Türkiye sınıfta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye sınıfta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2017 17:14

35 ülkede 250 bin kişiyle yapılan anketle yetişkinlerin okuma, matematik ve problem çözme becerileri incelendi. Buna göre, Türkiye sondan üçüncü ülke oldu. Japonya ise en iyi performansı gösterdi.

Haberin Devamı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ‘Yetişkin Becerileri’ raporunda, 35 ülkede yaşları 16 ile 65 arasında değişen 215 bin yetişkinin okuma, matematik ve teknoloji kullanarak problem çözme becerileri incelendi. Türkiye üç alanda da OECD ortalamasının altında kalarak, Şili ve Endonezya ile birlikte en başarısız performansa sahip ülkeler arasında yer aldı. 2011 ve 2015 arasında belli periyodlarla yapılan ‘Yetişkin Becerileri Anketi’nde en iyi durumdaki ülkeler ise Japonya, Finlandiya ve Hollanda oldu.

OKUMADA SONDAN ÜÇÜNCÜYÜZ

Türkiye’de anket çalışması 1 Nisan 2014 ve 31 Mart 2015 arasında 16-65 yaş arası 5 bin 277 yetişkinle gerçekleştirildi. Yapılan anketlerde okuma becerilerini ölçmek için adayların okudukları metni ne oranda anladıkları ve buradan çıkartılan sorulara nasıl cevap verdiklerine bakıldı. Türkiye 500 üzerinden aldığı 227 puanla en kötü üçüncü dereceyi elde etti.

Haberin Devamı

MATEMATİK BECERİLERİNDE ÇOK GERİDEYİZ

Çalışmada düşük performans gösterilen bir diğer beceri ise matematik oldu. Katılımcıların matematik kavramlarına hakimiyeti ve bunları nasıl kullandığı değerlendirildi. Buna göre, Türkiye 263 olan OECD ortalamasının altında kalarak, 219 puanla sondan üçüncü sırada yer aldı. Bunda da sadece Şili ve Endonezya’yı geride bırakabildi. İki beceride de uluslararası ortalamanın 40 puandan fazla altında kaldı. OECD’ye göre Türkiye’nin bu başarısızlığının nedeni, lise düzeyinde katılımın düşük olması. Organizasyonun güncel verilerine göre Türkiye’de 55-65 yaş arası grubun yaklaşık yüzde 80’i, 25- 34 grubunun ise yüzde 50’si lise eğitimini tamamlamadı.

YETİŞKİNLER'İN YÜZDE 40’I TEKNOLOJİYİ BİLMİYOR

Raporda, teknolojiyi kullanarak problem çözebilme becerileri de incelendi. Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 40’ının temel bilgisayar becerilerine bile sahip olmadığı belirlendi. Bu alanda yetişkinlerin sadece yüzde 8’inin yüksek bir hâkimiyeti var.

İTALYA VE İSPANYA AB’NİN EN KÖTÜ PERFORMANSLARI

İtalya ve İspanya’nın düşük performansları da dikkat çekti. Avrupa Birliği’nin (AB) gelişmiş iki ekonomisi de okuma ve matematik becerilerinde OECD ortalamalarının bir hayli altında kaldı. İtalya, Türkiye’nin bir sıra; İspanya ise iki sıra üstünde yer alarak Avrupa’nın Türkiye ile birlikte en başarısız sonuçlarını elde etti.

Haberin Devamı

Türkiye sınıfta kaldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!