HABER

Bakan Çavuşoğlu: İsveç’te yeni hükümet olumlu adımlar attı ancak yetersiz

Uluslararası Bağışcılar Konferansı için Belçika'nın Brüksel şehrindeki temaslarda bulundu. Son olarak İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yeni hükümet olumlu adımlar attı ancak yetersiz" açıklamasını yaptı. Konferansta toplanan yardım miktarı hakkında da açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, taahhüt edilen yardımların yaklaşık 4.3 milyar euroluk kısmının kredi olacağını, 1.7 milyar euroluk kısmının ise hibe olarak verileceğini açıklayarak "Bu dostluğunuzu asla unutmayacağız" dedi.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili gelen soruya cevap veren Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için Madrid’de 3’lü Mutabakat Muhtırası imzaladık. Türkiye adına o belgeyi ben imzaladım. Uzun süren müzakerelerden sonra imzaladık. Bu mutabakat muhtırası çerçevesinde de bir daimi komite kurduk. Bu daimi komite üç defa bir araya geldi, Finlandiya’da, İsveç’te ve en son NATO Merkezi’nde. Bu üçlü muhtıranın uygulanıp uygulanmadığını gözden geçiriyoruz. Yeni hükümetle beraber İsveç’in bazı olumlu adımlar attığını görüyoruz ve memnuniyetle karşılıyoruz. Terörle mücadele yasasını değiştirdiler, anayasada bir değişiklik yaptılar. Tabii bunların amacı nedir, terörle mücadelede somut adımlar atmaktır. İsveç’te PKK’nın, PKK yandaşlarının PKK için para toplama faaliyetleri, aynı şekilde insan devşirme faaliyetleri ve terör propagandasının sonlandırılması. Mevcut İskandinav ülkelerindeki kanunla maalesef terörle mücadelede yetersiz. Orada tedbirlerle DEAŞ yapsa hepsi engeller ama PKK yapınca kimse engellemiyor, açık konuşalım. Sonuçta bu terör örgütlerinin faaliyetleri aynen devam ediyor. Bizim İsveç’ten beklentimiz terörün finansmanı, terör örgütüne insan devşirme ve propaganda faaliyetlerinin sona erdirilmesi ve gerekli tedbirleri alması. Ayrıca bizim iade talebinde bulunduğumuz kişiler var bu yönde somut adımlar atması. Biz NATO’nun açık kapı politikasını destekliyoruz, biz 'Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle bir sorunumuz yok' dedik. Ama gerek iki ülke gerekse NATO, bu iki ülkenin üyelik sürecini birlikte yürütmek istediği için ikisine eşit muamele yaptık. Ama Finlandiya ile göreceli olarak çok az problemimizin olduğunu söylemiştik. Nitekim iyi niyetimizi de gösterdik ve Finlandiya ile ilgili üyelik protokolü meclisimize gönderildi. Şimdi takdir yüce meclisimizindir.”

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz