HABER

Rize’de heyelan... Evler boşaltıldı, yol çöktü

Rize’nin Çayeli ilçesinde meydana gelen heyelanlar nedeniyle köy ve mahalle yolları ulaşıma kapanırken tedbir amaçlı 8 ev boşaltıldı. Güneysu Deresi'nde su seviyesinin yükselmesi sonucu Rize- Güneysu yolunun 4’üncü kilometresinin çökme meydana geldi. Heyelanda evine toprak dolan Zikrullah Kömürcü, yaşadığı korku dolu anları anlattı. Kömürcü, 'Gök gürültüsü sandım. Pencereyi açınca gördüm ki dünya gitmiş.' dedi. Tehlikeli olan bölgelerde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi şiddetli yağış sonrası son durumu açıkladı.

Çayeli'de dün akşam saatlerinde başlayan sağanak sırasında bölgede taşkın ve heyelanlar meydana geldi. Sabah saatlerinde etkisini artıran Yağış nedeniyle ilçedeki debisi yükselen bazı dereler taştı, bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Heyelanda Kömürcüler Mahallesi'nde boş haldeki tek katlı 1 ev yıkılırken, AFAD ekiplerinin incelemesinin ardından çevre köylerde risk teşkil eden 8 ev tedbir amacıyla boşaltıldı. Evlerden tahliye edilen 24 kişi, güvenli bölgeleye alındı. Sel nedeniyle 5 köy yolu ulaşıma kapanırken, park halindeki boş 1 cip de sel ve heyelanda sürüklendi. Çevre ilçelerden gelen belediye ve İl Özel İdaresi ekipleri, iş makineleriyle yol açma ve temizlik çalışmalarına başladı.

GÜNEYSU’DA YOL ÇÖKTÜ

Rize’de sel ve heyelana neden olan sağanak nedeniyle Güneysu Deresi'nde su seviyesinin yükselmesi sonucu Rize- Güneysu yolunun 4’üncü kilometresinin çökme meydana geldi.

Yolda 3 metre derinliğinde çukur oluşurken, olay anında şans eseri kaza yaşanmadı. Kara yolları ekipleri yolun ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Ulaşım karşı şeritten kontrollü olarak sağlanıyor.

AYNI YOL, 2 YIL ÖNCE DE ÇÖKMÜŞTÜ

Rize'de etkili olan sağanak sonrası göçük yaşanan Güneysu-Rize kara yolunda 2 yıl önce de çökme yaşandığı ortaya çıktı.

İlçede 14 Temmuz 2021'de, saatte metrekareye düşen 220 kilogram yağışın ardından meydana gelen, 2 kişinin öldüğü sel ve heyelanda, bugün göçük yaşanan yolun 4 kilometre ilerisinde, Rize-Güneysu kara yolunda yaklaşık 4 metre derinlik ve 5 metre genişliğinde çukur oluşmuştu.

"PENCEREYİ AÇINCA GÖRDÜM Kİ DÜNYA GİTMİŞ"

Rize'de gece saatlerinden itibaren etkili olan yağışlar nedeniyle heyelanlar meydana geldi. Meydana gelen heyelanlarda maddi hasar oluşurken, can kaybı yaşanmadı. Çayeli ilçesi Abdullah Hoca köyü Kömürcüler Mahallesi'nde eşiyle beraber yaşadıkları eve sabah heyelanla beraber toprak dolan Zikrullah Kömürcü, yaşadığı korku dolu anları anlattı.

Canlarını zor kurtardıklarını ifade eden Zikrullah Kömürcü, "Sabah saat 05.30 sıralarında dağ koptu geldi, canımızı zor kurtardık. Merdiveni cama koydular, oradan çıktık. Allah'a şükür canımızı kurtarmışız. Gürültüyle gördüm ben de. Namazı kılmıştım, biraz uzanayım dedim. Ben gök gürültüsü sandım. Pencereyi açınca gördüm ki dünya gitmiş. Evde hanımımla beraberdim" şeklinde konuştu.

Öte yandan Melik Hoca köyünde de heyelan meydana geldi. Evi heyelandan etkilenen Kenan Odabaş, can kaybı yaşanmadığını söyleyerek, “Sabah namaza kalktım. Süper de bir yağmur vardı. Yattım ve sabah saat 5-6 gibi bir ses duydum. Kalktım ki evin arkası çökmüş. Nayla malzemeleri vardı oraya vurdu. O sesle kalktım baktım ki ikinci kez çöktü. Çökmesiyle beraber kardeşimin arabasına vurdu.

O an ne yapacağımı şaşırdım. Muhtarı aradım, 'Geliyorum' dedi. Jandarmayı aradım, 'Evde kaç kişi var?' diye sordu. Çoluk çocuk evde ve 15 kişi var. Ben de bilgiyi verdim. O arada komşumun evinin üstü geldi. Yavaşça geldi, evin içerisine girdi. Hızı olsa evi alıp götürecekti. Döndüm bu tarafa baktım ki ikinci kez geldi. Öyle kardeşlerimi kaldırdım. Arabaları kendi imkanlarımızla çıkardık. Evin üzeri doldu. Can kaybı yok. Kendi imkanlarımızla açıyoruz” diye konuştu.

“ÇOK ŞÜKÜR İLÇEDE CAN KAYBI YOK AMA MADDİ ANLAMDA HASAR ÇOK”

Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, “Sabahın erken saatlerinden itibaren sahadaydık. İlk ihbarlar Aşıklar bölgesinden geldi. Bir aile evini terk etmiş camiye sığınmış. Ayakta olan arkadaşları uyararak sahaya çıktık. Henüz gün ışığı açmamıştı. Özellikle can kayıplarının olabileceği bölgeyi görelim ve tedbir alalım diye o bölgeye gittik. Fakat kaç yerden uğraştıysak da camiye sığınan vatandaşlarımıza ulaşamadık. 7-8 tane farklı yolu denedik ama ulaşamadık. Bölgeye ekiplerimizi yönlendirdik.

Yolu açmaya çalışıyorlar. Aşıklar yolu girişinde bulunan kız İmam Hatip Lisesinin karşısında bir eve derenin taşkın sularının girmesiyle beraber zemin kattaki bir aile tehdit altındaydı. AFAD’ın da yardımıyla oradaki aileyi kurtardık. Çok şükür ilçede can kaybı yok ama maddi anlamda hasar çok. Bunlar telafi edilebilecek şeyler. İnşallah bu kapalı yolları, tehdit altında olan yerleri en kısa sürede yolları açarak vatandaşlarla şehri bütünleştireceğiz.

AFAD’la birlikte tespitlerimizi yapacağız. Burasıda Küçüktaşhane Mahallesinde 23 kamyona yakın bir hafriyat var. Günün erken saatlerinden itibaren arkadaşlar sahada bulunduğu için bu yolu açmak için geldiler. Belediye olarak sayıyla var. Hepsine yetişemedik.

Çevre belediye başkanları aradılar. Onlarında ekipmanlarıyla bu mağduriyet giderilecek. Hemşehrilerimize şunu söylüyoruz, çok şükür can kaybımız yok. Sakin olalım. Şehre ulaşmayla ilgili sıkıntı olabilir. Bugün Cuma herkesin de şehre gelmek istediği bir gün. Biraz sabır ve bizimde gayretimizle inşallah birlikte bu sıkıntıyı da aşacağız” şeklinde konuştu.

METEOROLOJİ'DEN UYARI

Meteoroloji radarından alınan bilgiler ve yapılan son değerlendirmelere göre Rize çevreleri ile Artvin'in kıyı kesiminde beklenen gök gürültülü sağanak yağışların bugün akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği bildirildi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler