Türk medya heyeti Çin’de

Güncelleme Tarihi:

Türk medya heyeti Çin’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 15:10

Türk gazeteciler, RTÜK üye ve yöneticilerinden oluşan 6 kişilik heyet, Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi davetlisi olarak “4. İpek Yolu’nda Sincan“ etkinliği kapsamında Ankara’dan Çin’e gitti. RTÜK Üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy, yayıncılık alanında iki ülke arasındaki işbirliğini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üye ve yöneticileri ile gazetecilerden oluşan 6 kişilik Türk heyeti, Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi davetlisi olarak “4. İpek Yolu’nda Sincan“ etkinliği kapsamında Ankara’dan Çin’e gitti. Çin Uluslararası Radyosu (CRI), Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Tanıtım Şubesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Türk heyetinde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un danışmanı Musa Ceylan, RTÜK Üyeleri Doç. Dr. Hamit Ersoy ve Nurullah Öztürk, RTÜK Başkan Yardımcısı İlker Ilgın, Anadolu Ajansı İngilizce Ekonomi Servisi Editör Yardımcısı Bahattin Gönültaş ile Hürriyet Gazetesi muhabiri Murat Yılmaz yer aldı. Türk heyeti, 18 Mayıs’ta Çin’in Başkenti Pekin’de açılış töreniyle başlayan etkinlik programı çerçevesinde 2 gün boyunca çeşitli temaslarda bulundu. Kentin tarihi, kültürel ve teknolojik merkezlerini ziyaret ederek bilgi alan heyet, Çin Halk Radyosu’nda da Çinli medya yöneticileriyle bir araya gelerek, Türkiye ve Çin arasında medya alanındaki işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulundu.
 
YAYINCILIK MUTABAKATI ÖNEMLİ 
 
Heyetin ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Delegasyonu Başkanı RTÜK Üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy, Pekin’de geçen hafta gerçekleştirilen Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’nun ardından imzalanan mutabakat sonrası Çin’e gelen ilk medya ile ilişkili heyet olduklarına dikkat çekti. Ersoy özetle şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirmiş olduğu Çin ziyareti oldukça önemliydi. Sayın Cumhurbaşkanı 28 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Çin ziyaretinde,  'İlişkilerimizin geliştirilmesi konusunda önemli olan siyasi kararlılıktır ve her iki tarafta da bu siyasi kararlılığın olduğunu görüyorum' demişti. Bugün bu kararlılığın sürmekte olduğunu ve bunun yansıması olarak Çin Halk Cumhuriyeti-Türkiye ikili ilişkilerinin her geçen gün artmakta olduğunu görmekteyiz. 14-15 Mayıs 2017 tarihlerinde Pekin’de düzenlenen ‘Yol ve Kuşak Forumu’nda RTÜK ile Çin Halk Cumhuriyeti - Basın, Yayın, Radyo, Film ve Televizyon Devlet İdaresi (SAPPRFT) arasında Yayıncılık İçeriği Alanında Mutabakat Zaptı’nın imzalanmış olması iki ülke arasında çok önemli bir gelişme. Çin Uluslararası Radyosu (CRI), Pekin Belediyesi Basın Ofisi, Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Tanıtım Şubesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin düzenlemiş olduğu ‘4. İpek Yolu’nda Sincan’ etkinliğinde de bu kapsamda işbirliklerini artırmayı amaçlıyoruz.”
Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Mısır, Endonezya, Afganistan, Ürdün ile Sudan'dan gelen gazeteci, yazar ve uzmanların katıldığı "4.İpek Yolu'nda Sincan" etkinliği, Pekin’in ardından gezinin ikinci etabı olan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!