HABER

Meteoroloji Uzmanı Adil Tek: Tasarrufun en önemli uygulama metodu su kesintisi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, önümüzdeki dönemde İstanbul'da yağışlı havanın oluşacağını ancak, barajların doluluk oranına çok etkisi olmayacağını söyledi. Tek, "İstanbul için özellikle su tasarrufunun ivedi bir şekilde uygulanması gerekiyor. Hatta bunun en önemli uygulama metodu da zaten su kesintilerinin olması. Eğer elimizde hiç su kalmazsa, tasarruf yapacak su da kalmaz. Topluma bu suyu tasarruflu kullanma bilincinin aynı deprem korkusunda olduğu gibi enjekte edilmesi gerekiyor" dedi.

İstanbul'da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve beklenen yağışların şehre düşmemesi nedeniyle barajlardaki su seviyesi yüzde 17,3 seviyesine düştü. Geçtiğimiz hafta yağan yağmurda barajlardaki seviyenin yükselmesini sağlamadı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, önümüzdeki dönemde İstanbul'da yağışlı havanın oluşacağını ancak, barajların doluluk oranına çok etkisi olmayacağını söyledi. İstanbul'da su tasarrufunun çok önemli olduğunu söyleyen Tek, su kesintileri yapılarak topluma tasarruf bilincinin aşılanması gerektiğini savundu. 

"BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANINI ARTTIRABİLMESİ İÇİN YAĞIŞLARIN DEVAMININ GELMESİ LAZIM"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Geçtiğimiz hafta düşen 2 tane yağış var. O yağışlar günübirlik geçti. Özellikle Perşembe ve cumartesi günü İstanbul'a düşen yağışlar vardı. Pazar günü kuzeyden gelen bir sistem ile sıcaklıkları da düşürdü. Bizim Kandilli Rasathanesinde ölçtüğümüz değerler var. Perşembe günü yaklaşık 15 kilogram ve cumartesi günü de 16 kilogram civarında yağış düşmüş vaziyette. Bunların barajların doluluğuna elbette katkısı var ama 3-4 puan çıkaracak seviyelerde değil. Bu yağışların devamının gelmesi lazım barajlardaki doluluk oranını arttırabilmesi için. Yaz aylarından bu yana hatta geçtiğimiz İlkbahar'dan bu yana kurak bir süreçten geçiyoruz. Bu kurak süreç hala devam ediyor" diye konuştu. 

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler