GeriSeyahat Türkiye’nin önde gelen temmuz festivalleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin önde gelen temmuz festivalleri

Türkiye’nin önde gelen temmuz festivalleri

Yılın en uzun, en güneşli günlerini yaşayan Türkiye, yazın gelişini sahillerinden yaylalarına festivallerle kutluyor. Yıl boyunca farklı bölgelerde düzenlenen yaklaşık 1.300 festivalin önemli bölümü yaz aylarında, yaz festivallerinin en önemlileri temmuzda gerçekleştiriliyor. Giresun’daki Kümbet Yayla Şenliği’ne her yıl 20 bin kişi katılıyor. Bursa’daki Altın Karagöz Halk Dansları Festivali’ne 20 ülkeden bin konuk dansçı gelecek. Bingöllüler, Karlıova’daki en güzel gündoğumunu 6’ncı kez şenlikle kutlayacak. DHA muhabirleri ve Deniz İnceoğlu, temmuzun önde gelen festivallerini yazdı.

TARIM FESTİVALLERİ

ORDU


Uluslararası Altın Fındık Kültür-Sanat ve Doğa Festivali (Temmuzun ilk haftası): Ordu Belediyesi’nin düzenlediği festivalde doğa yürüyüşleri, kültürel ve sosyal faaliyetler düzenleniyor. Konserlerin olduğu festivalde Altın Fındık yarışması da düzenleniyor.
/images/100/0x0/55ea7611f018fbb8f881786c

MUĞLA

Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali (3-5 Temmuz): Milas-Güllük Belediyesi’nin düzenlediği festivalde bu yıl Edip Akbayram, Volkan Konak, Tolga Çandar, Sunay Akın ve Ceyhun Yılmaz konser verecek. Şenlik kapsamında denizde değişik eğlenceler ve gösteriler yapılacak. Şenlikten elde edilecek gelir, eğitim faaliyetlerine harcanacak.

ADANA

Karpuz Festivali (3-4 Temmuz): Ceyhan Belediyesi’nce karpuz üreticilerine destek amacıyla düzenleniyor. Bu yıl yapılacak dördüncü festivalde Ebru Destan halk konseri verecek.

KIRKLARELİ

Tarım Festivali (6-9 Temmuz): Babaeski İlçesi’nde bu yıl 39’ncusu düzenlenecek. Sınır Ötesi İşbirliği projesi kapsamında Babaeski Belediyesi’nin kardeş belediye seçtiği Bulgaristan Harmanlı ve Lubimes Belediyeleri de katılacak. Her belediye bir gün boyunca festival alanında düzenlenecek özel gösterilerle yerel sanatçılarını, kültürünü tanıtacak.

NİĞDE

Darboğaz Kiraz Festivali (9-12 Temmuz): Ulukışla İlçesi Darboğaz Beldesi’nde bu yıl 14’üncüsü yapılacak. Yörenin meşhur kirazını tanıtmak amacıyla düzenleniyor. Konserlerin dışında en iyi kiraz yarışması yapılacak.

MANİSA

Adala Şeftali ve Kültür Festivali (11-12 Temmuz): Şeftalisiyle ünlü beldenin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla 16 yıldır düzenleniyor. Bu yıl festivalde pek çok konserin yanı sıra şeftaliyle ilgili paneller yapılacak.

DENİZLİ

Yenicekent Tripolis Kültür ve Turfanda Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali (24-26 Temmuz): İlk kez 16 yıl önce bölgede çok yetişen çekirdeksiz üzümü tanıtmak için yapıldı. Festivalde en iyi turfanda üzüm yetiştiricisi yarışması, yerel müzik yarışması, folklor gösterileri, resim sergisi, güzellik yarışması, üzümcülük konusunda sempozyum yapılacak. Ahmet Çapak ve Muazzez Ersoy konser verecek.

Serinhisar Leblebi ve Kültür Festivali (24-26 Temmuz): Yörede yaklaşık 200 leblebi imalathanesi var. Festival, bu büyük sektörü tanıtmayı amaçlıyor. Bu yıl sekizincisi yapılan festivalde gündüzleri çamlık bir alanda standlar kuruluyor, 20 çeşit leblebi tanıtılıyor. Bunlar arasına şekerli, tuzlu, karanfilli, çikolatalı bile var. Ardından konserler, paneller, güreş müsabakaları, tiyatro ve folklor gösterileri yapılıyor, fotoğraf sergileri açılıyor.

MERSİN

Tarsus Üzüm Festivali (27 Temmuz): Tarsus İlçesi’nde Ziraat Odası Başkanlığı’nca yörenin ünlü beyaz üzümünün tanıtımına yönelik düzenleniyor. Etkinlik kapsamında en iyi üretici, en iyi ürün, üzüm güzeli seçilecek.

GÜMÜŞHANE

Kuşburnu - Pestil Kültür ve Turizm Festivali (24-27 Temmuz): Bu yıl 16’ıncısı düzenlenecek festival halk ozanlarının konseriyle başlayacak. İkinci günde yemek, pekmez, pestil yarışması düzenlenecek. Son gün ise Karaca Mağarası gezisi ve halkoyunları gösterileri yapılacak.

SİNOP

Ayancık Keten Festivali (27-29 Temmuz): Gündüz yarışmalar düzenleniyor, sergiler açılıyor, yazar ve bilim adamlarının katıldığı paneller yapılıyor. Geceleriyse konserler veriliyor.

YAYLA FESTİVALLERİ

SAMSUN


Akdağ Yayla Şenlikleri (Temmuzun ilk haftası): Ladik İlçesi’nde belediyenin düzenlediği şenliklerde buzağı ve at yarışları, konserler, güreş ve sünnet şölenleri ile çeşitli eğlenceler yapılıyor.
/images/100/0x0/55ea7611f018fbb8f881786e

GİRESUN

Kümbet Yayla Şenliği (11-12 Temmuz): İlin en eski yayla şenliği. Her yıl yaklaşık 20 bin kişi katılıyor. Kümbet Yaylası Aymaç mevkiinde yapılan şenlikte çeşitli yarışmaların yanı sıra, ağalık seçimi yapılıyor. Yerel sanatçıların bir gün önceden başlattığı konserlere şenliğe katılanlar büyük ilgi gösteriyor.

BAYBURT

Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Festivali (15 - 19 Temmuz): Bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan şenlikte Dede Korkut Türbesi ziyareti, cirit gösterileri, Dede Korkut hikayeleriyle ilgili paneller ve söyleşiler yapılacak. Festivalin son gününde ise Soğanlı Dağı Yaylası’nda şenlik düzenlenecek.

TOKAT

Uluslararası Yayla Şenlikleri ve Kültürel Etkinlikleri (17-19 Temmuz): Erbaa Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği festivalde Türkiye’nin dörtbir yanındaki Erbaalılar toplanıyor. Bu yıl etkinlikler Ali Özgül Huzurevi’nde sünnet şöleni ile başlayacak. Burada halkoyunları ve horon ekipleri gösteriler yapacak. Aynı gün Kırkpınar Ağası Hüseyin Şahin Yüzme Havuzu’nda yüzme yarışları yapılacak. Ardından Gazi Bulvarı’nda bisiklet ve tenis yarışları başlayacak. Şenlik, konserlerle devam edecek.

BURDUR

Mermer, Yayla, Ceviz Kültür Sanat ve Turizm Şenlikleri (18 Temmuz): Karamanlı İlçesi’nde bu yıl yedinci kez düzenlenecek. Cumartesi akşamı Sümer Ezgü’nün konseriyle başlayacak. İkinci gün her yıl olduğu gibi herkes yaylaya çıkıp piknik yapacak.

ARTVİN

Efkari Aşıklar Şenliği ve Karakucak Güreş Festivali (18-19 Temmuz): Ardanuç Belediyesi’nce düzenlenen festival 21 yaşında. Yörenin Cumhuriyet dönemi şairlerinden Aşık Efkari’nin eserlerini tanıtan festivalde gençler spora da teşvik ediliyor. Festivalde güreş müsabakaları, amatör ses, folklor yarışması düzenleniyor. Çurispil Yaylası’nın tanıtımı yapılıyor.

AMASYA

Kabaoğuz Yayla Şenlikleri (24-26 Temmuz): 19 köyü kapsayan Kabaoğuz Köyleri Kültür Dayanışma ve Kalkındırma Derneği’nce Gümüşhacıköy İlçesi Kabaoğuz aphaz mevkiinde yapılıyor. Bu yıl 15’inci kez düzenlenecek. 1600 rakımlı yaylada üç gece konserler verilecek, halat çekme yarışları, halk oyunları ve güreş gösterileri yapılacak.

ANTALYA

Feslikan Yaylası Festivali (24-26 Temmuz): 10 yıldır, 2400 rakımlı Feslikan Yaylası’nda düzenleniyor. Festivalde sünnet şenliğinin yanı sıra, yağlı güreşler de yapılıyor. Yayla turizmine katkı amacıyla düzenlenen festivalde, ünlü sanatçılar konserler veriyor.

DİĞER FESTİVALLER

BARTIN


Kurucaşile Ahşap Tekne ve Yat Festivali (3-5 Temmuz): Bu yıl yedincisi düzenlenecek festivalin amacı, bölgede yaygın olarak yapılan ahşap tekne yapımcılığını tanıtmak. Ahşap tekne ve yatla ilgili paneller, seminerler yapılıyor, özel tekneler sergileniyor. Ardından ahşap teknesi olan herkesin katılabileceği yarış düzenleniyor. Festivalde ayrıca yağlı direk, yağlı halat, denizde ördek yakalama yarışları ve plaj voleybolu yapılıyor.
/images/100/0x0/55ea7611f018fbb8f881786e

ORDU

Uluslararası Çınar Festivali (6-12 Temmuz): Fatsa Belediyesi’nin düzenlediği festival ismini, şehir merkezi ve sahilde bulunan Atatürk Parkı’ndaki asırlık çınarlardan alıyor. Festivalde resim ve karikatür sergileri, spor faaliyetleri, satranç turnuvaları, havai fişek gösterileri, kadınlararası bilek güreşi festivali, çirkinlik yarışması düzenleniyor.

BİNGÖL

Güneşin Doğuşu Festivali (15 Temmuz - 15 Ağustos): Karlıova’da yılın en güzel şafak vaktinin yaşandığı günlerde düzenleniyor. Gündüz satranç turnuvaları, söyleşiler, at yarışları yapılıyor. Akşam konserler veriliyor. Hava koşullarının en uygun olduğu gece 3200 metrelik Bingöl Dağı’na otomobille çıkılıyor. Burada çadırda konaklandıktan sonra gece saat 03.00’te zirve tırmanışı yapılıyor ve güneşin doğuşu izleniyor.

SİVAS

Uluslararası Kangal Festivali (16 - 19 Temmuz): Kangal İlçesi’nin doğal, kültürel değerlerini tanıtmak amacıyla 11 yıldır düzenleniyor. Festivalde meşhur kangal köpekleri tanıtılıyor, farklı yaş kategorilerinde yarışmalar düzenleniyor. Akşamları da konserler veriliyor.

KÜLTÜR SANAT

BURSA


Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları (5-12 Temmuz): 1987’den bu yana Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat Vakfı’nca kent merkezinde düzenleniyor. Her yıl ortalama 20 ülke, 1000 civarında konuk katılıyor. Bu yıl 23’üncü festivale Endonezya’dan Kolombiya’ya, Porto Riko’dan İspanya’ya 21 ülkenin dansçıları katılacak. 700 dans gösterisi ücretsiz izlenecek.

İSTANBUL
/images/100/0x0/55ea7611f018fbb8f8817870


16. Uluslararası Caz Festivali (2-15 Temmuz): İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nca düzenleniyor. Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin yanı sıra Esma Sultan, Aya İrini, CRR Konser Salonu, İstanbul Modern, Nardis Jazz Club, İstinyePark’ta 30’un üzerinde konser verilecek. Caz Vapuru, Balkan Vapuru müziği Boğaziçi’ne taşıyacak. Bu yılın yıldızları: Stanley Clarke, Marcus Miller, Joe Sample, Randy Crawford, George Benson.

Rock’n Coke (17-19 Temmuz): 2003’ten beri dünyanın en ünlü müzikçilerini ağırlıyor. Bu yıl, müzik kasabası Formula 1’in yapıldığı İstanbul Park’a kurulacak. Festivalin yıldızları: Linkin Park, The Prodigy, Nine Inch Nails.

Tranceworld 2009 (31 Temmuz - 2 Ağustos): Ünlü DJ’leri buluşturan festival, bu yıl ilk kez Türkiye’de yapılacak. Kilyos’taki Tırmata Beach’te düzenlenecek etkinlik sırasında isteyen denize girip güneşlenebilecek. Festivalin yıldızları. Sied Van Riel, Sander Van Dien, Chris Lawyer & Thomy, Leon Bolier, Mark Norman, Joyce Mercedes.

SİVAS

Çamşıh-Divriği Halk Ozanları Festivali (Temmuzun üçüncü haftası): Divriği’nin beldelerinden Çamşıh, ozanlar diyarı olarak anılır. 1980 öncesindeki köylerden kentlere göçten burası da nasibini aldığından pek çok köy boşaldı. Ozanlardan Feyzullah Çınar’ın türkülerinde dile getirdiği gibi “Çamşıh’ına vardım haraba olmuş” cümlesi pek çok kişiyi etkiledi ve halkın en azından yılda birkaç gün de olsa dönmesi için festival başlatıldı. Türkülerle, semahlarla, davul zurna büyük şehirlerde ve yurtdışında yaşayan Çamşıhlılar ağırlanıyor.

MUĞLA

Datça Ustaya Saygı Sinema Günleri (27 Haziran-4 Temmuz): Festivalin bu yılki onur konuğu usta oyuncu Şener Şen. Şen’in rol aldığı filmler gösterilecek, çeşitli konserler verilecek. Aslı Tandoğan, Gani Müjde, Şevket Çoruh, Timuçin Esen, Devin Özgün Çınar ve İsmail Hacıoğlu da festivalin konukları arasında.

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali (12 Temmuz - 31 Ağustos): Gümüşlük Kültür ve Sanat Derneği, Gümüşlük ve Bodrum Belediyeleri’nin işbirliğiyle altı yıldır düzenliyor. Bu yılki festival, uçak kazasında yaşamını yitiren arpçı Ceren Necipoğlu’na adandı. Festivalin açılışını piyanist Gülsin Onay, yapacak. Ayrıca Emre Elivar, Aleksander Madzar, Gülşen Tatu, Şirin Pancaroğlu, Cihat Aşkın, Alexander Baillie birer resital verecek.

D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali (22-25 Temmuz): Beş yıldır Doğuş Marina’nın deniz kıyısındaki iki sahnesinde düzenleniyor. Bu yıl açılış konserinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, piyanist Fazıl Say ve kemancı Patricia Kopatchinskaja’ya eşlik edecek. Festivalde ayrıca Zeynep Üçbaşaran, Hande Dalkılıç, Sun Huang, Viyana Halk Operası Orkestrası, I Musici di Roma konser verecek.

GİRESUN

Görele Kemençe ve Horon Festivali (11-12 Temmuz): Görele’de yapılan festivalde, ilçe meydanında kurulan sahnede sanatçılar kemençe çalarken vatandaşlar ve ekipler horon tepiyor.

SAMSUN

Uluslararası Halk Dansları Festivali (17-27 Temmuz): Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği festivale çeşitli ülkelerden halk dansları ekipleri katılıyor. Şehrin değişik mahalle ve sokaklarında dansçılar 10 gün boyunca gösteri yapıyor.

SİVAS

Uluslararası Aşık Veysel Aşıklar Bayramı (21-23 Temmuz): Sivas’ın Şarkışla İlçesi’nde düzenlenecek şenlikte Aşık Veysel Şatıroğlu’nun anısı yaşatılarak, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen halk ozanları, atışma yapacak, konserler verecek.
False