GeriSeyahat Üç denizden mavi bayraklı halk plajları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Üç denizden mavi bayraklı halk plajları

Üç denizden mavi bayraklı halk plajları

Türkiye, çevresindeki dört denizde eşsiz sahillere, plajlara sahip. Plajlarda zaman geçirmek, yüzmek ve güneşlenmekten ibaret değil. Uzun uzun yürüyüşler yapmak, güneşin doğuşu ve batışını, mehtabı, yıldızları plajda, dinginlikle izlemek de ayrı bir zevk.

Denizin temizliği, sahilin güvenilirliği konusundaki en objektif kriter mavi bayrak. Su kalitesine, dinlenme ve güneşlenme alanlarına, cankurtaran, duş ve soğunma kabini standartlarına güvenen plajlar Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’na (TÜRÇEV) başvuruyor. 27 kriterden geçer not alırsa mavi bayrak sahibi oluyor. Vakıf bu yıl 235 plaj ve 14 marinaya mavi bayrak verdi. Sizin için Marmara, Ege, Akdeniz’deki mavi bayraklı işletmeler arasından, halk plajlarını seçtik. Maalesef henüz Karadeniz’den bir plaja mavi bayrak verilmedi. Bu nedenle listemizde Karadeniz’in halk plajlarına yer vermedik.

MARMARA

Bölgenin ilk mavi bayraklı plajı
/images/100/0x0/55ea91aef018fbb8f8888b2b

Tekirdağ Şarköy’ün Belediye Plajı, Marmara Bölgesi’nin ilk mavi bayraklı plajı. Ege ve Akdeniz’in mavi bayrak tekeli bu plaj sayesinde bozuldu. Bu sezon ikinci kez mavi bayrak aldı. Plajın uzunluğu yaklaşık 800 metre. Deniz tabanı kum. İlk girişi oldukça sığ. Sahilden 70-80 metre sonra denizin derinliği boyu geçmeye başlıyor. Plajın her gün bakımı yapılıyor. Plajdaki 5 büfeden yiyecek, içecek ihtiyaçları karşılanabiliyor. 24 saat açık, istediğiniz zaman denize girebilirsiniz. Deniz sabah saatlerinde sakin. Sonra dalgalanıyor. Şarköy’de sörf ve yelken kulübü kuruldu. Sörf yapabilirsiniz. Meltem ve Poyraz’ın estiği Şarköy sahili çok sıcak olmaz. Bu nedenle havasının astım ve kalp hastalarına iyi geldiği söylenir. Plaja gitmişken, şarap, üzüm, zeytinyağı, reçeliyle meşhur Şarköy’ün güzelliklerini keşfedebilirsiniz. İstanbul’dan özel aracınızda gidecekseniz, plaja Malkara-İpsala istikametinden ulaşabilirsiniz. 230 kilometrelik karayolu, otobüsle yaklaşık 4 saat sürüyor. İlçedeki apart otel ve pansiyon gibi tesislerde konaklayabilirsiniz. Şarköy’ün mavi bayraklı plajının yanısıra toplam 6.5 kilometlik sahil şeridi var. Sahilin hoşunuza gidecek, uygun başka plajlarından da denize girmek mümkün.

AKDENİZ

Şehrin göbeğinde plaj cenneti: Konyaaltı


Antalya’nın içindeki cıvıl cıvıl Konyaaltı plajlarının toplam uzunluğu 8 kilometre. Peş peşe dizilmiş sezlong ve şemsiyeleriyle ünlü tatil beldesi Fransız Riviera’sına benzetenler var. Toplam 24 plajdan 8’i mavi bayraklı. Antalya’da marttan kasıma kadar denize girmek mümkün. Şemsiye ve şezlong dışındaki hizmetleri ve otopark ücretsiz. Plaj çakıl, denizin içi ise kum. Hafta için günde ortalama 40 bin, haftasonu 50 bin kişi plajlardan yararlanıyor. Sabah buradan denize girip, sonra işine gidenler bulunuyor. Gece denize girmeyi tercih edenler de az değil. Hatta geceyi sezlongların üzerinde, plajda geçirenler var. Deniz öğleye doğru dalgalanıyor. Dalarsanız sadece bu bölgede yaşayan 7 santimetre uzunluğunda, Hyppocampus fuscus türü denizatını görebilirsiniz. Su sporları, plaj voleybolu, hentbol turnuvaları yapılıyor. Konyaaltı’ndaki yine mavi bayraklı Setur Antalya Marina’dan kalkan teknelerle koylara açılmak mümkün.
/images/100/0x0/55ea91aef018fbb8f8888b2d
Antalya’nın yaylalarını da görmelisiniz.

GÜNDE 5 BİN KİŞİYİ AĞIRLIYOR

İncekum Halk Plajı, Alanya’nın yaklaşık 20 km batısında, çamlık ve ince kumlardan oluşan güzel bir koyda. Yaklaşık iki kilometre uzunluğunda. Belediyenin yaptırdığı testlere göre bölgenin en temiz sahili. Eski zamanlarda kumunun ay ışığını yansıtması nedeniyle fener görevi gördüğü ve gemilere yol gösterdiği söylenirmiş. İnce deniz kumu sadece insanları değil, Caretta’ları da ağırlıyor. Plaj deniz kaplumbağlarının yumurtalarını emanet ettiği alanlardan biri. Şezlong ve şemsiyeden yararlanmak için bedelini ödemeniz gerekiyor. Denizi genellikle sakin. Açıklarda dalma istasyonları var. Yazın ortalama 5 bin kişinin geldiği plajın temizliği, kum temizleme araçlarıyla günlük yapılıyor. Plaj voleybolu yapılabiliyor. Gelmişken, Alanya’nın kalesi, kulesi ve mağaralarını da gezebilirsiniz.

Kleopatra plajı da Alanya yakınlarında. Efsaneye göre Mısır Kraliçesi Kleopatra, Akdeniz’de çıktığı bir sefer sırasında Alanya’ya uğramış. Bu koyda denize girmiş. Tarihi yarımadanın batısında, Damlataş Mağarası’nın önündeki kıyıda yer alan 2 kilometrelik plaj kum. Koyun en büyük özelliği suyunun berraklığı. Denizi sığ. Yarımadanın altındaki Fosforlu mağaraya yüzerek giderseniz ve deniz gözlüğüyle yüzerseniz balıkları ve deniz dibinin doğal güzelliklerini seyredebilirsiniz. Plaja giriş ücretsiz, diğer hizmetlerse ücretli.
/images/100/0x0/55ea91aef018fbb8f8888b2f

KALE MANZARALI PLAJ

Mersin Erdemli’deki Kızkalesi Halk Plajı bir parkın ayırdığı 800 ve 400’er metrelik iki plajdan oluşuyor. Tarihin içinde, tatilin tadı başka oluyor. Plajında güneşlenip, denizinde serinlerken, 200 metre açıktaki küçük bir adada Bizanslılar tarafından inşa edilen Mersin’in sembollerinden Kız Kalesi’ni seyretmek mümkün. Plajın arkasında da Korykos kıyı kalesi var. Daha geride ise dağlar. Plaj ve denizin içinde ince kum bulunuyor. İster havlunuzu serin üzerine uzanın isterseniz ücretini ödeyip şezlong ve şemsiyeden yararlanın. Denizi genellikle dalgasız, çocukların güvenle yüzebileceği kadar sığ. Oltanızı yanınıza alırsanız, balık tutmayı deyebilirsiniz. Deniz bisikleti, kano da eğlenceli zaman geçirmek isteyenler için birer seçenek. Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60’ıncı kilometresinde yer alan beldeye ulaşmak kolay. 37 kilometre mesafedeki Mersin’den toplu taşıma araçları gidiyor. Plaja gitmekle yetinmeyin, tipik ortaçağ mimarisi özelliği taşıyan kalesini gezin. Ören yerinde iç ve dış kale, kiliseler, sarnıçlar, su kemerleri, kaya mezarları, lahitler ve taş döşemeli Roma yolları kısmen ayakta. Kız kalesine ise kıyıdan balıkçı motorları veya teknelerle ulaşmak mümkün. Kulaçlarına güvenenler yüzerek de çıkabilir.

EGE

Bunalmadan güneşlenmek isteyenler için

Ege Denizi’nin, sessiz sakin, sıcaktan bunalmayarak denize girebileceğiniz plajlarından biri Balıkesir Ayvalık Belediye Plajı. Uzunluğu 250 metre. Kumsalı tercih edenler için ideal. Hem plaj hem de denizin dibi kum. Giriş ücretsiz. Havlunuzun üzerine uzanmak zorundasınız. Şezlong ve şemsiye yok. Ayvalık’ın rüzgarı bol olur. Bunalmazsınız.
/images/100/0x0/55ea91aef018fbb8f8888b31
Kafeteryasının 200 kişi kapasiteli oturma alanı var. Birden derinleşmeyen deniz çocukların yüzmesi için de uygun. Rüzgar çoksa deniz dalgalı oluyor. Plajdayken hem önünüz hem de arkanızda denizi görebilirsiniz. Ayvalığı Alibey (Cunda) adasına bağlayan yol için doldurulan deniz bu görümü sağlıyor. Dolmuşlarla veya yürüyerek plaja ulaşmak kolay.

DİKİLİ PLAJI TURİSTLERİN GÖZDESİ

Dikili’nin aynı adı taşıyan halk plajının 350 metrelik bölümü mavi bayraklı. Kumsalın genişliği ise 50 metre. Ayvalık’a kadar uzanan kumsalın uzunluğu 40 kilometreyi buluyor. Giriş ücretsiz olsa da şezlong ve şemsiyeden yararlanmak için ücret ödemek gerekiyor. Kumsal iri taneli kumdan oluşuyor. Öğlen imbat estiğinde hafif dalgalanıyor. Güneşin batımına doğru sakinleşiyor. Plajın içinde çocuk oyun parkı var. Yanındaki yeşil alandan da yararlanabilirsiniz. Plaj su sporlarına kapalı. Denizin 50 metre içinden kumsala paralel giden 2.5 kilometrelik kayalık hat geçiyor. Bu sayede teknelerden korunuyor. İzmir Aliağa üzerinden Dikili’ye ulaşmak mümkün. Şehirden 110 kilometre uzaklıkta. Toplu taşıma araçlarını kullanabilir, plaj yakınlarında pansiyon, otellerde konaklayabilirsiniz. Dikili limanına yanaşan büyük yolcu gemilerinin yolcuları yürüyerek plaja geliyor ve mavi bayrağı görünce çekinmeden denize giriyor.

İzmir Çeşme’deki Tekke Plajı merkezdeki tek plaj. Merkezden yürüyerek ulaşılan plajın bulunduğu koy, rüzgara kapalı. Uzunluğu yaklaşık 300 metre. Plajı oluşturan kum kuruduğunda dökülüyor, cilde yapışmıyor. Tertemiz denizinin içi yer yer çakıllı. Giriş ücretsiz, şezlong ve şemsiye için ücret ödemek gerekiyor. Çeşme’nin diğer plajları gibi girer girmez derinleşmiyor. Kafeteryasından yiyecek içecek ihtiyaçları karşılanabiliyor.

DİLLERE DESTAN ALTINKUM
/images/100/0x0/55ea91aef018fbb8f8888b33


Aydın’ın şirin tatil beldelerinden Didim’de yer alan Altınkum için dillere destan plaj demek abartı olmaz. Ege Denizi’nin en güzel ve dünyaca ünlü bir plajı. 1.5 kilometrelik plajın kumu altın rengi ve incecik. Rüzgar karadan denize estiği için sakin. Buna karşılık havası kuru. Yaz aylarında, uzun ve geniş kumsalı, sakin ve sığ deniziyle çok sayıda konuk ağırlıyor. Didim’in diğer plajlarının aksine, burası çocukların yüzmesi için güvenli. Özellikle günbatımı manzarasından etkilenmemek mümkün değil. Altınkum sezonu mayıs başında açıyor. Sıcak, kalabalık ve gürültüyü sevmeyenler mayıs veya eylülü tercih ediyor. Kanoya binebilir, tekne turlarına, dalış kurslarına katılabilirsiniz. Altınkum’da yürüyüş yapmanızı öneriyoruz. Çamlık’tan denizi karşınıza alıp dikkatlice bakınca Bodrum yarımadasının Gündoğan, Türkbükü, Tandoğan’ı seçebilirsiniz.

GÜNEŞİ TURGUTREİS’TE UĞURLAYIN

Bodrum Turgutreis’te yine aynı adı taşıyan halk plajının uzunluğu 2 kilometreyi buluyor. Açık deniz olduğu için rüzgarı bol. Astım hastalarının rahat ettiği bir yer. Sörf yapmak da mümkün. Şezlonglar giriş gibi ücretsiz. Plaj kenarında 20’ye yakın, restoran, kafe, bardan yiyecek, içecek sağlanabilir. Günbatımını izlemeye doyum olmuyor. Belediye plaj voleybolu, sokak basketbolu turnuvaları düzenliyor. Hafta sonunda yolunuz düşerse cumartesi Günbatımı Pazarı’na da mutlaka uğrayın. Ege’nin en otantik pazarına Selçuk ve Efes’dten tur otobüsleri turist taşıyor. Buradan Kos’a (İstanköy) geçmeniz kolay. Mevsim balıklarından yiyebileceğiniz lokantalar var. Yine plaja yakın, işadamı Şevket Sabancı’nın ana sponsoru olduğu Ressamlar Sokağı bulunuyor. Kumsalın 2 mil açığında, karşısında Yassıada adlı bir batık var. Yassıada’da 16 ayrı yüzyıla ait, 16 batık bulunuyor. Burası bir SİT alanı. Belediye dalınabilmesi için Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin almaya çalışıyor. Dalgaç okulu var. Belli noktalarda su sporları yapılabiliyor. Plajdan kalkan teknelerle 45 kilometrelik sahil şeridinde bulunan bakir koylarda kulaç atmaya doyum olmaz. Bodrum’a 18 kilometre mesafede. Dolmuşlarla ulaşmak mümkün.

ÇAM VE ZEYTİNLERİN GÖLGESİNDE

Marmaris Turunç beldesinde, aynı adı koydaki halk plajının uzunluğu bir kilometre. Şezlong dışındaki, duş, kabin, tuvalet hizmetleri ücretsiz. Çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı yamacın eteğinde yer alan plajın çoğunluğu kumsal. Yapışan kumlardan hoşlanmayanlar için çakıl alanları da var. Denizin içi kum, çakıl ve yer yer taşlık. Denizi genellikle sakin. Plaj güvenlik kameralarıyla izleniyor. İngiliz ve Alman turistlerin bölgedeki uğrak yerlerinden. "Bir kez gören mutlaka müdavimi oluyor" diyor Turunçlular. 15-20 yıldır gelen turistler var. Kıyıdaki restoranlarda lagos, mercan, barbun, çupra, levrek, kılıç ile bölgeye özgü trança balığı yemek mümkün. Marmaris’ten 1.5 saat, Dalaman’dan 30 dakika uzaklıkta. Dolmuşlarla gidilebilir.
False