Türkiye şiddetin içine çekiliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye şiddetin içine çekiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 21:30

Başkent Ankara’nın bir ay içinde ikinci kez terör saldırısına hedef olması dış basında geniş yer buldu. Bazı gazeteler olaya birinci sayfalarında tam sayfa yer ayırırken, çoğu gazete ön sayfadan büyük fotoğraflarla haberi işledi.

Haberin Devamı

ANKARA’da önceki akşam meydana gelen terör saldırısı dış basında önde gelen gazetelerin birinci sayfalarında manşetten yer buldu. Çoğu gazete de habere ön sayfalarında yer verdi. ABD’nin en önemli gazetesi New York Times saldırıyı ön sayfasında geniş fotoğrafla gördü. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent baş sayfasının tamamını habere ayırırken, aynı ülkede yayımlanan Guardian da birinci sayfada büyük fotoğraf kullandı. Yabancı ajanslar Türkiye’de son dönemde metropollerde meydana gelen terör saldırılarının kronolojisine yer veren haberler geçti. Dış basında saldırıyla ilgili haberlerden bazıları şöyle:

ANKARA’NIN KALBİNE SALDIRI

New York Times (ABD): Amerikan gazetesi, “Türk başkentinde ölümcül patlama” başlığını attı. Haberde “Ankara’nın kalbinde meydana gelen ve 30’u aşkın kişinin can verdiği patlama, ülkeyi istikrarsızlaştıran saldırı silsilesinin sonuncusu” yorumu yapıldı. NYT, “Türkiye, bir ara Ortadoğu’ya yayılan kaosu kontrol altına almaya çalıştı, ama şimdi giderek daha fazla şiddetin içine çekiliyor... Saldırının Türkiye’nin Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgede isyana karşı yürüttüğü operasyonlara tepki olduğu sanılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Washington Post (ABD): “Ankara’nın kalbinde patlayıcı yüklü araçla saldırıda en az 37 kişi öldü” ifadelerini kullanırken, ‘saldırının güneydoğuda Kürt militanlara yönelik savaşın şiddetinin Türk kentlerine saçıldığı endişelerini artırdığını’ belirtti.

Wall Street Journal (ABD): Gazete, “Bir aydan kısa sürede ikinci bomba yüklü araç saldırısı Kürt militanların taktiklerini sivilleri hedef alma yönünde değiştirdiklerine işaret ediyor olabilir. Bu, daha sert askeri yanıta yol açması muhtemel, kaygı verici bir dönüş” diye yazdı.

Independent (İngiltere): Dünkü sayısı “Ankara’da yeni terör saldırısı” manşeti ile çıktı. Independent, saldırının korku uyandırdığını ve Türkiye’nin giderek tehlikeli şekilde istikrarsızlaştığı yönünde endişeleri artıracağını yazdı.

Guardian (İngiltere): Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın terörü yenilgiye uğratacağına dair sözlerine yer veren gazete, “Türk güvenlik yetkilileri saldırıdan yasa dışı PKK’yı sorumlu tuttu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Financial Times (İngiltere): “Son saldırı, Türkiye’nin güvenlik birimlerinin son dönemde olmadığı kadar üst düzeyde tehditlerle mücadele etmek zorunda kaldığını anımsatır nitelikte” diyen gazete, “Ülke, temmuz ayından bu yana yüzlerce kişinin hayatına mal olan ve sadece kırsal kesimde verilmeyen Kürt ayrılıkçılarla mücadeleye saplanmış durumda” diye yazdı.

Haaretz (İsrail): Gazete, Ankara’da saldırının Suriye’deki ateşkes sürecinin çökmesine yol açabileceğini yazdı. Üst düzey bir Türk kaynağa dayanan Haaretz, Türkiye’nin Suriye’ye saldırmaması için ABD Yönetimi’nden yetkililer ile Türkiye arasında yoğun telefon görüşmeleri yapıldığını yazdı. ABD’nin Türkiye’nin kendi topraklarında ve Irak’ta Kürtlere karşı saldırısını ise görmezden geleceği belirtildi.

Haberin Devamı

İSRAİL’DEN VATİKAN’A TAZİYE VE TEPKİ MESAJLARI

Terör saldırısına yurtdışından taziye mesajları ve tepkiler dün de devam etti. Başta BM olmak üzere İsrail’den Vatikan’a kadar pek çok kurum ve devlet katliamı kınadı. Bazı taziye mesajları ve tepkiler şöyle:

BM: Genel Sekreter Ban Ki-mun, Ankara’daki terör saldırısını kınadı. BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Ban’ın saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına taziyelerini sunduğu belirtildi.

İran: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari’nin mesajında, “Ankara’daki terör saldırısını kınıyor, hayatını kaybedenlerin aileleri, Türk halkı ve devletinin acılarını paylaşıyoruz” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

İsrail: İsrail’den yapılan açıklamada, “Başbakan Netanyahu, Ankara’daki büyük ölçekli terör saldırısını kınıyor. İsrail, Türk halkının terörizme karşı olan savaşında yanında olduğunu belirtmekte ve uluslararası topluma teröre karşı savaşta birleşme çağrısı yapmaktadır” dendi.

Mısır: Dışişleri Sözcüsü’nün açıklamasında “Mısır’ın, bu zor gününde Türk halkının yanında yer aldığı” ifade edildi.

Rusya: Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, “Terörist saldırının planlayıcıları Türkiye ve bölgede terör kaosu yaratmak suretiyle, Ankara’yı Suriye’ye askeri müdahalede bulunmaya resmen itiyor” dedi.

Ermenistan: Dışişleri Sözcüsü Tigran Balayan, Twitter’dan yaptığı açıklamada, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Haberin Devamı

Vatikan: Papa Françesko’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili bir taziye telgrafı gönderdiği ve terör saldırısını kınadığı açıklandı. Papa’nın ayrıca Türk milletine barış, huzur ve mukavemet dileğinde bulunduğu kaydedildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi: IKBY Başkanı Mesut Barzani, Ankara’daki terör saldırısını şiddetle kınadı. Açıklamada, “İnsanlık dışı bu terörist eylemi şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!