HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 58 milyar metreküplük yeni doğalgaz keşfedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Karadeniz'deki doğalgaz çalışmalarıyla ilgili gelişmeyi aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti." ifadelerini kullandı.

Enerji Bakanımız bakıyorum, yüzü gülüyor. Hızlan diyorum, biz de Filyos'a mı gideriz farklı bir yere mi gideceğiz. Ateşleyelim. Bu arada Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar yaptık. Çaycuma 1 sahasında yeni sondaja başladık. 7/24 yürütülen çalışmalarla bugün yeni bir müjdeyi paylaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfettik.

Yeni keşfimiz, diğer keşiflerimize de kapı aralayacaktır. En kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız. Dünyanın alanında en yetkin rezerv şirketi sahada açtığımız kuyuların 3 boyutlu modellerini çıkarttık. Neticede daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar küplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma 1'daki yeni keşifle 170 milyar metreküp artarak 710 milyar metreküpe ulaştı.

Bugünkü rakamla uluslararası piyasalarda karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Onun için 2023 çok önemli. 85 milyon hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük değerini ülkemize kazandırmanın gururu ve mutluluğu içindeyiz.

Türk akım Trakya'ya gelecek, orası bir hub olarak oradan da Batı'ya gidecek. Rusya ile bu adımı atacağız. Amacımız, ülkemizde gazın gazla rekabeti edeceği bir pazar kurmaktır. Yeni ülkelerin de sistemimize eklenmesi için çalışmalar yapıyoruz.

Hazar'ın, Akdeniz'in enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız. Sadece İstanbul ve Çanakkale'deki köprülerle değil, enerji köprüleriyle de Doğu'yu Batı'ya bağlayacağız.

Denizlerdeki doğalgaz çalışmalarının yanında, karada da petrol sondaj çalışmaları sürdürüyoruz. Son 20 yıldaki keşiflerle ham petrol rezervimize 635 milyon varillik katkı ilave sağladık.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler