HABER

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye'nin dostluğu kıymetlidir düşmanlığı da çok tehlikelidir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, son dönemde Yunanistan'da Türkiye karşı tutumun ve düşmanlığın pik yaptığının görüldüğünü, bunun ne Yunanistan'a ne de orada yaşayan insanlara faydası olmadığını kaydetti. Yunanistan'ın Türkiye düşmanlığı üzerinden millet olma esası getirmeye çalıştığını ifade eden Şentop, "Türkiye'nin de böyle bir devleti ciddiye alması, böyle bir ligde yarışan, devam eden, sürdüren, varlığını sürdüren bir devleti ciddiye alması mümkün değil. Bu açıdan söylüyoruz ki; Türkiye'nin dostluğu çok kıymetlidir ama Türkiye'nin düşmanlığı da çok tehlikelidir. Dolayısıyla Türkiye'ye karşı herkesin harekete geçerken, konuşurken, hesap yaparken çok dikkatli olması lazım" dedi.

'TÜRKİYE'NİN DOSTLUĞU KIYMETLİ, DÜŞMANLIĞI DA ÇOK TEHLİKELİDİR'

TBMM Başkanı Şentop, son dönemde Yunanistan'da Türkiye karşı tutumun ve düşmanlığın pik yaptığının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Çok yakın bir yerde, son zamanlarda bilhassa Yunanistan'da Türkiye karşıtı bir tutumun sesini yükselttiğini, belki de biraz seçimlerle alakalı olarak bunun gündeme taşındığını, Türkiye düşmanlığının pik yaptığını, yükseldiğini görüyoruz. Öncelikle şunu ifade edeyim; değerli arkadaşlar, bir toplum, bir halk, bir millet varlığını kendi tarihine, kendi kültürüne, kendi değerleri üzerine oturtarak ortaya koyabilir, açıklayabilir, izah edebilir. Bir başka ülkeye olan düşmanlık üzerine, kendi milli varlığını izah etmeye çalışan bir ülkenin bu milli varlığını koruyabilmesi, sürdürebilmesi mümkün değildir. Yunanistan'ın yapmış olduğu budur. Yunanistan kendi tarihi değerleri, kültürü üzerine değil, Türkiye düşmanlığı üzerine bir millet olma esası getirmeye çalışıyor. Bu sürdürülebilir, korunabilir, savunulabilir bir şey değildir. Bir başka husus şudur; bir ülke, bir devlet komşularına karşı zaman zaman uluslararası alanda bazı ülkelere dayanarak o ülkelerin kucağına oturarak efelenmeye kalkarsa bunun başarılı olmadığını, tarihin her döneminde gördük. En son yüzyıl önce bunu gördük. O zamanki İngiltere'nin birtakım stratejik hesapları üzerine Türkiye'ye Anadolu'nun batı kısmına asker çıkartan Yunanistan'ın nasıl perişan olduğunu onlarca yıl altından kalkamayacağı zorluklar içerisine girdiğini gördük. Benzer bir şey şimdi Amerika Birleşik Devletleri'nin belki 51'inci eyaleti olmayı da göze alacak şekilde, ekonomik ve askeri bakımdan kendi bağımsızlığını risk ve tehdit altına sokacak şekilde gözü kara bir Türkiye düşmanlığıyla sürdürmeye çalışıyorlar. Bunun öncelikle Yunanistan'a faydası yok. Yunanistan'da yaşayan insanlara kendi halkına faydası yok. Ama Türkiye'nin de böyle bir devleti ciddiye alması, böyle bir ligde yarışan, devam eden, sürdüren, varlığını sürdüren bir devleti ciddiye alması mümkün değil. Bu açıdan söylüyoruz ki; Türkiye'nin dostluğu çok kıymetlidir. Ama Türkiye'nin düşmanlığı da çok tehlikelidir. Dolayısıyla Türkiye'ye karşı herkesin harekete geçerken, konuşurken, hesap yaparken çok dikkatli olması lazım."

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz