Türkiye’de 10. yılını kutlayan Vodafone’un CEO’su Öğüt’ten özel açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 10. yılını kutlayan Vodafone’un CEO’su Öğüt’ten özel açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 10:29

Türkiye’deki 10’uncu yılını kutlayan Vodafone’nin ‘pazarlama mühendisi’ lakaplı Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 4.5G’ ile hızlı başlangıç yapacaklarını ama asıl devrimin 5G ile olacağını belirtiliyor. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda her eve internet ulaştırması için 26 milyar liralık yatırım yapması gerektiğini de söyleyen Öğüt, “Güney Kore’de evlerin yüzde 98’inde fiber ağ var. Türkiye bu oranları yakalamalı” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Türkiye 1 Nisan’da 4.5G teknolojisine geçecek. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt’le 4.5G teknolojisine sayılı günler kala buluştuk. “Pazarlama mühendisi” lakablı Gökhan Öğüt, Türkiye’nin 4.5G’den sonra da hızlı koşması gerektiğini söylüyor. 

“Başarı ne yaptığınızdan çok, nasıl biri olduğunuzla ilgilidir” diye bir söz var. Kariyerinize bakınca evet çok başarılısınız. Peki siz nasıl bakıyorsunuz hayata, nasıl birisiniz?

- Doğru ya da yanlış yoktur, farklı vardır. Bunu da Amerika’ya AFS ile gittiğimde öğrendim. Erken yaşta ailemin yanından ayrıldım. Yatılı okudum. Sorumluluk sahibi olmayı, kendi ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim. Hep spor yaptım. Ortaokulda da lisede de takım oyuncusuydum. Bunlar da hayatıma çok şey kattı.

AFS ile Amerika’ya gitmişsiniz, daha sonra üniversiteyi Türkiye’de okuyup master için Chicago’ya gittiniz. Amerika’da kalmayı düşünmüş müydünüz?

- Lise, master ve daha sonra iş deneyimiyle birlikte 7 yıl Amerika’da yaşadım. P&G’de işe girdiğimde yurt dışı deneyimine sahip olmayı istiyordum. Görevim Karayip ve Pasifik Adaları’nda P&G ürünlerini pazarlamaktı. O dönemde iş hayatımın en zor günlerini yaşadım. Sorumluluğum altındaki bir Ada kasırga nedeniyle yerle bir oldu. Tekneler otelin çatısına çıktı, su elektrik kesintisi uzun sürdü. O dönemleri de şirket olarak orada yardım yaparak, yaraları sararak geçirdik. Ben hep Türkiye’ye dönmeyi istedim ve döndüm.

Türkiye’de 10. yılını kutlayan Vodafone’un CEO’su Öğüt’ten özel açıklamalar

Gökhan Öğüt 1970 İzmir doğumlu. Bornova Anadolu Lisesi mezunu. Liseyi Ankara Fen Lisesi’nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nin ardından Chicago Illinois Üniversitesi’nde Pazarlama ve Finans masterı yaptı.

Telekom sektörü çok dinamik, rekabetin çok güçlü olduğu ve en hızlı değişimin yaşandığı sektörlerden biri. Bizi neler bekliyor?

- GSM olarak 90’larda başlayan sektör artık internet bağlantısı şirketine dönüşüyor. Biz bunun alt yapısını kurmaya çalışıyoruz. 22 milyon müşterimiz var şu anda. Gelecekte 30 milyon olacak. Biz şimdi, “24 saatin kaç saatinde Vodafone’un internetine bağlısınız?” Bunla ilgiliyiz.

1 Nisan’da 4.5 G’ye geçiyoruz. Hayatımızın hızı artacak! Ne değişecek hayatımızda, her şeyi daha kolay indirmek dışında, bizi neler bekliyor?

- Dünya değişiyor. Artık geçmişte şunlar olmuştu, gelecekte şunlar olur demek değil, geleceğin ihtiyaçlarını düşünerek üretmemiz gerekiyor. Bizlerin arasından çıkacak belki de ileride bunu inşa edenler. Şu anda her şey burada internete bağlı olsaydı, sizin oturduğunuz koltuk internete bağlı olsaydı, sizin vücut sıcaklığınızı ölçüp internete verseydi, herhangi birinin aklına şu gelebilirdi, koltukta ağırlığına göre yaylar ayar yapsın, vücut sıcaklığına göre de ısıtma yapayım. Hiç bilmediğimiz iş fikirleri olacak.

Haberin Devamı

DİKKAT ETMEZSEK GERİYE DÜŞERİZ

Haberin Devamı

Türkiye “yeni teknolojiler” konusunda ne yazık ki iyi bir noktada değil. Hâlâ internetin evlere ulaşım oranı çok düşük… Türkiye bu ligde nerelerde?

- Biz 3G’de çok iyi gitmiştik. Çok iyi bir başlangıç yapmıştık. Bugün baktığınızda ise 138 ülkede 4G var. Dikkat etmezsek geriye düşeriz. 4.5G ile diğer ülkelere kıyasla çok daha hızlı bir başlangıç yapacağız. Türkiye’nin her yerinde herkes internet kullanmıyor. Bizim Nisan ayında olacak 4.5G lansmanı ile amacımız, çok daha geniş alanlara, coğrafyalara mobil interneti ulaştırmak. Bununla birlikte evlerdeki internet artacak. Sadece 9 milyon evde internet var. 12 milyon evde yok, alt yapı yetersiz. Sadece 4 milyonun evinde fiber ağ var ve sadece 1.5 milyonu kullanıyor. Güney Kore’de evlerin yüzde 98’inde fiber var. Her yerde olmalı internet ve hızlı olmalı. Video içeriklerinin kullanımları artıyor, yeni tv’ler geliyor. Sadece hız değil tepkimesi de önemli. Uzaktan ameliyat konuşulur hep, doktorun hareketinin gerçek zamanlı olması lazım. 5G ‘ye de bu yüzden ihtiyaç var. Esas o zaman mesafeler ortadan kalkacak. Kendi kendine giden otomobiller işte o zaman yaygınlaşacak. Düşünemediğimiz fırsatlar olacak, asıl devrim 5G ile gelecek. 4.5 G önemli bu yüzden. Vodafone 19 ülkede bu lansmanı yaptı. Biz alt yapı olarak hazırız. 4.5G’ye geçmek için kullanıcıların SMS atması gerekecek.

Türkiye’de 10. yılını kutlayan Vodafone’un CEO’su Öğüt’ten özel açıklamalar

Haberin Devamı

26 MİLYAR LİRALIK YATIRIM GEREKİYOR

Fiber ağ konusunda tüm operatörlerin ortak hareket etmesi mümkün olacak mı?

-Fiber ülkemizde çok kısıtlı. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda 250 bin metrekare yeni alt yapı kurması gerekiyor. Bunun için de 26 milyar liralık yatırım yapılmalı. Bu da her yıl 5 milyar liralık yatırım demek. Bu nedenle her operatörün fiber ağ örmesi beklenmemeli. 100’den fazla ülke Ulusal Genişbant Politikası uyguluyor. Biz şirket olarak alt yapıda değil üst yapıda rekabet istiyoruz. Bakanlık ve Düzenleyici Kurul ile görüşüyoruz. Bir model kurmalıyız, kuramazsak daha pahalı iş modelleri hayata geçecek ya da geçmeyecek. Bizim amacımız tüketiciye en uygun maliyetle bu hizmeti vermek. Internetin olmadığı 12 milyon haneye ulaşmak için bunları yapmalıyız.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN AKILLI STADYUMLARINDAN BİRİ

Vodafone Arena’da tüm hazırlıklar son hızla devam ediyor. Nedir son durum? Hem siz GS’liydiniz değil mi?

Evet. GS taraftarıyım. Bu stadyum dünyanın en akıllı stadyumlarından biri olacak. Ve umarım bu yıl da Beşiktaş şampiyon olur. Bunu bir GS’li olarak söylüyorum, biz nasıl olsa geçen sene çok kupa aldık, gerisini FB’liler düşünsün! Vodafone Arena’yı yapmadan önce dünyanın en iyi ve akıllı stadlarını gezdik. Çok akıllı bir stadyum oldu.

TÜM NOTLARI 10’DU

Öğüt’ün ortaokulda tüm dersleri 3 yıl boyunca 10’du. Okul birincisiydi. TÜBİTAK’ın tüm yarışmalarına katıldı. Biyoloji yarışmasında birincilik aldı. Projesiyle Kantaron otunun migrene iyi geldiğini kanıtlamıştı. Öğüt aynı zamanda Türkiye Matematik Olimpiyat Takımı’ndaydı.

Haberin Devamı

İLK İŞ DENEYİMİ

Amerika’da okurken harçlık çıkarmak için gazete derledi. Gazete eklerini ana gazetelerin içine koyup dağıtıma hazır hale getiriyordu. Bu işin karşılığında da saat başına 4.15 dolar alıyordu.

İLK PROFESYONEL İŞİ

1995 yılında Amerika’da P&G’de işe başladı. Danone ve Nutricia’daki deneyimlerinin ardından 2009’da Vodafone’a girdi.

1965 MUSTANG’İ VAR

Uzun yıllar voleybol oynadı, yüzmeyi ve bisiklete binmeyi seviyor. Bir hobisi de eski otomobiller. Kendine 2012 yılında 1968 model bir Mustang aldı. Büyük keyif aldığı aracını daha çok Çeşme’de tatildeyken kullanıyor.

ÇEŞME’DEN VAZGEÇMİYOR

Gökhan Öğüt KAGİDER Başkanı Sanem Oktar’la evli. Çift en çok Çeşme’de tatil yapmayı seviyor. Öğüt, “Sanırım hem ben hem de eşim İzmirli olduğu için iki kızımızla en çok keyifli zaman geçirdiğimiz yer Çeşme”diyor

25 ÇEYREKTİR KESİNTİSİZ BÜYÜME

Vodafone Türkiye istikrarlı büyümesini 2015-16 mali yılının üçüncü çeyreğinde de sürdürdü. Ekim-Aralık 2015 dönemine ait 3’üncü çeyrekte servis gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.3 artırıp 1.8 milyar TL’ye çıkartan Vodafone Türkiye, böylelikle 25 çeyrektir kesintisiz çift haneli büyümesini devam ettirdi. 3. çeyrek itibariyle akıllı telefon penetrasyonunu % 57’ye çıkaran şirket, veri gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre % 86 artırdı. Vodafone Türkiye abonelerinin veri kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre %116 artarak üçüncü çeyrekte toplam 50 bin terabayta ulaştı. Şirketin abone sayısı 21.9 milyon olarak gerçekleşirken, şirketin faturalı abone bazının toplam içindeki oranı % 43.5’e ulaştı. Faturalı abone sayısı geçen senenin aynı dönemine göre 1.2 milyon net abone artışı ile 9.5 milyona ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!