GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi bisiklet parkurları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi bisiklet parkurları

Türkiye’nin en iyi bisiklet parkurları

Bisiklet sevgisi üç tekerlekle başlar ve genelde başarılı bir eğitim yılı sonunda, karne hediyesi olarak iki tekerlekle sürer. Ellerini bırakıp, bisiklet sürmenin ilk sevinciyle iyice perçinlenir. Yıllar geçtikçe kimileri için çocukluğa ait bir anı olarak kalır. Kimileri ise keyif ve spor amaçlı devam eder. Bir de bu işi profesyonel olarak yapan sporcular var.

Türkiye’de bisikletçilerin en büyük problemi işaretli parkurların yok denecek kadar az olması. Onlar, ne kadar yol kaldığını ve kalan bölümün zorluğunu belirten işaretlendirmelerin bulunduğu parkurların ve haritaların var olduğu günleri diliyorlar. Tüm eksikliklerine rağmen Türkiye’nin doğal güzellikleri bisiklete binmenin keyfini artırıyor. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’de bisiklete binilecek en iyi parkurları sorduk. İşte, profesyonel ve amatör bisiklet sevdalılarının seçtiği en iyi 10 parkur.

EN İYİ 10

1. Belgrat Ormanları - İSTANBUL

2. Polonezköy - İSTANBUL

3. Teşvikiye-Selimiye - YALOVA

4. Manavgat Gölü çevresi - ANTALYA

5. Kapadokya - NEVŞEHİR

6. Bostanlı-Üçkuyular - İZMİR

7. Artvin-Trabzon Karayolu

8. Antalya-Alanya Karayolu

9. Gölbaşı - ANKARA

10. Yayladağı - HATAY


BELGRAT ORMANLARI

Haftasonları kalabalık

İstanbullu bisikletçilerin, hafta sonu kalabalığına rağmen vazgeçemedikleri parkurlar Belgrat Ormanları’nda. Yaklaşık bir saatlik bir sürüşle Ağaçlı Köyü’nden Karadeniz kıyılarına çıkabilirsiniz. Orman içinde Balıkçiftliği mevkiindeki 2.5 kilometrelik parkur da yarışlar için tercih ediliyor. Otoparktan Balıkçiftliği’ne gidip geri dönerseniz, parkuru 6 kilometreye uzatıyorsunuz. Ayvat Bendi çevresinde de bisikletle gezmek mümkün. Tabii ki orman içinde kendi rotanızı kendiniz de çizebilirsiniz. Bisikletçilerin tek problemi hafta sonu artan trafik.

POLONEZKÖY

Dağ bisikleti lazım

Polonezköy de kente yakınlığı ve temiz havasıyla en çok tercih edilen yerlerden. Orman içinde yürüyüş ve bisiklet için yapılmış 4.5 kilometrelik bir parkur var. İşaretleri izleyerek, köyün içinden ormana giriyor ve 4.5 kilometre gittikten sonra yine köyün içine çıkıyorsunuz. Parkur inişli çıkışlı olduğu için dağ bisikleti gerekiyor. Karanlıkdere Köyü’nden Polonezköy’e kadar süren yaklaşık 10 kilometrelik orman parkuru da bisikletçilerin önerdikleri arasında. Eğer bir bilenle giderseniz, orman içindeki birçok parkuru öğrenebilirsiniz. Ormanda dolaşırken kaybolma riski fazla değil. Bilenler, kaybolunsa bile en çok 40 dakika sonra Polonezköy veya Çekmeköy yoluna çıkıldığını söylüyor.

TEŞVİKİYE-SELİMİYE

En zor parkurlardan

Yalova Çınarcık’taki Teşvikiye Köyü’nden Armutlu Selimiye Köyü’ne kadar uzanan yaklaşık 30 kilometrelik parkur, profesyonel bisikletçilerin en çok kullandığı çalışma alanlarından biri. Parkurda bir yandan Marmara Denizi’nin maviliğini, bir yandan ormanların yeşilini görebiliyorsunuz. Zaman zaman asfalt yolda, zaman zaman toprak yolda ilerleyen parkurda rampalar da var. Parkur güzergahında, kullandığı uçağın düşmesi sonucu ölen Onno Tunç adına yapılan anıtı da görebilirsiniz. Yalova’ya uzaklığı 25 kilometre.

MANAVGATGÖLÜÇEVRESİ

Irmak boyunca binebilirsiniz

Manavgat Irmağı’nın ilçe merkezinden geçtiği noktadan başlayan bisiklet parkuru, 18 kilometre uzunluğunda. Şu anda gidiş-geliş 1.5 metre genişliğinde toprak parkura asfalt dökülecek. Manavgat Irmağı’nın denize döküldüğü yere kadar ulaşacak parkur, ilk etapta Çevreyolu Köprüsü’ne kadar tamamlanacak. Parkurda Manavgat Irmağı’nı seyrederek, bisiklet sürebilirsiniz. Yol güzergahında hediyelik eşya mağazaları, restoran, market, tenis kortları, mini basketbol ve mini futbol sahaları var. Parkurda işaretli ve haritalı bir bölüm de bulunuyor.

KAPADOKYA

Peribacalarının arasında

Dünyanın beş büyük bisiklet yarışmasından biri bu parkurda yapılıyor. Niğde’den başlayan parkur boyunca Avanos ve Göreme’den geçerek Ürgüp’e varılıyor. Toplam 115 kilometre boyunca köylerden geçip, peribacalarının arasında yolculuk edebilirsiniz. Ayhan Şahenk Vakfı, Bisiklet Federasyonu ve Nevşehir’in Ürgüp ilçe belediyesi işbirliğinin düzenlediği uluslararası yarışma bu yıl 24-26 Haziran arasında. Yarışmanın son günü Ürgüp’te amatörler için kısa yarışmalar da yapılacak. Dağ bisikleti kullanılan parkur oldukça zorlu.

BOSTANLI-ÜÇKUYULAR

Boydan boya İzmir

Bostanlı Mavişehir’den Üçkuyular’a kadar uzanan ve Körfez’i çevreleyen 30 kilometrelik sahil bandı. Tamamı asfalt olan bisiklet parkuru, Karşıyaka sahilinde ağaç ve çiçeklerle donatılmış yeşil alanların arasından geçiyor. Bayraklı’da piknikçilerin tercihi rekreasyon alanının ortasında geçen yol, sahil boyu denize dökülen derelerin üzerinde yapılan tek tip kırmızı renkli köprülerle Meles Deltası’na kadar uzanıyor. Suni gölet ve ağaçlandırma ile yeşil alana dönüştürülen Meles Deltası’ndan da İzmir Limanı’na ulaşıyor. Parkur, buradan sonra Kordonboyu’nda sürüyor. Asfalt parkur Kordonboyu ile Cumhuriyet Meydanı’na çıkıyor. Pasaport bölgesi asfalt yerine mozaik taşlarla döşeli. Konak Meydanı’ndan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na bağlanılıyor. Bulvar boyunca beton zemindeki parkur Üçkuyular İskelesi’nde son buluyor.

ARTVİN-TRABZON

Üç bölümde toplam 230 km

Yeşil ile mavinin iç içe geçtiği Trabzon-Artvin karayolunda yapacağınız bisiklet turu, 230 kilometre. Bisikletçilerin üç etaba ayırdıkları parkurun ilk bölümü Trabzon-Rize arası ve 80 kilometre. İkinci bölüm Rize’den Hopa’ya uzanan 85 kilometrelik yol. Her iki bölümde de çalışmalar nedeniyle yer yer stabilize yola giriliyor. 65 kilometrelik Hopa-Artvin arası ise asfalt. Ancak sık rampalar var. Trabzon-Rize-Hopa parkurunun bir yanı deniz, diğer tarafı da genellikle çay ekili bahçelerle kaplı. Rize ve Artvin’e gidildikçe yerleşim alanları iyice azalıyor ve yeşil hakimiyeti artıyor. Yol boyunca, il ve ilçe merkezleri başta olmak üzere otel ve lokanta türü yerler var. Ancak bugünlerde yol inşaatı sürdüğü için Trabzon-Rize arasındaki bazı tesisler kullanılamıyor.

ANTALYA-ALANYA

Uluslararası turların parkuru

Antalya- Alanya arasındaki 120 kilometrelik D-400 karayolu, Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu’nda kullanılıyor. Tamamı asfalt kaplama. Yarışçılar ve bisiklet severler tarafından, kolay parkur olarak nitelendiriliyor. Az engebeli, profesyonel yarışçılar tarafından 1 saatte alınıyor. Spor amaçlı geziye çıkanlar ise Antalya’dan yaklaşık 2.5 saat sonra Alanya’ya ulaşabiliyor. Yol güzergahında dinlenme tesisleri, market, restoran ve alışveriş mağazaları mevcut. Gezi amaçlı çıkanlar, bir yandan spor yapıp etrafı ağaçlarla kaplı yolda manzaranın tadına varıyorlar.

GÖLBAŞI

Milli takımın antrenman sahası

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Eymir Gölü arazisi ODTÜ’ye ait. Doğal sit alanı olduğu için koruma amaçlı olarak kontrollü giriş yapılıyor. Çevresinde restoran ve bağevlerinin yer aldığı arazi, bisiklet parkuru olarak da kullanılıyor. Araç trafiğine de açık olan parkurun uzunluğu 14 kilometre. Bölgede 1987 - 1995 yılları arasında bisiklet yarışları yapılıyormuş, fakat şimdi yapılmıyor. Gençlik ve Spor Müdürlüğü Bisiklet Federasyonu yakın bir zamanda yeniden bu alanda yarışlar düzenlemeyi planlıyor. Ayrıca dönem dönem bisiklet milli takımı, antrenmanlarını burada yapıyor.

YAYLADAĞI

Zorlayan virajlar var

Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ndeki 40 kilometrelik tırmanma parkuru doğal güzelliği ile dikkat çekiyor. Yayladağı-Antakya Karayolu’ndaki çevresi ormanlarla çevrili parkur, sporcular için oksijen deposu. Yayladağı Tırmanma Parkuru karayolunun ormanlık alan içindeki kıvrımları iniş ve çıkışları ile yarışlar için uygun. Kimi bölümlerde zorlayan virajlar var. Her yıl Antakya Defne Kupası Bisiklet Yarışları’na da ev sahipliği yapan parkur, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.
False