GeriSeyahat Yağmur ormanlarında yürüyüşe çıktık mucizevi Sigiriya’ya hayran kaldık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yağmur ormanlarında yürüyüşe çıktık mucizevi Sigiriya’ya hayran kaldık

Yağmur ormanlarında yürüyüşe çıktık mucizevi Sigiriya’ya hayran kaldık

Kızı Ece’yle pek çok ülke gezen Adnan Ek (48), geçen temmuzda Sri Lanka’daydı. Her ne kadar gitmeden önce aklında güvenlik ve sağlık sorunlarıyla ilgili soru işaretleri olsa da, şimdi “İyi ki bu geziyi yapmışız” diyor.

Samsun doğumlu Adnan Ek, 1983’te üniversite eğitimi için şehirden ayrıldığından beri İstanbul’da yaşıyor. İ.Ü. İktisat Fakültesi mezunu. Şimdilerde Anel Holding’de Mali İşler Grup Yöneticisi. Hayat boyu öğrenmeye, gelişime inanıyor; işletme doktorası yapıyor, ut dersi alıyor. Seyahat denince akan sular duruyor. Çünkü yeni yerler görmek ve geri döndüğünde bunları paylaşmak ona büyük keyif veriyor.
Seyahatin tutkuya dönüşmesi 1996’da iş için gittiği Edinburgh’da başlamış. İskoçya’nın güzellikleri ona dünyada görülmesi gereken pek çok yer olduğunu, her fırsatta keşfe çıkması gerektiğini düşündürmüş. 18 yılda 20’ye yakın ülke gördü.
“Tatillerimizi 17 yaşındaki kızım Ece ile planlarız. Bu defa gördüklerimizden çok farklı bir yer olsun istedik. Haritaya baktık, Sri Lanka’yı seçtik. Tek bildiğimiz eski adının Seylan, çayının meşhur olduğuydu. Daha önce Hint kültürünün egemen olduğu bir bölgeye gitmemiştik.”
Yola çıkarken Adnan Ek’in endişeleri vardı. Çünkü kızıyla gidecekti. Güvenlik, iklim, sağlık sorunları aklını kurcalayınca tam vazgeçiyordu ki, bölgeyi bilen dostları imdada yetişti. Ülke güvenliydi, temmuz muson mevsimi değildi, üstelik aşı yaptırmak gerekmeyecekti. İnternetten bulduğu dört acenteyle görüşüp, Miraculous Sri Lanka’yı seçti.

Yağmur ormanlarında yürüyüşe çıktık mucizevi Sigiriya’ya hayran kaldık
YEMEKLER UCUZ BOL BAHARATLI

Başkent Colombo’ya sabah 03.00’te vardılar. “Havalimanında güleryüzlü rehberimiz Surej karşıladı bizi. Sekiz gün boyunca karşılaştığımız herkes güleryüzlüydü. Yoksulluk bu ifadeyi silememişti.”
Adnan Ek ve kızı Ece, trafiğiyle İstanbul’u aratmayan Colombo’da hiç kalmadan direkt Sigiriya’ya gitti. Üç saatlik yolculukta yerel lezzetlerle ilk kez karşılaştılar: “Molada ‘Sri Lanka kahvaltısı’nı denedim. Kızım ise gezi boyunca Batı yemeklerini tercih etti. Yerel mutfakta pilav ana yemek. Tabii ki bol baharatlı. Üzerine bol körili tavuk, balık ya da mercimek koyuyorlar. Fiyatlar çok ucuz. Kaliteli bir restoranda iki kişi en fazla 50 TL ödüyorsunuz. Yol üzerindeki tüm restoran ve otellerde yerel ve dünya mutfakları açık büfe şeklinde sunuluyordu.”

KAPLUMBAĞA GİBİ

Portekiz, Hollanda ve en son İngiliz sömürgesi olan Sri Lanka, 1948’de İngiliz Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye olmuş. Bu yüzden ülkede hâlâ İngilizlerden kalma oteller var. Adnan Ek, 4 yıldızlıların bile 5 yıldız konforu verdiğini söylüyor. “Doğa, tarih ve denizi bir arada yaşamak, mümkün olduğunca çok yer görmek istedik. Önceliklerimiz tarihi yerler, önemli Budist tapınakları, doğa etkinlikleriydi. Başkentten çıkıp, kuzeye gittik, 8 günde 1200 kilometre yapıp, beş farklı yerde konakladık, yine Colombo’ya döndük. Kaplumbağa gibi evimizi sırtımızda taşıdık. Güzergah Colombo, Sigiriya, Habarana, Pollanaruwa, Minneriya, Dambulla, Matale, Kady, Dambana, Paradeniya, Pinnawala, Nuwara Eliya, Kitulgala, Rathnapura, Koggala, Unawatuna, Bentota, Wattala ve Colombo şeklindeydi.”
Colombo’dan çıktıktan sonra, onlara Jurassic Park filmini çağrıştıran yağmur ormanlarında seyahat ettiler. Başkente 175 kilometre mesafedeki ‘Sigiriya Rock Fortress’ en etkilendikleri yerdi. 200 metre yüksekliğindeki bu volkanik kaya, kilometrelerce uzaktan çıplak gözle görülebiliyordu: “Büyük bir bahçeden geçilerek yaklaşık 1200 dik basamakla çıkılabilen kalede kök boyayla yapılmış ve hâlâ güzelliklerini koruyan duvar boyamaları mevcut. En tepeye çıktığınızda kalenin temel kalıntılarına ve muhteşem bir manzaraya ulaşıyorsunuz.”

TÜRKİYE’DEN UCUZ

Ek’in seyahati sırasında ilgisini çeken diğer noktalara gelince...“Çay, kauçuk ve safir madenleri yanında fil ve maymunlarıyla bilinen Sri Lanka’ya gittiyseniz, fil ile safari ve vahşi fillerin olduğu bölgeye ciple safari yapmadan dönmemelisiniz. Kenya’daki Massailer, Yeni Zelenda’daki Aborjinler gibi Sri Lanka’da da Vedda Kabilesi var. Biraz kuzeyde olmakla birlikte artık çok fazla kalmadıkları için görmeye değer. Sinharaja Yağmur Ormanları, dağ yürüyüşü için muhteşem bir yer. Sadece yerel idarenin rehberiyle girilebiliyor. Yürüyüş boyunca maymun, bukalemun, yılan gibi vahşi hayvanlar görüyorsunuz. 15 dakikada bir, bardaktan boşanırcasına yağmur boşalıyor. Bu nedenle yürüyüşü kısa kesmek zorunda kaldık.”
Tatilin toplam maliyeti Adnan Ek’in umduğundan azdı: “Uçak biletlerini kredi kartındaki millerle aldık. 7 gece 8 günlük yarım pansiyon konaklamalı rehber ve özel araç dahil tur (ören yerleri, park girişleri hariç) bize kişi başına 750 dolara mâl oldu ki, Türkiye’deki tatillerden çok daha hesaplı.”

BUNLARA ÇOK ŞAŞIRDIK

- “Dikkat fil çıkabilir” tabelası hem ilginç hem de ürkütücüydü.
- Dikkat varan (timsaha benzer bir hayvan) tabelası daha da ürkütücüydü.
- Otel odalarında “pencerenizi kapatın, maymun girebilir” uyarıları espri değildi. Her yerde maymunlar var ancak insanlardan uzak duruyorlar.
- Afganistan’daki Buda heykelleri yıkıldıktan sonra en büyük heykeller Sri Lanka’da kalmış. Özellikle yatan Buda heykeli çok ilginçti.
- Fil Yetimhanesi’nde yavru fillere biberonla süt içirmek biraz turistik olsa da çok ilginçti.

EN SEVDİĞİ BEŞ ŞEHİR

Edinburgh, Beyrut, Oslo, Habarana (Sri Lanka), Londra

Seyahatte ne okur
Rehber kitaplar

Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider
Yurtdışına uçak, yurtiçinde özel araçla

Seyahatte ne yer ne içer
Yerel tatlar

Seyahatte nerede kalır
Pansiyon ve otel

Kiminle seyahat eder
Kızıyla

Seyahat çantasının vazgeçilmezleri
Fotoğraf makinası, harita, rehber kitap

Gittiği yerden ne alır
Kendisine kahve kupası ve kızına kar küresi

False