Barcelona’nın 5 numarası

Van Gaal onun için “Puyol, Barcelona ile eş anlamlıdır” demişti. Ronaldinho ise “Ben dünyanın en ünlü futbolcusu olabilirim.

Haberin Devamı

Birçok kişi için, Barcelona Ronaldinho demek olsa da, bizim için Barcelona Puyol demek” demişti. Barcelona taraftarı da hep öyle düşündü, geçen yüzyıldan beri.

Carles Puyol, dönemin Barcelona teknik direktörü Van Gaal, onu altyapıdan çekip çıkarana kadar Barcelona B takımında oynadı. 1999 yılındaki El Clasico performansından sonra taraftarın gönlünde bir daha hiç inmeyeceği bir tahta oturdu. Başka takımlar ne zaman onun adını anacak olsa, taraftar “Puyol’u satmak, Barcelona’yı satmaktır” dedi.

Puyol, futbola kaleci olarak başladı. Omzundan yaşadığı sakatlık nedeniyle doktorlar artık kaleye geçemeyeceğini söylediler. Puyol on beş yaşındaydı, kararını o dakka verdi. Kalede ya da başka bir yerde hiç önemli değildi, ne şekilde olursa olsun Barcelona’da oynamak istiyordu.

Ertesi günkü antrenmanda forvet oynadı. Bazen orta sahaya geçti, bazen savunmaya. Barcelona Oyuncu İzleme Komitesi’nin dikkatini çekmesi çok sürmedi tabi, Barcelona Akademisi günleri başlar. Antrenmanlarda savunma oynayanlar sorulduğunda da, forvet oynayanlar sorulduğunda da, orta saha oyuncuları sorulduğunda da “Ben” dedi. “Sen” dediler, “Tam olarak nerede oynuyorsun?” Puyol’un cevabı netti: “Barcelona’da!”
O günden sonra Puyol, Barcelona’nın ruhu oldu. Barcelona’nın 5 numarası. Barcelona’nın kaptanı.

Geçtiğimiz günlerde, sezon sonunda Barcelona’dan ayrılacağını açıklayan Puyol için takım arkadaşları nefis sözler ettiler: Iniesta “Sezon sonuna kadar senin yanında oynamanın keyfini çıkartacağım. Bu bir onur”, Valdes, “Onun gibisi bir daha olmayacak”, Fabregas“Senin yanında bir şeyler öğrenmek için üç ayım daha var. Benim için sonsuza dek kaptan olacaksın” dedi. Ama en şahanesi Pique’den geldi“Tek ve tekrarı olmayan birisin.”

Barcelona taraftarı da öyle düşünüyor, Puyol’un tek ve tekrarı olmayan bir futbolcu olduğunu, biricik olduğunu düşünüyor. 5 numaralı formayı Puyol’dan sonra kimse giymesin diye imza kampanyası başlatmışlar, forma, Barcelona müzesine kaldırılsın istiyorlar.

Pique gibi biz de yokluğuna alışmakta zorluk çekeceğiz, herkes için alışmak zor olacak belli. Bir süre “Puyol’suz Barcelona mı olur be?” diye dolaşacağız ortalarda. Alex’in dönüp dolaşıp Fenerbahçe’ye gelmesini bekler gibi bekleyeceğiz, Puyol’u Barcelona’da bir daha görmeyi.

Neyse ki biliyoruz; Puyol, ne şekilde olursa olsun hep Barcelona’da olmak ister.

Yazarın Tüm Yazıları