HABER

2022'de ihracat yüzde 12,9 arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur" dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk yılını ihracat başta olmak üzere, başarılara, rekorlara imza atacağı bir yıl olmasını diliyorum. İhracatla, ihracat ailemizle birlikte açıyoruz.

Son 20 yılda Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği ülkemizi muasır medeniyetler noktasına çıkarma noktasında çok çalıştık. Eğitimden sağlığa, adaletten güvenliğe, tarımdan spora her alanda bu Türkiye fotoğrafını görebilmek mümkündür. Ekonomide de büyük hayallerle çıktığımız bu yolda en somut neticeleri aldığımız alanlardan biri ihracattır.

Bu krizleri fırsata dönüştürerek tarihimizin en yüksek büyüme oranlarına ve ihracat rakamlarına eriştik. Sadece 2021 yılında son 50 yılın en iyi seviyesini yaşadık. İhracat tek başına 5,3 puanlık katkı yaptı. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı.

2021'in ilk çeyreğinde yüzde 6.2'lik büyüme kaydettik. İhracatımız üreten ekonomimizin itici gücü olmaya devam ediyor. 2020 yılı 1. çeyreğine kıyasla 3,5 milyon ilave istihdama kavuştu. Yakaladığımız istihdam seviyesine sanayinin katkısı 1 milyonu geçti. Dünyanın ciddi siyasi ve ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde yatırımları kesintisiz sürdürmek, istihdamı 31.5 milyona çıkartmak, artan belirsizliklere rağmen ihracatı yükselterek devam etmek, katma değer ve marka oluşturmak tüm bu işleri başarmak öyle kolay değildir.

"BU RAKAM CUMHURİYET TARİHİMİZİN REKORUDUR"

Bu tablo Türkiye'nin krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke haline geldiğini gösteriyor.

Şimdi burada büyük bir gurur ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki. 2022 yılı ihracatımız yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler