Türkiye'den BM'ye Suriye mektubu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden BMye Suriye mektubu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2012 09:32

Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin BM'ye mektup sunan Türkiye, bu olayın bölgedeki barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong'a, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin mektup sundu.

Büyükelçi Apakan, mektupta, “22 Haziran günü, silahsız ve yalnız başına uçan RF-4 tipindeki askeri uçağın, Suriye tarafından, bu ülke kıyısının 13 deniz mili ötesinde uluslararası hava sahasında düşürülmesinin, Suriye'deki kriz kapsamında bölgedeki barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturduğuna” işaret ederek, bu ciddi olayı BM'nin dikkatine sunmak istediğini belirtti.

Vurulan askeri uçağın tam koordinatlarının belirtildiği mektupta Apakan, askeri uçağın Suriye'ye karşı herhangi bir düşmanca tavır ya da manevra sergilemediğini ve kimliğini açık tutarak uçtuğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Önceden herhangi bir uyarı yapılmaksızın vurulan uçağın ölümcül darbeyi almasının ardından yönünün Suriye'nin kıyısına doğru değiştiğini belirten Apakan, uçağın Lazkiye kıyısından 8 deniz mili ötede denize düştüğünü bildirdi.

Ertuğrul Apakan, mektupta, “Hem Türk hem Suriye radar ve telsiz kayıtları, uçağımızın uluslararası hava sahasında vurulduğuna tanıklık etmektedir. Üçüncü tarafların radar kayıtları da bu gerçeği doğrulayacaktır. Ayrıca Suriyeli yetkililer arasındaki telsiz konuşmaları da açıkça Suriyeli birimlerin, o anki şartların ve uçağın Türkiye'ye ait olduğu gerçeğinin tamamen farkında olduklarını göstermektedir” ifadesini kullandı.

KURTARMA UÇAĞINA TACİZ ATEŞİ

Arama kurtarma operasyonunun derhal başlatıldığını ve halen sürdüğünü dile getiren Apakan, mektupta, 22 Haziran günü Suriyeli yetkililerle yapılan eşgüdüme rağmen arama kurtarma operasyonuna katılan Türk CASA uçağına, Suriye kıyısından taciz ateşi açıldığına dikkati çekti.

Mektupta, şunlar kaydedildi:

“Türkiye'nin şu anda odaklandığı ana nokta arama ve kurtarma misyonudur. Tüm gerçekler tespit edildiğinde bu harekete karşı alınacak tedbirlerin kapsamına karar verilecektir. Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını mahfuz tutmaktadır. İki Türk pilotunun kaybolmasına yol açan uluslararası hava sahasındaki bu saldırı, Suriyeli yetkililerin Türkiye'nin ulusal güvenliğine karşı yaptıkları düşmanca bir harekettir. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz.”

Haberin Devamı

Büyükelçi Apakan mektubun BM Genel Kurulu ve BMGK belgesi olarak yayımlanmasını talep etti.

NATO'DAN KINAMA BEKLENİYOR

"GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI"

Büyükelçi Apakan, daha sonra ise BM Güvenlik Konseyi'nin “Silahlı Çatışmalarda Sivillerin Korunması” konulu toplantısında Türkiye'nin konuya ilişkin görüşlerini anlattı.

Apakan, Suriye'deki olaylarla ilgili, “Uluslararası toplum, bu şiddet sarmalına ve krizin daha da derinleşmesine son vermek için kararlılık göstermeli ve bu amaca yönelik gerekli ilave tedbirleri almalıdır” dedi.

Apakan, Türkiye'nin uluslararası toplumla birlikte BM-Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik planını desteklemeye devam edeceğini ancak bu sürecin ucunun açık olamayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, sivillere yapılan kasti saldırıları ve bu saldırılarla aşırı güç kullanımından kaynaklanan ölümleri kınadığını belirten Apakan, sivilleri korumada ana yükümlülüğün devletlerin olduğunu vurguladı. Apakan, “Ancak devletlerin sivilleri korumayı başaramadığı durumlarda uluslararası toplumun da sivilleri koruma sorumluluğu bulunmaktadır” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!