GeriSeyahat Venedik’e Türk çıkarması
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Venedik’e Türk çıkarması

Venedik’e Türk çıkarması

Türk sanat dünyası Venedik Bienali’nde gövde gösterisindeydi. Sanatçısından küratörüne, koleksiyonerinden galericisine kadar...

Venedik yeni bir Türk çıkarmasına sahne oldu hafta içinde. Bu yıl 54’üncüsü düzenlenen Venedik Bienali’nde yer alan Türkiye pavyonu Fiat’ın sponsorluğunda ve İKSV’nin koordinasyonuyla açıldı.
Ve Türk sanat dünyası gerçek anlamda Venedik’te gövde gösterisindeydi. Sanatçısından küratörüne, koleksiyonerinden galericisine kadar... Salı gününden itibaren Venedik’e kalkan bütün uçaklarda sanat camiasının tanınmış simalarını görmek mümkündü. Bu hafta Fiat sponsorluğunda bienale katılan bir hanutçu gazeteci olarak derlediğim notlarımı aktarayım:
* Türkiye Pavyonu’nda Ayşe Erkmen’in ‘Plan B’ adlı işi yer alıyor. Fulya Erdemci’nin küratörlüğünü üstlendiği iş, bienalin ana mekanı Arsenale’nin devamındaki Artigliere binasında.
* Mekana göre tasarım yapan Erkmen bu kez Venedik’in kılcal damarları sayılan kanalların birinden aldığı suyu arıtıp tekrar kanala bırakıyor. Odaya dolanan renkli borularla bu arıtma sürecinin tamamı görülebiliyor.
* Konstantin Grcic’in tasararladığı ‘Plan B’ çantası bienalin en ilgi çeken tasarımlarından biri oldu. Türkiye pavyonunun önünde çanta almak için bekleyen insanları görmek her daim mümkün.
* Bir sergi için basılmış en iyi ve orijinal katalog da yine bize ait. Ayşe Erkmen’in işi için yapılan kataloğun tasarımı eşi Bülent Erkmen’e ait.
* Metropol Otel’de perşembe akşamı İKSV bir kokteyl düzenledi. Türkiye’nin yanı sıra dünya sanatının da önde gelen isimleri katıldı geceye. Hüseyin Çağlayan da katılımcılar arasındaydı.
* Bienal’de Türk küratörlerin ağırlığı hissediliyor bu yıl. Vasıf Kortun, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal pavyonunun, Beral Madra da Azerbaycan’nın küratörü. Madra aynı zamanda Mehmet Günyeli ve Bejan Matur’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında sergiledikleri Kader Denizi’nin de küratörü. Bu sergi de Venedik’te açıldı.

İSTANBUL BİENALİN STARI

* Bienalin en çok ilgi gören pavyonu İngiltere’ninki. Önünde sabahın ilk saatlerinde daha 200 metreden fazla kuyruk oluşuyor. İçerideyse Büyük Valide Han adlı eser var. İngiliz sanatçı Mike Nelson’un 2003 İstanbul Bienali’nde sergilediği işi bu. Yani bienale katılan insanların en çok görmek istediği stantta Sirkeci’deki bir iş hanı var.
* Venedik Binali’nin başlığı ‘Illuminations’ ve küratörü Bice Curiger. ‘Aydınlanma’ olarak tercüme edilebilecek bu başlıkta Arsenale’de açılan ana sergi katılımcılar tarafından zayıf bulundu. Konuştuğum Türk küratörlerin ortak kararı bu yönde.
* Gelelim açılış partilerine... Bu bir gelenek ve her ülke kendi partisini düzenliyor. En eğlenceli parti İspanya’nınkiydi. En görkemlisiyse katılmadım ama tahmin edilebileceği gibi Roman Abramovic’inki. Teknesi Luna bienal mekanının hemen kenarına demir atmış. Eşinin düzenlediği partide pek çok ünlü isim varmış. Courtney Love de bunlardan biriymiş.
False