Türkiye´nin ilk zekâ testi hazır

Güncelleme Tarihi:

Türkiye´nin ilk zekâ testi hazır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 17:52

Türkiye’nin ilk yerli zekâ testi ASİS, Eskişehir’de yapılan törenle kamuoyuna tanıtıldı. Zekâ testi ilk aşamada Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerinde, öğrencilerin tarama ve eğitsel tanılamaları amacıyla kullanılacak.

Haberin Devamı

Anadolu Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen, Prof. Dr. Uğur Sak ve ekibi tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli zekâ testi ASİS, Eskişehir’de yapılan törenle kamuoyuna tanıtıldı. Törene Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Eskişehir İl Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, test geliştirme ve standardizasyon ekibi ile davetliler katıldı.Test hakkında bilgi veren Prof. Dr. Uğur Sak, “Ölçeğin yaş aralığı 4-12, uygulama türü bireysel olup teorik alt yapısı CHC ve PASS kuramlarından temel alıyor. Ölçek hem genel zekayı sözel ve görsel alanlarda ölçmeyi, hem de genel zekâ endeksinin yanı sıra bileşik endeks puanları ortaya koymayı amaçlıyor. Bunlarla birlikte genel zekayla yakından ilişkili işleyen belleğin de görsel ve sözel alanlarda ölçülmesi testin geliştirilme amaçları arasında” dedi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK İLE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör konuşmasında, emeği geçen tüm taraflara teşekkür ederek “Mekanik ölçü ve tartı aletlerinin bile yıllık kontrolü yapılırken psikolojik ölçme araçlarının revizyonunu ihmal etmek olmaz. Uyarlama ölçeklerde böyle bir sorunumuz vardı. Yerli zekâ testimizde yerli ekibimizle artık bu sorunu aşmış olacağız” dedi. Güngör, TÜBİTAK ile yeni ve daha geniş boyutlu bir zekâ ölçeği çalışması yürüttüklerini, bu tür çalışmaları üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği hâlinde geliştirmek ve hayata geçirmek için çabalarını sürdüreceğini belirtti.

BU ÇALIŞMA HEPİMİZİ GURURLANDIRDI

Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili yaptığı konuşmada “Bir işi başarmak ancak onu dert edinmekle mümkün olabilirmiş. Bugün bunu gördük. Hızlı başladı ve kararlılıkla tamamlandı. Bu çalışma hepimizi gururlandırdı, umutlandırdı. Bunu bir başlangıç olarak görüyoruz. Sürecin devam etmesini; geliştirme, yaygınlaştırma, model ve tetikleyici olma misyonunu üstlenmesini bekliyoruz. Diğer üniversitelerimizden de benzer çalışmalara imza atmalarını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ASİS zekâ testi ilk aşamada Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerinde, öğrencilerin tarama ve eğitsel tanılamaları amacıyla kullanılacak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!