Üçlü çözüm seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Üçlü çözüm  seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 00:09

Türkiye, Rusya ve İran Suriye’de muhalifler ile Esad rejimi arasında siyasi çözümün sağlanması için faaliyetlerini hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, dün akşamki telefon görüşmesinde Suriye krizinin çözümüne zemin hazırlama amacıyla yapılması planlanan Astana zirvesini görüştü.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Halep kentinde sivillerin ve muhaliflerin tahliyesi için çabalar devam ederken bir yandan da Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’de siyasi çözüm çabaları sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Aralık’ta, Batı ülkelerinin inisiyatif aldığı İsviçre’nin Cenevre kentindeki müzakere sürecinin Kazakistan’ın başkenti Astana’da yeni bir boyutta devam edeceğini söylemişti. Önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelmeleri bekleniyor. Moskova zirvesi için 27 Aralık tarihi telaffuz edilmişti. İran Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayanan Tasnim haber ajansı ise kritik Moskova buluşmasının 20 Aralık salı günü yapılacağını bildirdi. Taraflar burada ‘Astana Barış Süreci’ni başlatacak.

Haberin Devamı

PUTİN- ERDOĞAN GÖRÜŞTÜ

Bu arada üç bölge ülkesi arasında hızlı bir trafik yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Rus mevkidaşı Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, telefon görüşmesinde Halep’teki kırılgan durum nedeniyle tahliye işleminde yaşanan aksamaların ivedilikle giderilmesi gerektiği vurgulandı. Erdoğan ve Putin, Suriye krizinin çözümüne zemin hazırlama amacıyla muhalifler ile rejimin temsilcilerini Astana’da buluşturma düşüncesini tekrar ele alarak, bu çerçevede Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le yaptıkları temaslara da değindiler. Putin, görüşme vesilesiyle, Kayseri’deki terör saldırısını da kınayarak, Türk halkına taziyelerini iletti. Bu görüşmeden önce de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu üçlü zirveye hazırlık olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ‘astana kapıları açıK’Dün ayrıca Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Zarif ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu ve İranlı mevkidaşı yaptıkları görüşmede, Halep’te kalan sivillerin kurtarılması konusunu ve son gelişmeleri ele aldı.  Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ise yeni sürece destek vererek “Suriye’de barışın sağlanması için yardıma hazırız. Rusya lideri Putin ile Türkiye lideri Erdoğan’ın önayak olduğu yeni Suriye barış süreci, kavgalı tarafların masa başına oturarak çözüm bulmasına katkı sağlayacak ise Astana kapıları açıktır” açıklamasını yaptı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!