HABER

Fas'ta 7 büyüklüğündeki deprem anı kamerada

Fas'ın El-Huz bölgesinde 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre 820 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 300'den fazla kişi tedavi altına alındı. Ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde yaşandığı öğrenildi.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nde yapılan açıklamada, Yerel saat 23.10 sıralarında merkez üssü ülkenin kuzeyindeki El-Huz bölgesinde yerin 8 kilometre derinliğinde 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi.

820 ÖLÜ,ÇOK SAYIDA YARALI

Fas devlet televizyonunun İçişleri Bakanlığına dayandırdığı haberine göre ülkenin birçok kentinde hissedilen ve büyük hasara yol açan depremde 820 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi yaralandı

Ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde yaşandığı öğrenildi.

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş kentindeki tüm halka kan bağışı yapmak üzere kan merkezine gelme çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, BM'nin Fas hükümetine halkına yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.

ELEKTRİK VE TELEFON HATLARI KESİLDİ

Tarihi kentteki bir başka depremzede AFP ajansına yaptığı açıklamada, "İnsanlar şok ve panik içindeydi. Çocuklar ağlıyordu ve ebeveynler perişan haldeydi" dedi.

Elektrik ve telefon hatlarının 10 dakika boyunca kesik olduğunu ekledi.

AFP ayrıca bir ailenin yıkılan bir evin enkazında mahsur kaldığını ve Marakeş'te çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Yüksek Atlas Dağları'nın yerleşime uzak bir bölgesinde meydana gelen depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların yaklaşık 350 km uzaklıktaki başkent Rabat'ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira'da da hissedildiği bildirildi.

ÜLKE TARİHİNDE SON YÜZYILDAKİ EN BÜYÜK DEPREM

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, yerel saatle 23:00 sularında meydana gelen depremin ön büyüklüğünün 6,8 olduğunu ve sarsıntının birkaç saniye sürdüğünü söyledi. Fas Ulusal Sismik İzleme ve Uyarı Ağı bunu Richter ölçeğine göre 7.2 olarak ölçtü.

ABD ajansı, 19 dakika sonra 4,9 büyüklüğünde bir artçı sarsıntının meydana geldiğini bildirdi. Her iki ölçüm de Fas'ın son yıllarda gördüğü en güçlü sarsıntılar.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş kentinde meydana gelen 7.2büyüklüğündeki depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu.

SOKAKTA UYUDULAR

Uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde deprem sonrası insanların battaniyelerle sokaklarda uyudukları görüldü.

Sosyal medyadan gelen görüntülerde ise çöken duvarların moloz yığınları ve yakınlarını kurtarmaya çalışan insanların çabası görüldü.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler