HABER

Şükrü Ersoy: Depremin önceden tarihini ve büyüklüğünü söyleyemiyoruz

Deprem uzmanı Şükrü Ersoy, CNN Türk canlı yayınında deprem için açıklamalarda bulundu.

Şükrü Ersoy'un açıklamaları;

Bugün de olabilir ama çok uzun bir periyot olmayacaktır. Yüksek rakama karşı direnmek kumardır. Nüfus ve yapı stoğu açısından kritik. Marmara depremi çok önemli, beklediğimiz bir deprem.
Bir yandan artçı depremler sürüyor. Malatya civarında 5’in üzerinde deprem oldu geçen günlerde. Doğu Anadolu fayında artçılara dikkat çemiştik. 6’ya kadar çıkabilir şiddeti. Türkiye’nin her yerine yayılmış durumda faylar.
İzmit Körfezi’nden geçen fay kırığından bahsetmiştik. Bu kol Bolu’dan aşağıya da iniyor. Sürekli iller ve ilçeleri ifade ederek kaçış arıyoruz. Bir yerde fay var demekten ziyade zemin de önemli. Konya fayı da var. Hiçbir yer o kadar masum değil. Zemine uygun yapı stoğu yoksa zararla meydana gelebilir. 6 Şubat’tan sonra fay haritası yenileniyor.
Türkiye’nin yüzde yüzü deprem bölgesi. İstanbul’a 20 km’ye yakın mesafede. Kıyı bölgeleri depremden daha fazla etkilenecek. En yakın yerler koyu bölgeler. Küçükçekmece ve Büyükçekmece kıyı kısımları görülüyor. Arnavutköy’e doğru etki azalacak. Maltepe’nin yarısından yukarı gittiğinizde kayalık sert zemin. Bu jeolojik harita değil. Bu faya uzaklığı baz almış.
Anadolu genel olarak sağlam ancak ayrışmış kötü zeminler de var. Kadıköy, Pendik, Tuzla’da kötü zeminler var.
Bir ev alırken uzmanlara danışmak gerekiyor. Haliç’in kuzeyi, Başakşehir, Arnavutköy sağlam zeminler. Bakırköy, Fatih, Zeytinburnu zemin olarak daha duyarlı.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler