Türkiye'nin ilk adli görüşme odası kullanımda

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk adli görüşme odası kullanımda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 16:10

Türkiye'nin ilk adli görüşme odası kullanımda

Haberin Devamı

ADALET Bakanlığı tarafından suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmesi amacıyla 23 ilde, 26 adliyede oluşturulan adli görüşme odasında, Türkiye'de ilk kez Adana Adliyesi'nde cinsel istismar mağduru bir çocuğun beyanı alındı. Özel hazırlanan odada sosyal hizmet uzmanı aracılığıyla beyanı alınan mağdur, mahkeme salonunda sanıkla karşı karşıya kalmadan ifade verdi.

İKİ ODA HAZIRLANDI

Adana Adliyesi'nin 5'inci katında 2 oda 'Adli Görüşme Odası' olarak hazırlandı. Teknik donanım ve duruşma salonuna gitmeden ifade vermeyi sağlayacak Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi'ne (SEGBİS) sahip odalara, özellikle çocukların kendilerini daha rahat hissetmesi için oyuncaklar da konuldu.

SANIKLA KARŞILAŞMADI

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'Çocuğun cinsel istismarı' davasında mağdur çocuk, görevlendirilen sosyal hizmet uzmanı ile birlikte duruşma salonunda değil, adli görüşme odasında bulundu. İlk uygulamayı Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ümit Şahiner, Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu Müdürü Gülhan Aslan ile psikolog ve pedagog da gözlem odasından takip etti. 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dilek Binici, salondakilere mağdur beyanının Türkiye'de ilk kez adli görüşme odasında uzman aracılığıyla alınacağını söyledi. Bunun üzerine mağdur, mahkeme salonuna gitmeden ve sanıkla karşı karşıya kalmadan sosyal hizmet uzmanı aracılığıyla kurulan bağlantı ile ifadesini verdi. Uygulama, sistem aracılığıyla Mağdur Hakları Daire Başkanlığı tarafından da canlı olarak takip edildi.

ADLİYEDE DAHA GÜVENDE

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, adli görüşme odalarında, suç mağduru kadın ve çocuklarla daha sağlıklı ve güvenli iletişim kurulmasının amaçlandığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mağdurların korunması, adli süreçte örselenmemeleri, ikincil mağduriyet yaşamalarının önlenmesi ve adalete erişimin güçlenmesi temel hedef. Bu doğrultuda ifade ve beyanların özel dizayn edilmiş adli görüşme odalarında, uzmanlar eşliğinde, tam ve eksiksiz şekilde bir defada alınması sağlanacak. Böylece adli süreçte yaşanabilecek muhtemel travmaların önüne geçilecek. Bu uygulamayla suç mağduru kadın ve çocuklarımız artık adliyede daha da güvende olacak."

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!