Ücretli izninizi iş arkadaşınıza bağışlar mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Ücretli izninizi iş arkadaşınıza bağışlar mısınız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2014 11:27

2012 yılında Fransa Meclisi tarafından kabul edilen ve Nisan ayı sonunda Senato tarafından da onaylanarak yürürlüğe giren yasaya göre Fransa’da çalışanlar, mesai arkadaşlarına karşılıksız olarak ücretli izinlerini devredebilecekler.

Haberin Devamı

Bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla, büyüklüğü ve hukuki şekli ne olursa olsun bütün özel şirketleri bağlayan yasa, çalışanlara, çocuğu ağır hasta olan çalışma arkadaşlarına ücretli izin haklarını gönüllü ve karşılıksız olarak devretme imkanı veriyor.

Söz konusu fikir, maden suyu üreticisi Badoit şirketinin bir fabrikasındaki bir dayanışma eyleminden doğmuştu. Tesis çalışanları, yönetimin oluruyla, bir çalışma arkadaşlarına ağır hasta oğluyla ilgilenebilsin diye izinlerini bağışlamışlar, söz konusu çalışan 170 gün ücretli izin kullanabilmişti. Bu olayın duyulmasından sonra, Casino (marketler zinciri), PSA (otomotiv) gibi kimi büyük gruplar çalışanlarına ‘karşılıksız olarak ücretli izin bağışlama’ imkanı getirmişlerdi.

Senato’da benimsenerek yürürlüğe giden kanun, bu imkanı bütün sektör ve kuruluşlar için zorunlu hale getiriyor. Kanun, ağır bir hastalığı veya engeli olan veya ağır bir kaza geçiren 20 yaşın altındaki çocukların ana babaları için geçerli olacak. Meclis’te ve Senato’da yapılan görüşme ve oylamalarda (iktidardaki Sosyalist Parti ile Komünist Parti gibi) sol partiler kanun teklifine; Fransa’nın bir sosyal devlet olduğu, çocuğu ağır hasta olan çalışanlara desteği diğer çalışanların değil devletin ve sosyal kurumların sağlaması gerektiği ve KOBİ’lere haksızlık olacağı gibi gereklerle karşı çıkmışlardı. Sağ partiler ise ‘gönüllü dayanışma’ ve ‘devletin sosyal yükünü azaltma ve sosyal güvenlik açığını azaltma’ adına bu projeyi desteklediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!