HABER

Nesli tükenmekte olan vatoz oltaya takıldı

Antalya'da nesli tükenme tehlikesindeki kelebek vatoz, 15 metre açıkta amatör balıkçının oltasına takıldı. Balıkçılar, yarım saatlik uğraş sonunda yüzeye çıkardıkları vatozu fark edip denize bıraktı.

Serik ilçesinde tekne ile balık avlamaya çıkan amatör balıkçıların oltasına, 15 metre derinlikte vatoz takıldı. Oltaya takılan kefalle avlanmaya çalışan vatozu da yakalayan balıkçılar, yarım saatlik uğraş sonrası ikisini de yüzeye çıkardı. Bir süre şaşkınlık yaşayan balıkçılar bu anları cep telefonuyla görüntüledi. Balıkçılar, nesli tükenme tehlikesinde olan vatozu oltadan kurtardıktan sonra denize bıraktı.

Tekne sahibi Osman Çatal, "Boğazkent'te 15 metre açıkta tuttuğumuz kefali avlamak için oltaya takıldı. Yarım saat uğraş sonunda yüzeye çıkardık. Vatozu fark edince nesli tükenme tehlikesi olduğunu bildiğim için denize bıraktık" dedi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, amatör balıkçıların nesli tükenme tehlikesinde olan türleri tekneye almadan bırakmaları çağrısı yaptı.

Serik'te oltaya takılan vatozun Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin nesli tükenme tehlikesinde olan türler için belirlediği 'kırmızı liste'de yer aldığını anlatan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Balıkçıların yakaladığı vatozun türü Gymnura altavela. Kelebek vatoz, kazık kuyruk olarak bilinir. Sahile kadar yaklaşabilir. Zararsız ve avcılıkta savunmasız bir hayvan. Akdeniz'de hızla nesli azalan türlerden biri. Geçmişte Antalya Körfezi'nde çok rastlanıyordu. Son yıllarda sayısı giderek azaldı. Üreme döneminde olduğu ve sular ısındığı için sahile olabildiğince yaklaşır. Kanat açıklığıyla 2 metreye kadar büyüyebilen bir tür. Yakalanan vatoz yaklaşık 20 kilo ağırlığında. Avcıların nesli tükenmekte olan türlere karşı bilinçli olup ağa veya oltaya takıldığında denize bırakmalarını bekleriz" diye konuştu. (DHA)

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler