Türkiye ‘hayvan göçmenlere' de kucak açtı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ‘hayvan göçmenlere de kucak açtı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2017 16:25

Türkiye ‘hayvan göçmenlere' de kucak açtı

Haberin Devamı

Enver Fatih TIKIR / BURSA, (DHA) - İÇ savaşın sürdüğü Suriye'nin Halep Kenti'nde bulunan hayvanat bahçesinde zarar gören hayvanlardan bazıları, Türkiye'ye getirilerek Bursa Karacabey'deki yaban hayatı kurtarma merkezine yerleştirildi. Savaş mağduru hayvanların tedavi çalışmalarına başlandı. Tedavi için uyuşturulan bir kaplanın kalbi durdu. Kaplan yoğun bir müdahale ile hayata döndürüldü.
Suriye'de devam eden iç savaştan zarar gören Halep Hayvanat Bahçesi'ndeki yabani hayvan türlerinin tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Hayvanları Çaresizlikten ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) ile Four Paws sivil toplum kuruluşu ortak bir çalışma yürütüyor. Bu çerçevede Halep Hayvanat Bahçesi'nde hayatta kalan hayvanların kurtarılması amacıyla kampanya aracılığıyla 3 aslan, 2 kaplan, 2 ayı ve 2 sırtlan Bursa Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı ve Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi.
'DURUMLARI İYİ DEĞİL'
Burada tedavisine başlanan hayvanların genel durumu hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Gizem Somuncuoğlu, "Kapalı alanda uzun süre kalmaktan dolayı hayvanlarda davranış bozukluğu gözlenmekte. Lokal yaraları mevcut. Sırtlanlarımızda da böbrek yetmezliği var. Ayrıca gözlerinde katarakt ve başka görme bozuklukları mevcut" dedi. Diğer hayvan gruplarından sorumlu Veteriner Hekim Nihal Bilgici ise şunları söyledi:
"İlk önce sırtlanlara daha sonra da aslanlara müdahale ettik. Hayvanların genel muayenelerini yapıyoruz. Ultrason ile iç organlarını inceledik. Aslanlar ilk geldiğinde bitkin stresli ve vücutlarında yaralar vardı. Hayvanlarımızın genel durumu çok iyi değil. Bundan sonra işleyecek süreç hayvanların durumlarına göre belirlenecek, burada ne kadar kalacakları onlara bağlı." 'TÜRKİYE HAYVAN GÖÇMENLERE DE KUCAK AÇTI'
Gerçekleştirilen kurtarma operasyonun en önemli ayağını yürüten Four Paws sivil toplum kuruluşu koordinatörü Dr. Amir Khalil savaş mağduru tüm canlılara kucak açtığı için Türk Hükümetine ve Türkiye'den destek veren tüm kuruluşlara teşekkür etti. Tehlikeli kurtarma operasyonunu da anlatan Khalil şöyle konuştu:
"Bu hayvanları Suriye'den buraya getirmek için yaptığımız hazırlıklar yaklaşık bir kaç hafta sürdü. Buraya yaklaşık  bin 200 kilometre uzaklıkta bulunan bir hayvanat bahçesinde bulunuyorlardı. Yirmiden fazla çatışan grubun arasından bu hayvanlar kurtarıldı. Hayvanları hayvanat bahçesinden alıp sınıra kadar getirmek, gerçekten çok önemli ve hassas bir görevdi. Bu hayvanları Savaş ortamında bombaların, keskin nişancıların arasından aldık. Hayvanların yer aldığı konvoyun sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için gruplar arasındaki çatışmaların zamanlamasını çok iyi ayarlamamız gerekiyordu. Hiç kimsenin olmadığı sınır bölgesinde, hayvanların yüklü olduğu Suriye'den gelen kamyon ile Türkiye'den gelen kamyon arasında nakil yapıldı. Türkiye Suriye'den gelen hem hayvan göçmenlere hem de insan göçmenlerine kucak açtı. Bu hayvanların en iyi şekilde yaşatılmasını temenni ediyoruz. Bu insanlık için çok önemli."
MUAYENE İÇİN BAYILTILAN KAPLAN ÖLÜMDEN DÖNDÜ
Kafeslerinde bulunan hayvanların tüm sağlık sorunlarının tespiti için devam eden muayeneler sırasında bir kaplan atılan iğne ile bayıltıldı. Uyuşturucuya karşı hassasiyet gösterebileceği tahmin edilen kaplan için tüm ekip hazırda bulundu. Uyutulunca kalp atışları olması gerekenin çok altına inen kaplana Four Paws için çalışan Veteriner Hekim Dr. Frank Göritz müdahale  ederek hayata döndürdü.


FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!