GeriSeyahat Uludağ’da bu kış şenlikler birbirini izleyecek
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Uludağ’da bu kış şenlikler birbirini izleyecek

Uludağ’da bu kış şenlikler birbirini izleyecek

Bu yıl Uludağ, kasımda gelen soğuklar ve yoğun kar yağışı sayesinde sezona erken başlamıştı. Ocak başında havaların ısınmasıyla kar kalınlığı azalsa da, geçen hafta itibarıyla 50 santimdi ve pistlerin tümü açıktı. Bu yıl tatilcileri mutlu edecek birçok yeni düzenleme yapıldı. 17 lift tek biletle gün boyu kullanılıyor, otoparklar ve trafik akışı düzenlendi, acil yardım kliniği açıldı. Şu anda bazı oteller “dört gece kal, üç gece öde” kampanyasında. Önümüzdeki haftalarda dağdaki şenlikler birbirini izleyecek. Sömestr tatilinde ise Uludağ, yoğun bir kalabalığı ağırlamaya hazırlanıyor.

Ne karın Kartalkaya’ya torpil geçmesi ne Erzurum’a yapılan yeni tesisler ne de Bulgaristan’ın kayak merkezlerine düzenlenen ucuz turları Uludağ’ın tahtını sarsabildi. Türkiye’nin kış ve kayak merkezleri arasındaki popülerliğini bu yıl da sürdürüyor. “Kar tatili ve kayak yapanların sayısı her yıl artıyor, bu artış sürdükçe Uludağ popülerliğini yitirmez” diyor Türkiye Otelciler Federasyonu Genel Sekreteri Haluk Beceren. Uludağ’da 53 yıldır otel işletmeciliği yapan bir aileden gelen Beceren, hem bu sezondan hem de dağdaki turizm potansiyelinin geleceğinden umutlu. “Avrupa ve Türkiye’nin diğer kış merkezlerinde kayak yapmaya başlayan kişiler, günün birinde mutlaka Uludağ’a da geliyor, müdavimleri arasına katılıyor.”

RUSLARIN YENİ GÖZDESİ

Kar seviyesindeki düşüşe karşın geçen hafta Uludağ yine hareketliydi. Rus tekstil ithalatçıları için düzenlenen Dosso Dossi Show nedeniyle, yaklaşık iki bin Rus otelleri doldurmuştu. İkinci Bölge’ye kurulan ve fuar alanına dönüştürülen 3 bin 500 metrekarelik çadırda hafta boyunca konserler düzenlendi. Yılbaşında da dağdaki her beş tatilciden biri Rusya’dandı. Bu yoğunluk nedeniyle, dağdaki bazı işletmeler Rusça tabelalar kullanmaya başladı. Rusları yanı sıra bu yıl İran ve Tunus’tan da önemli sayıda turist gelmeye başladı. Katar’dan yeni dönen TÜRSAB Bölge Başkanı Mehmet Akkuş’un söylediğine göre, turist trafiğine çok yakın zamanda körfez ülkelerinin de katılması bekleniyor. Akkuş “Termal tesislerle, kayak tatilini birleştirip haftanın her günü bir körfez ülkesinden Bursa’ya uçak kaldırmaya hazırlanıyoruz” diyor.
Dağı hafta içinde canlandıran bir başka faktör okulların, kulüplerin kayak yarışmaları. Bu yıl da her hafta Marmara Bölgesi’nden genç sporcular dağdaki pistlerde yarışıyor.
Uludağ otellerinin yıllık doluluk oranı son bir yılda yüzde 11 arttı. Geçen yıl otellerde konaklayan ziyaretçi sayısı 60 bine ulaştı. Bunun yaklaşık yüzde 10’unu yabancılar oluşturdu.

TEK BİLETLE 17 LİFT

Uludağ’da bu sezonun en önemli gelişmesi kayakçılara hizmet veren, farklı şirketler tarafından işletilen liftlerin tek merkezde toplanması. 22 liftten 17’si Uludağ Skipass Ortak Girişimi adı atlında bir araya geldi. Bu girişime katılan oteller günlük 60 TL olan lift ücretinde yüzde 50 indirim yapıyor. Tek kartla gün boyunca liftler sınırsız kullanılabiliyor.
Diğer önemli gelişme Bursa Valiliği’nce, iki yıl önce kamu kurumları ve otel temsilcilerinden oluşturulan “Uludağ Koordinasyon Kurulu”nun bu yıl ilk kez ağırlığını hissettirmesi. Ayda iki kez toplanan ve sorunlara hızlı çözümler bulunmasını sağlayan kurulun girişimiyle, trafik akışı yeniden düzenlendi. Bursa’dan İkinci Bölge’ye giden araçlar, merkeze girmeden Birinci Bölge’nin üstündeki yola yönlendiriliyor. Günübirlik tatilcilerin araçları, tur otobüsleri de artık merkeze sokulmuyor, doğrudan otoparklara yönlendiriliyor.
Sabancı Vakfı’nca yapılıp İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredilen İlk Yardım Sağlık Merkezi, üniversitenin hekim desteğini çekmesi, yapının yıpranması nedeniyle bir süredir devre dışı kalmıştı. İl Sağlık Müdürlüğü bu yıl 112 Uludağ İstasyonu’nu takviye etti. İstasyonda bir ortopedi uzmanı görevlendirildi, röntgen cihazı yerleştirildi, cipli ambulans ekipleri üçe çıkarıldı. Acıbadem Hastanesi’nin polikliniği de hizmete devam ediyor.
Acil durumlarda arama, kurtarma hizmeti veren jandarma ve AKUT ekipleri de bundan böyle yeni bir organizasyon yapısıyla ortak çalışma yürütecek. Dağda 24 saat operasyona hazır nöbetçi arama, kurtarma ekibi bulunacak.

PARKURLAR DÜZENLENDİ

Oteller tam pansiyon ve herşey dahil sistemiyle hizmet verdiği için ünlü restoran, eğlence yeri zincirleri Uludağ’da şube açmaktan kaçınıyor. Bu nedenle yeni sezonda eğlence ve lezzetler açısından oteller dışında önemli bir yenilik yok. Kafelerde kayak sonrası partileri, gece otellerin bar ve kulüplerinde akşam eğlenceleri devam ediyor.
Çevre Orman İl Müdürlüğü, yaz aylarında Uludağ Milli Parkı sahasındaki yürüyüş parkurlarını işaretledi. Ayrıca kayak pistlerinin alt sınırlarına, kaybolmaları engelleyecek uyarı levhaları yerleştirdi.

FİYATLARA YÜZDE 10-15 ZAM GELDİ

Bu yıl Uludağ’da oteller ve diğer tesislerde sunulan hizmet ücretlerine yaklaşık yüzde 10 zam geldi. Buna karşın bazı oteller “4 Gece Kal 3 Gece Öde” kampanyalarıyla sömestr öncesi dönemde boş kalan odalarını doldurmaya çalışıyor. Sömestr tatili döneminde ise otellerin maksimum doluluk oranına ulaşması bekleniyor. Tatil sonrasında ise yine özel kampanyalar devreye girecek.

FESTİVAL 23 OCAK’TA BAŞLIYOR

Bu yıl 15’inci kez düzenlenecek WinterFest kapsamında Uludağ üç kez yıldız yağmuru yaşayacak. 23-27 Ocak arasında düzenlenecek ilk festivalde Sıla, Ozan Doğulu, Arto, DJ Burak Yeter sahneye çıkacak. 30 Ocak - 3 Şubat arasındaki festivalin solistleri Ajda Pekkan, Arto, Ozan Doğulu, DJ Burak Yeter, Jolando be Cool. WinterFest’in 13-17 Şubat’taki son etkinliğine Bengü, arto, Ozan Doğulu, Burak Yeter katılacak. Festival konserleri Grand Yazıcı’nın salonunda düzenlenecek. Bu yıl konserlere giriş ücreti 50 TL. Festivali düzenleyen Ark Winterfest, katılımcılar için İstanbul, Ankara ve İzmir’den özel otobüs servisleri düzenleyecek. Otobüs ücreti gidiş-dönüş 60 TL. Otel rezarvasyonu yaptıranlara indirimli konser izleme ya da ulaşım seçeneği sunuluyor. (www.winterfest.com.tr)

GELECEK YIL ULUDAĞ’IN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Milli park sahası olan Uludağ’da kaçak yapılaşma nedeniyle turistik tesislerle Çevre ve Orman Bakanlığı arasında uzun zamandır sorun yaşanıyor. Bakanlık 19’u kamuya ait 38 otelde kaçak yapılaşma olduğunu, bunların 1993’teki imar planına uydurulmasını istiyordu. Oteller ise bölgenin Turizm Bakanlığı’na devredilmesi ve yeni bir statüye kavuşturulmasını talep ediyordu. Çevre Bakanlığı geçen yıl faaliyetteki tesislerden 17’sinin tahsis belgesini iptal etti. İmara aykırı yapılan bölümlerini mayıs sonuna kadar yıkmaları için süre verdi. Talep edilen düzenlemeleri yapan otellere tahsis belgeleri geri verilecek. Beş otel plana aykırı bölümlerinin yıkımını tamamladı. Bu arada bakanlık hazırlattığı yeni imar planını askıya çıkardı. 24 Ocak’a kadar itiraz yapılmazsa plan yürürlüğe girecek ve Uludağ yeni bir çehreye kavuşacak. Yeni imar planı kapsamında günübirlik tesisler, otoparklar inşa edilecek. Kanalizasyon sistemi kent merkezine bağlanacak. Su sorunu çözülecek. Yaz aylarında spor kulüplerinin kamp yapmasını sağlamak için ikinci bölgeye dokuz futbol sahası yapılacak. Bu arada kent merkezinden oteller bölgesine ulaşımı sağlayan teleferik hattı yenileniyor. 1963’te hizmete giren 4,8 kilometrelik hat 8 bin 84 metreye uzatılacak. Saatte 1800 kişiyi taşıması planlanan teleferiğin temeli geçen ay atıldı. Çalışmaların iki yılda tamamlanması planlanıyor.

NE, NEREDE KAÇA KİRALANIR?

Uludağ’da çok sayıda kayak merkezi kayak takımları ve kıyafetleri kiralıyor. Fiyatlar, kiralama günü sayısına, pazarlığa göre değişiyor. Ortalama kayak takımı kiraları günlük 25 TL. Kayak kıyafetlerinin kirası ise günlük ortalama 20 TL. Snowboard’lar için günlük 30 TL ödeniyor. Kayak hocalarının bir saatlik ders ücreti bir kişi için 100, iki kişi için 150, üç kişi için 180, 4 kişi için 200, 5 kişi ve gruplarda ise kişi başı 45 TL. Kar üzerinde ATV heyecanı yaşamanın saati 120 TL civarında. Kar motoruyla bir saatlik dağ gezisi 150, yarım saatliği 90 TL. Ancak motoru kullanmak için 18 yaşın üzerinde olmak gerekiyor. Kar motoru ile pistlere çıkmak yasak. Bu turun rotası 32 kilometre. Oteller bölgesinden başlıyor, 2’nci bölgeye iniş, Çobankaya ve Bakacak bölgesini kapsıyor. Tura mutlaka bir rehber ile çıkmak gerekiyor. Ancak A1 ehliyeti olanlar rehbersiz motor kullanabiliyor. Normalde 140-150 kilometre hıza kadar ulaşabilen motorlar ile hız sınırı 40 kilometre. Bu arada 2. bölgede kayak ekipmanı kiralamanın birinci bölgeye göre daha pahalı olduğunu hatırlatalım.

OTELLERDEN HABERLER

Telesiyej kartı ücretsiz
Fahri Otel 3 yıldızlı, 140 yataklı. Oda fiyatları yüksek ve düşük sezonlarda değişiyor. Fiyatlar düşük sezonda kişi başı 100, yüksek sezonda 250 TL civarında. Şu anda sabah, öğle ve akşam yemeği dahil kişi başı 160 TL. Otelde konakladığınızda günlüğü 60 TL’ye satılan telesiyej kartlarından ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. (Tel: 0 224 285 20 10)

4 gece konaklama 130 TL
Kar Tanesi Otel 4 yıldızlı. 155 odalı, 324 yataklı. Mika Tur’la birlikte çalışıyor. Otelde kalacaksanız fiyatları bu tur şirketinden almanız gerekiyor. (0 216 444 04 84) Otelde 23-26 Ocak periodunda 4 gece konaklamanın fiyatı kişi başı 129.90 TL. Otel herşey dahil hizmet veriyor. (Otel tel: 0 224 285 24 17).

27 Ocak’a kadar 159 TL
4 yıldızlı Monte Baia Otel, 164 oda, 344 yataklı. Tam pansiyon hizmet veriyor. 27 Ocak’a kadar hafta içi kişi başı 159, hafta sonu 229 TL’ye hizmet veriyor. 28-29 Ocak’ta fiyat kişi başı 249 TL olacak. 30 Ocak-12 Şubat arasında ise bu fiyat 299 TL olacak. Bu fiyatlara ski pass dahil değil. (Tel: 0 224 285 23 83)

13 Şubat’tan sonra ucuzluyor
Grand Yazıcı Otel 4 yıldızlı. 235 odalı, 513 yataklı. Otelde çift kişilik standart odada konaklamanın fiyatı 30 Ocak’a kadar hafta içi 350, hafta sonu 490 TL. Otel her şey dahil hizmet veriyor. 30 Ocak-13 Şubat arası çift kişi standart odada konaklamanın fiyatı 590 TL. Otel şu anda dolu. Otelde ski pass’tan 30 TL’ye faydalanabiliyorsunuz. (Tel: 0 224 285 20 50)

3 gece kal 2 gece öde
Alkoçlar Zone 2, 4 yıldızlı yeni bir otel. 128 odalı, 256 yataklı. 2 yıldır hizmet veriyor, herşey dahil sistemiyle çalışıyor. Sömestre başına kadar, iki kişilik odada gecelik kişi başı fiyat 160 TL. Otelin hafta sonu özel kampanyaları, 20-23, 27-30 Ocak tarihleri arasında, 3 gece kal 2 gece öde adı altında kişi başı 155 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. 155 TL’lik fiyat, 4 kişilik odada kaldığınızda geçerli. 2 kişilik odada gecelik kişi başı fiyat ise 187 TL. Sömestre döneminde ise 4 kişilik odada kişi başı fiyat 289 TL. İki kişilik odada ise bu fiyat 350 TL oluyor. Otelden günlük 30 TL vererek aldığınız ski pass’la tüm liftlerden gün boyu faydalanabiliyorsunuz. (Tel: 0 224 285 23 22)

Odaları büyütüldü
Beceren Otel 3 yıldızlı; geçen yıl 82 odalı, 169 yataklıydı. Bu sene bazı odaları büyütüldü, otel 74 oda, 200 yatak kapasiteli oldu. Otelde 2 kişilik oda fiyatı hafta içi 350, cuma cumartesi akşamı 470 TL. 30 Ocak-13 Şubat arasında bu fiyat 550 TL olacak. Tam pansiyon hizmet veren otelde kalan müşteriler ski pass’tan 30 TL’ye faydalanabiliyor. (Tel: 224 285 21 11)

Barlarındaki şovlar daha fazla, daha canlı
Karinna Otel üç yıldızlı. 185 odalı, 400 yataklı. Bu yıl otelin barlarında yapılan şov ve aktiviteler genişletildi. Otelin ön büro müdürü Harbi Türk, geçen yıllarda ocak ayında 80 santim karın bu yıl 40 santim civarına inmesinin misafir sayısında azalmaya yol açtığını söylüyor. 30 Ocak’a kadar fiyatlar cuma-pazar günleri arası iki kişilik odada kişi başı 255 TL. Perşembe-pazar arası bu fiyat 260 TL. Pazar ile perşembe arası ise bu fiyat 180 TL oluyor. Cumartesi tek gece konaklama kişi başı 415 TL. Sömestre zamanı ise fiyatlar artıyor. 3-13 Şubat arası cuma-pazar kişi başı 365 TL. Cumartesi günü tek gece konaklama kişi başı 600 TL. Pazar-perşembe kişi başı 315 TL. Perşembe-pazar günleri ise bu fiyat 235 TL oluyor. Otel tam pansiyon plus hizmet veriyor. Müşteriler günlük ski pass’tan 30 TL’ye faydalanabiliyor. (Tel: 0 224 285 23 60)

Sömestr hariç, şubat sonuna kadar fiyatlar sabitlendi
Ağaoğlu My Resort Otel, 205 odalı, 410 yataklı. 3 yıldızlı otel herşey dahil sistemiyle hizmet veriyor. Şubat sonuna kadar hafta içi iki kişilik odada konaklamanın fiyatı 175 TL. Bu fiyat hafta sonu ise 260 TL oluyor. Sömestr tatilinde ise fiyatlar değişiyor. Hafta içi 250, hafta sonu 295 TL oluyor. Her şey dahil hizmet veren otelde konaklayanlar, ski pass’tan 30 TL’ye faydalanabiliyor. (Tel: 0 224 285 20 01)

Tüm odaları yenilendi
Kervansaray Otel, iki yıldızlı, 120 odalı, 317 yataklı. Bu sene otelde büyük bir değişiklik yapıldı. Tüm odalar, mobilyalar, banyo, tuvaletler yenilendi. Kervansaray Otel liftlerde tek kart uygulamasına katılmadı. Ancak otelin kendisine ait bir pisti bulunuyor. 1100 metrelik kayak pistinde otelde konaklayan müşteriler ücretsiz kayabiliyor. Otelde iki kişi konaklamanın fiyatı hafta içi 320, hafta sonu 460 TL. Sömestr zamanında ise bu fiyat iki kişi için 540 TL oluyor. Otel tam pansiyon çalışıyor. (Tel: 0 224 285 21 87)
False