen “techne” ve çalışma alanı anlamına gelen “logia” sözcüklerinden türemiştir. Sözcüğün İngilizce’ de ilk ortaya çıkışı ise 17. yüzyıla dayanmaktadır. İlk zamanlarda yalnızca sanatın uygulanması anlamında kullanılmış, ancak daha sonraları anlamı değişmiştir.

YÜZYIL İLE BİRLİKTE DEĞİŞEN TEKNOLOJİ Teknoloji, 20. yüzyılın başlarında bazı süreç ve düşüncelerin çeşitli araçlara ve makinelere dönüşmesini kapsayacak kadar genişlemiştir. 20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise, teknoloji artık insanın çevresini dönüştürmek için araştırarak yaptığı etkinlikler bütünü olarak tanımlanmaya başlanmıştır. Teknoloji tanımı yıllarca bilimle doğrudan ilişkilendirilmiş ve günümüzde de yaygın olarak bilimsel bilginin yaşama geçirilme yöntemleri halinde kullanılmaktadır.

TEKNOLOJİ GELİŞMİŞ BİR UYGARLIK İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR Teknolojinin gelişimi çok eski zamanlara dayanmakta, hatta ilk basit aletlerin yapımına kadar uzanmaktadır. Orta çağın ardından özellikle “Endüstri Devrimiyle” modern teknoloji dönemi başlamıştır. Bir yandan teknolojik gelişmeler hızlanırken, diğer yandan coğrafi sınırlar genişlemiş, politik oluşumlar teknolojik gelişmelere paralel bir yön izleyerek değişmiştir. Teknoloji geleneksel yapıları değiştirirken, hiç umulmadık sonuçlara da yol açmıştır. Bu sonuçlar göz önüne alındığında teknoloji yapıcı olarak göze çarpsa da, yıkıcı sonuçlarıyla da değerlendirilmektedir.

TEKNOLOJİ GELİŞİMİNİN HIZINA YETİŞİLEMİYOR 20. yüzyıla gelindiğinde teknolojinin gösterdiği değişim hızı, insanlık tarihinin geçmiş hiçbir anında görülmemiştir. Teknolojinin getirdiği yenilikler birçok alanı etkiledi ve değiştirdi. İnsanların giyim, kuşamını dahi etkileyen yeni malzemeler gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıktı. 1800’lü yıl-arın sonuna doğru tramvayın ortaya çıkışıyla, şehirler uzaklık kavramından bağımsız olarak gelişmeye başladı. 1900’lü yılların başında otomobil üretiminin seri üretime başlaması ve ucuzlamasıyla sanayi toplumlarında kırsal ve şehir mesafesi azalırken, kırsal kavramı da yavaş yavaş değişmeye başladı. Yine 1900’lü yılların başında Wright kardeşlerin hemen ardından uçak endüstrisinde de büyük gelişmeler yaşandı.

RADYO VE TELEVİZYON İLE BİRLİKTE İNSANLARIN YAŞAM TARZI DEĞİŞTİ 1900’lü yılların hemen başında Atlantik ötesi ilk radyo mesajının iletilmesi geliştirilmiş elektronik teknolojisi sayesinde olurken, hemen ardından gelen televizyon yeni bir iletişim aracı olarak kabul edildi ve insanların yaşam tarzını önemli ölçüde değiştirdi.

HESAP MAKİNESİNDEN, MODERN BİLGİSAYARA İlk hesap makineleri 2. Dünya Savaşı’nın öncesinde vardı, ancak 1948 yılında transistorun’ un keşfiyle modern bilgisayarların önü açılmış oldu. 2. Dünya Savaşı sonrasında nükleer enerjinin gündeme gelmesi, 1957 yılında Sovyetler Birliği’nin uzaya ilk yapay uyduyu fırlatması ve diğer tüm gelişmeler 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başındaki bilimsel gelişmelerin sonucu olarak meydana geldi.

Y

Yazının Devamını Oku

Mesajlaşma uygulamalarının getiri ve götürüleri

12 Ocak 2021
Değerli Hürriyet okurları, yeni makalemde sizlere gündemi oldukça meşgul eden ve ana haber bültenleri dahil olmak üzere birçok mecrada ana konu haline gelen mesajlaşma uygulamalarının bizlere getirdiklerinden ve bizden götürdüklerinden bahsedeceğim.

ep telefonlarının hayatımıza girmesinden sonra yaşantımız oldukça değişti. Teknolojinin nimetlerinden olan cep telefonu kullanımının ilk yıllarında sınırlı bir şekilde kullanılan kısa mesaj servisi yani bilinen ismiyle (SMS) oldukça sık kullanılan bir servis haline geldi. Kullanımı öyle bir hal aldı ki; espirili mesajlar, noktalama işaretleriyle kendimizi ifade edebildiğimiz karakterler gibi birçok işlevini hayatımızın içerisine aldık. SMS sonrasında gelişmiş mesajlaşma servisleri ve cep telefonlarının akıllı telefonlara dönüşmesiyle uzun yazışma karakterlerine izin veren operatör sistemleri kullanıcılar için hem büyük bir rahatlık hem de herkesin kendini rahatça ifade edebileceği eğlenceli bir kullanım sunuyordu. Kısa mesaj servisi, operatörlerin telefon görüşmeleriyle birlikte sunduğu ana servis ürünü olurken, bir anda hayatımıza data üzerinden akış sağlayan mesajlaşma uygulamaları girmeye başladı. 

GÜVENLİK VE HIZ, MESAJLAŞMA SERVİSLERİNİN KULLANIMININ YAYGINLAŞMASINI SAĞLADI Telefonlarda kullanılan kısa mesaj servisinin ilerleyen yıllarda hantallaşması ve operatörlerin bu servisi etkin bir şekilde geliştirememesi sebebiyle farklı alternatifler ortaya çıkmaya başladı. Bu alternatiflerin en güçlüsü, güvenli eposta kullanımı ve data kullanımı sağlayan, telefon görüşmelerinde de bu güvenlik sistemini öne çıkartan, kendi özel data merkezlerini kullanan Blackberry oldu. BBM ismini verdiği mesajlaşma servisiyle bir anda parlayan bir yıldız haline gelen servis, bir anda çok popüler bir mesajlaşma servisi haline geldi. Ortaya çıktığı dönemde rakibi de olmayan BBM, Blackberry cihazlarının vazgeçilmezi olmakla birlikte, bu markanın kullanımının tercih edilmesinde de büyük bir etken haline geldi. BBM’ in tahtı çok sağlam gibi gözükse de, Apple’ın iOS işletim sisteminin ve Google’ın başını çektiği açık kaynak kodlu Android işletim sisteminin ortaya çıkmasıyla birlikte dengeleri bir anda değiştirdi. 

YENİ MESAJLAŞMA SERVİSLERİNİN ORTAYA ÇIKIŞI

Tahtı çok sağlam gibi gözüken ve global manada hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesi olan BBM, Blackberry OS işletim sisteminin zayıflaması ve iOS ile Android işletim sistemlerine karşı büyük kayıplar vermesiyle birlikte kullanıcı tarafında çok zayıfladı. iOS işletim sisteminin BBM gibi yine güçlü bir şifreleme ve güvenlik sistemiyle entegre olarak iMessage mesajlaşma servisini kullanıcılarına sunması ve gelişmiş özellikler eklemesi BBM servisini çok zor durumda bıraktı ve Blackberry kullanıcılarının da azalmasıyla birlikte servise olan ilgi oldukça düştü. Kanadalı firma bu durumu BBM servisinin kullanımını iOS ve Android işletim sistemi kullanıcılarına açarak aşmaya çalışsa da, maalesef tren çoktan kaçmıştı. 

GÜVENLİ MESAJLAŞMA YERİNE, ÇOĞUNLUĞUN KULLANDIĞI MESAJLAŞMA TERCİH EDİLDİ BBM’in kullanımındaki ana tema olan güvenlik olgusu, iOS tarafında iMessage ile korunsa da, Android dünyası tarafında pek ön plana çıkmadı. iMessage’ın iOS işletim sistemindeki cihazlar ile sınırlı kalması, BBM’in ise neredeyse tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte gündeme farklı mesajlaşma uygulamaları oturdu. Bu uygulamalar oldukça eğlenceli özellikler sunmakla birlikte birbirleriyle de çılgın bir rekabet içerisine girdi. Akıllı telefonların son derece gelişmiş bir hal alarak bilgisayar kullanımını dahi zorlamasına operatörlerde yanıt veremedi ve data kullanımı çağında operatörler arama dışında farklı bir servise yani kısa mesaj gibi bir servisin geliştirilmesine odaklanamadı. Bu durum, Android kullanım oranının %87’lere ulaşmasıyla birlikte mesajlaşma uygulamalarını vazgeçilmez kıldı. 

REKABET, SATIN ALMALAR VE SERVİS ÇEŞİTLİLİĞİ Mesajlaşma uygulamalarının liderlik sıralamaları bölgelere ve ülkelere göre değişiklik göstermekle birlikte hızla çoğaldı ve belirli uygulamalar üzerinde yoğunlaştı. WeChat, WhatsApp, Telegram, Line, Viber gibi uygulamalar farklı lokasyonlarda, farklı kullanıcı sayılarına sahip olmakla birlikte en çok kullanılan uygulamalar oldular. Facebook 2014 yılında dünyada yaklaşık 450 milyon kullanıcısı bulunan ve en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarından olan WhatsApp’ı 19 Milyar Dolar ödeyerek satın aldı. Daha önce 1 Milyar Dolar ödeyerek satın almış olduğu popüler sosyal medya uygulaması Instagram gibi WhatsApp’ın da özerk olarak kalacağının bilgisini veren Facebook CEO’nun asıl amacı ise ikiye ayrılıyordu. Birincisi WhatsApp’ın sahip olduğu sistemi Facebook ve Instagram’ın mesajlaşma kısmına entegre ederek güçlendirmek ve ilerleyen yıllarda aynı dili konuşmasını sağlamak (şu an Facebook Messenger, Instagram Mesajlaşma ve Whatsapp birbirine tamamen entegre oldu), ikinicisi  ise, tabii ki kullanıcı verileri. 

MESAJLAŞMA UYGULAMALARI ÜCRETLİ DEĞİL, PEKİ GELİRLERİ NEREDEN GELİYOR?

Yazının Devamını Oku

2021 yılının teknoloji dünyasına getirecekleri

5 Ocak 2021
Değerli Hürriyet okurları, yeni yılın ilk makalesinde sizlere 2021 yılında göremeye hazırlandığımız teknolojik gelişmelerden bahsedeceğim.

2000-2010 YILLARI ARASINDAKİ GELİŞMELER DİKKAT ÇEKİCİYDİ

Teknolojinin gelişimi 2000 ile 2010 yılları arasında oldukça farklı gelişmeler gösterdi. Bu gelişmeler içerisinde en dikkat çekici olanı, şüphesiz telekomünikasyon alanında yaşanan gelişmeler oldu. 90’lı yıllarda kullanılmaya başlayan cep telefonları mobiletinin hayatımıza girmesine öncülük etti diyebiliriz. 

TEKNOLOJİNİN PARLADIĞI VE ÖNE ÇIKTIĞI 2000’Lİ YILLAR Teknoloji genel manada 90’lı yılların ardından yükselişe geçti ve bugünlerin aktif olarak kullanılan teknolojilerinin temelleri atılmış oldu. 2000’li yıllara cep telefonları damga vururken farklı teknolojilerin de önü açılmış oldu. 

MOBİL HAYAT ÖN PLANA ÇIKMAYA BAŞLADI İşletim sistemlerinin güçlenmesiyle birlikte 2010’lu yıllara gelindiğinde akıllı telefonlar ile hayatımız tamamen değişmeye başladı. Elimizde bulunan mobil cihazlar ile artık sadece telefon görüşmelerimizi değil, e-postalarımızı, kısa mesajlarımızı, internet üzerinden yapabileceğimiz birçok işlemi gerçekleştirebildiğimiz gibi müzik çalar, hesap makinesi, portatif oyun konsolu ve daha birçok özelliği kullanabilir hale geldik ve mobil dünyanın kapıları açılmış oldu. 

YENİ AKIM SOSYAL MEDYA HAYATIMIZDA
2010’lu yılların ardından yeni bir akım oluştu ve sosyal medya teknoloji dünyasının gündemine oturdu. Aslında sırasıyla ortaya çıkan 2G, 3G, 4G/4.5G’nin, IoT ile nesnelerin interneti deyimiyle cihazların birbiriyle konuşabilir hale gelmesi, elektrikli ve otonom araçların ortaya çıkması gibi önemli ve tüketicilerin ilgi odağında olan gelişmelerin yanında sosyal medya kullanımındaki artış ve bu yönde çalışma yapan teknoloji şirketleri çok daha fazla öne çıkmaya başladı. 

Yazının Devamını Oku

Yakın gelecekte dikkat çekecek teknolojik gelişmeler

29 Aralık 2020
Değerli Hürriyet okurları, bu makalemde sizlere yakın gelecekte dikkat çekecek olan yeni teknolojilerden ve bu teknolojilerin etkisiyle gerçekleşecek olan gelişmelerden bahsedeceğim.

Teknoloji baş döndürücü bir hızla hayatın her alanında kendisini net bir şekilde hissettiriyor. Hayatımıza yön verdiği gibi hayatımızı kolaylaştıracak yenilikleri de sunan teknoloji, bazı dönemlerde ve zaman dilimlerinde tam olarak olgunlaşmadan piyasaya çıkarıldığında ise kullanıcılar açısından hüsrana da neden olabiliyor. Ancak gelecekte bizi bekleyen teknolojileri iyi anlayarak ve kurgularımızı gelişmelere uygun olarak gerçekleştirerek hızlı gelişmelere ayak uydurabiliriz. 

TEKNOLOJİYİ İLK ÇIKARMAK DEĞİL, DOĞRU ZAMANDA ÇIKARMAK ÖNEMLİ Teknolojinin gelişimiyle birlikte üreticiler ve markalar her zaman teknolojik gelişmelerin en yenilerini kullanıcılarına sunmayı hedefler. Bu çalışmalarını kimi zaman AR-GE ile kimi zaman da teknoloji satın alarak gerçekleştirir. Bu olması gereken bir gelişme olmakla birlikte, bazen zamansız sunumlar ile hem gelir kaybına hem de mevcut kullanıcıları oldukça zor durumda bırakacak gelişmelere yol açabilir. 

YENİ SUNULAN TEKNOLOJİLERE TAM DESTEK SAĞLANMALI
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanıcıların merakla beklediği servis ve hizmetlerin sunulmasından daha önemli bir konu, servis desteğinin tam olarak sağlanmasıdır. Bu, ürün bazında bakıldığında aksesuar, yedek parça ve yazılım desteği olabileceği gibi servis hizmetleri bazında bakıldığında, teknik yeterlilik ve bilgi birikiminin kullanıcılara sunulması anlamına gelir. Bu argümanlar kullanıcılara sunulmadığı takdirde, uzun dönemde mutlaka sadık kullanıcılar ve iş ortaklıkları zarara uğrayabilir. 

TEKNOLOJİK GELİŞMELER DOĞRU VE EŞ ZAMANLI SUNULMALI Uzun yıllardır bir pazarlama taktiği olarak, piyasada ve halk arasında çok konuşulan ve gündeme oturan teknolojiler üzerine çalışmalar yürütülür. Aslında bu bir manada, “geleceğin teknolojilerini bugünden pazarlamak” anlamına da gelir. Genelde bu durum, üründen çok servis ve hizmet konusunda öne çıkar. Gündemde her daim yeni teknolojik gelişmeler vardır ve bu gelişmeler üzerine anlatılır, yazılır, çizilir ancak kullanamazsınız. Bu pazarlama argümanı uluslararası birçok marka ve firma tarafından PR olarak kullanılabildiği gibi satın alınan veya kiralanan bir teknolojiyse rakiplerinden geri kalmadığının bir göstergesi, kullanıcılarına en son teknolojileri sunduğu veya sunacağı imajı oluşturmak için kullanır. Aslında reel olarak ortada kullanıma açık bir ürün veya servis yoktur. 


Yazının Devamını Oku

Teknolojiyle gelen hijyen ve sağlık

22 Aralık 2020
Değerli Hürriyet okurları, bu makalemde sizlere teknoloji dünyasında öne çıkan hijyen odaklı ürün-lerden ve bizlere getireceği faydalardan bahsedeceğim.

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 sebebiyle hepimiz derin bir üzüntü ve kaygı içerisindeyiz. Uzun yıllardır böyle büyük bir virüs salgınıyla karşı karşıya gelmeyen bütün ülkeler büyük bir sınav veriyor. Umarım bu sınavdan başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya en az hasarla ve başarıyla çıkacaktır. 

TEKNOLOJİNİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE HİJYEN

Teknolojinin gelişlimi öyle bir hal aldı ki, baş döndüren hızına yetişilemiyor. Her alanda etkisi çokça hissedilen teknoloji hemen hemen her alanda aktif olarak kullanılıyor. Sulama teknolojilerinden akıllı ev robotlarına kadar birçok alanda ev/ofis içerisinde ve dışarısında bu yeni teknolojiler aktif olarak kullanılıyor. Peki bu teknolojiler neler ve hangi amaçlar için kullanılabilir. Virüslerin kol gezdiği bir dönemde gelin bu teknolojik ürünleri şöyle bir inceleyelim. 

EV VE OFİSİMİZDEKİ YARDIMCI ROBOTLAR Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru popülerliği artan ve birçok marka tarafından çeşitli tasarım ve özelliklerle piyasaya sürülen robot süpürgeler özellikle ev hanımlarının ilgisini çekiyor. Yalnızca ev değil ofiste de rahatlıkla kullanılabilen robot süpürgeler büyük kolaylık sağlıyor. Bahsettiğim gibi artık birçok farklı marka tarafından üretilen hatta aynı markada akıllı telefonlar gibi çok çeşitli modelleri olan robot süpürgeler her an elimizde olan akıllı telefonlarımızla mobil uygulamaları üzerinden rahatlıkla kontrol edilebiliyor. 

LTRE ÖZELLİKLERİ SOLUNUM AÇISINDAN POZİTİF ÖNEM TAŞIYOR

Fiyatları 1.000 TL ile 15.000 TL arasında değişen süpürgeler kendi içlerinde Hepa filtreli, kızılötesi görüşlü, kameralı, çoklu sensörlü, uzun ömürlü bataryalı, geniş toz toplama hazneli, malzeme kalitesi ve tasarım farklılıkları gibi özellikleriyle birbirinden ayrılıyor. Otomatik hareket alanı yaratan robot süpürgeler, model özelliklerine göre çevreyi tarıyor, analiz ediyor ve ayarlamış olduğunuz belirli saatlerde kendisi çıkıp evi veya ofisinizi süpürmeye başlıyor. Hem de herhangi bir nesneye çarpmama özenini göstererek. Akıllı robot süpürgeler nesne algılama sensörleri ile evin veya ofisin içerisindeki nesneleri analiz ediyor, kaç dakikada bulunduğu alanı temizleyebileceğini hesaplıyor ve temizliğe başlıyor. Şarjı eğer temizlik yaptığı alan için yeterli değilse şarj istasyonuna geri dönüyor, kendisini şarj ediyor ve şarj tamamlandıktan sonra kaldığı yerden temizliğe devam ediyor. Özellikle evde hayvan besleyenler için işkence haline gelebilen tüy toplama seanslarına robot süpürgeler son veriyor. Modellerine göre bulunduğu ortama hoş bir kokuda verebilen robot süpürgeler, içerisinde yer alan materyaller ile hijyen seviyesini de koruyor. 

Yazının Devamını Oku

Akıllı telefonların dünü, bugünü ve geleceği

15 Aralık 2020
Siz değerli Hürriyet okurları için özel olarak hazırladığım makalemde sizlerle, akıllı telefonların gelişimi, sektörün şu anki durumu ve geleceğiyle ilgili bilgiler paylaşacağım.

2000’li yılların pazar lideri ve güçlü markalarının ve üreticilerinin nefesi maalesef 2010 yılı sonrasına yetmedi diyebiliriz. Lider ve önde gelen marka dahi olsanız, her sektörde gelişime ayak uydurmanız gerekiyor ve daha da önemlisi mutlaka yeniliğe yatırım yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde sonuçların her zaman hüsran olduğu açık bir şekilde görülüyor. 

ANDROID VE iOS
Android ve iOS işletim sistemleri, bugün dünyada akıllı telefon kullanıcılarının yaklaşık olarak %96’sı gibi büyük bir rakamı oluşturuyor. Tabii, bu noktada %86’lık oranla Android kullanıcılarının dünya genelinde çok daha fazla olduğunu söylemekte de fayda var. Peki bu durum nasıl ortaya çıktı. Yani Symbain OS, Blackberry OS ve Windows Mobile gibi akıllı telefon yazılımlarını geliştiren dev markalar nasıl geçildi. Bu çok büyük teknoloji markaları ellerinde tuttukları liderliği, nasıl kendi elleriyle rakiplerine ikram etti. İşte bu herkesin kafasını karıştıran ve bir o kadar merak uyandıran soru, özellikle de şu an liderlik koltuğunda oturanlar için ürkütücü cevaplar içeriyor. 

YAZILIM VE UYGULAMA ALANINDAKİ GELİŞİM, DEĞİŞİMİN BAŞLANGICI OLDU Markaların kendi işletim sistemlerini sunması ve belirli bir pazar payına hakim olması elbette önemliydi. Fakat bu noktada iOS ve Android farklı ve daha agresif bir yol izleyerek uygulama geliştiricilere para kazanma imkanı sağladı. Hem de bunu kendi araçlarını kullandırarak, yani geliştiricilere kolaylık sağlayarak gerçekleştirdiler. Dünyanın sosyal medya uygulamaları ile tanışması ve donanımların da güçlenmesiyle birlikte kaliteli oyunların ortaya çıkması, uygulama geliştiricilerin iştahını daha da kabartmış oldu. Hal böyle olunca da, artık değişim kaçınılmaz bir hal aldı. 

AKILLI TELEFON DÜNYASININ BUGÜNÜ VE YARINI Akıllı telefonların geçmişini incelediğimizde kaybedenlerin nasıl kaybettiğini, kazananların da nasıl kazandığını açıklamaya gayret ettim. Şimdi de günümüzdeki duruma ve geleceğe bir göz atalım istiyorum. Akıllı telefonların gelişiminde bir durağan noktaya gelindiği aşikar. Artık kıvrılabilir ekranlar, bükülebilir ekranlar ve ufak boyutlu güçlü modeller ile farklılık yaratılmaya çalışılırken, işletim sistemleri de hiç durmadan yeni güncellemeler ile kendisini geliştiriyor. Tabii, bu gelişimlerin yanında ticaret savaşları gibi durumlar ile ortaya çıkan ve son yılların en hızlı büyüme gösteren markasının geliştirdiği Harmony OS gibi yeni işletim sistemleri de gün yüzüne çıkmaya başlıyor. 

SEKTÖR BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK Pandemi dönemiyle birlikte tüm dünyada hem ekonomi yönünden hem de teknoloji yönünden bir yavaşlama yaşansa da, ülkemizde ve dünyadaki akıllı telefon satışlarını izlediğimizde rakamların gelecek dönemde kolay kolay düşmeyeceğini rahatlıkla anlayabiliyoruz. Sırasıyla e-Sim ve 5G teknolojileriyle giyilebilir aksesuarların öne çıkması muhtemel olsa da, akıllı telefonların Pac-Man tarzındaki büyüme hızı devam edecektir. Özellikle Cloud Gaming gibi uluslararası ve güçlü teknoloji markaları tarafından geliştirilen teknolojiler önümüzdeki yıllarda akıllı telefonlar için bambaşka dünyaların kapısını da arayabilir.

Siz değerli Hürriyet okurları ile yeni makalemde buluşuncaya kadar, tüm okurlarımın sağlık ve teknolojiyle dolu keyifli günler geçirmesini dilerim…

Yazının Devamını Oku

Cep telefonlarından akıllı telefonlara uzanan dönem

8 Aralık 2020
Son çeyrek asrın en dikkat çekici ürünleri kuşkusuz cep telefonları ve akıllı telefonlar oldu. İlk çıktığı zamanlarda bizleri kablo karmaşasından, ev ve iş yerlerinde, kulübelerde telefon başında beklemekten kurtaran cep telefonu ilk çıktığında herkesin gözde ürünü olabileceği tahmin edilse de, teknolojisinin bu kadar gelişip ileri gideceği tahmin edilemiyordu.

ÖNCE ÇAĞRI CİHAZI, ARDINDAN ARAÇ TELEFONU DEVRİLDİ Cep telefonları ortaya ilk çıktığında karşısında telefon kulübeleri, çağrı cihazları ve araç telefonları vardı. Baz istasyonlarının çok yaygın olmaması sebebiyle ilk zamanlarında kapalı alanlarda çekim kalitesi düştüğünden ve kullanım maliyetinin yüksek olması sebebiyle sadece belirli kesimler tarafından kullanabiliyordu. Çekim alanlarının kısa sürede geliştirilmesi ve yaygınlaşmasına, bir de düşen ürün ve hat maliyetleri eklenince, cep telefonları büyük bir hızla çağrı cihazı ve araç telefonlarını tarihin tozlu sayfalarına gönderdi diyebiliriz. 

TELSİZ VE DECT TELEFONLAR DA GELİŞİMDEN NASİBİNİ ALDI Teknolojinin gelişimiyle cep telefonları yavaş yavaş zincirlerini kırmaya başladı ve yalnızca kablosuz, mekan bağımsız konuşma aracı olmaktan çıktı ve teknolojisi beklenenden hızlı gelişti. Çağrı cihazı, araç telefonu derken, cep telefonu kullanımında hat maliyetlerinin azalması ve gelişen kablosuz ağ teknolojileri, IP telefonların da gelişmesiyle birlikte ev ve iş yerlerinde kullandığımız telsiz telefonlar ile dect telefonların da sonunu getirdi. 

CEP TELEFONU ARDINDAN GELEN AKILLI TELEFONLAR Cep telefonları tüm dünyada mükemmel bir iletişim aracı olarak tanımlanırken, bu ürünlerin ufak boyutta olanları makbuldü. İlk başlarda sadece konuşma görevi gören, akabinde kısa mesaj servisi aktive edilen cep telefonlarının ekranının ve boyutunun büyük olmasının bir önemi yoktu. Ne kadar küçük boyut, o kadar pahalı demek oluyordu. Bu kavram, cep telefonlarında web benzeri bir dil olan wap erişiminin aktif olmasıyla birlikte yavaş yavaş değişmeye başladı. Farklı markaların liderlik koltuğunda oturduğu zamanları hatırlayanlar çok iyi bilir, bazı ufak tasarıma sahip modeller herkesin hayallerini süslerken, yavaş yavaş büyük ve yazı yazılması biraz daha kolay, hatta renkli ekranı olan modeller baş gösterir ve fiyat olarak da dönemin popüler telefonlarından daha pahalı fiyatlarla sunulur hale gelmişti. 

TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ TELEFON DÜNYASINDA LİDERLİK SIRALAMASINI DA DEĞİŞTİRDİ Cep telefonu pazarında dönemin en inovatif ve en ufak ürünlerini üreten, %90’lara varan pazar payını neredeyse 3-4 markanın oluşturduğu bir dönemden, farklı bir döneme geçiş başlıyordu. Artık küçük olan değil, büyük ve renkli ekranlı, hafızası geniş, kamerası olan ürünler istenmeye, hatta e-postaların okunabileceği ve internete girebilen modellerin talep görmeye başladığı bir dönem gelmişti. Durum böyle olunca da yeni markalar, yeni üreticiler ortaya çıkmaya başladı. 

YENİ MARKALAR ÇOK HIZLI GİRİŞ YAPTI Mevcut markaların ölü toprağı serpilmişliğinden mi? Kendilerine çok güvendiklerinden mi? Yoksa yeterince konsantre olamadıklarından ve Ar-Ge yatırımı yapmadıklarında mıdır? Bilinmez ama dönemin güçlü firmaları teknolojinin gelişimine ve akıllı telefonların ortaya çıktığı zamana ayak uyduramadı. Cep telefonu dünyasının liderleri yerinde sayarken, yeni firmaların akıllı telefon ve bununla birlikte yazılım üretimine girmesiyle birlikte sektörde tüm dengeler değişti. 

YENİ LİDERLER, YENİ ÜRÜNLER, YENİ TEKNOLOJİLER Akıllı telefonların ve bununla birlikte yazılımların gelişmesiyle birlikte sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları bu noktada devreye girdi. Açık kaynak kodlu olan ve birçok marka tarafından kullanılan Android işletim sistemi ve kapalı kaynak kodlu olmasıyla birlikte güçlü ve stabil bir işletim sistemi olan iOS, sektörü bambaşka bir boyuta getirdi. Siz değerli Hürriyet okurları için özel olarak hazırlayacağım yeni makalemde akıllı telefonların gelişimi, sektörün şu anki durumu ve geleceği hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşacağım. Yeni makalemde sizlerle bir araya gelinceye kadar sağlıkla ve teknolojiyle kalmanızı dilerim…

Yazının Devamını Oku