Turizm hoşgörü getiriyor

Güncelleme Tarihi:

Turizm hoşgörü getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 11:05

Avrupa’nın en büyük tur operatörlerinden Öger Tours, çeşitli havalimanlarından Türkiye’ye haftada 450 uçak kaldırıyor. Türkiye’nin tatil bölgelerindeki 800 otele, yüz binlerce turist taşıyor. Turizmin en büyüklerinden Thomas Cook’a bağlı şirketin CEO’su ikinci kuşak Türkiye kökenli olan Songül Göktaş Rosati... Doktor yardımcılığı mesleğini öğrenen, hosteslik ve bir çağrı merkezinin yöneticiliğini yapan Göktaş Rosati, 2001 yılında bir iş ilanına başvurunca hayatının akışı tamamen değişti. Öger Tours’un CEO’su Songül Göktaş Rosati, Almanya’ya nasıl geldiğini, kariyerini, bu ülkedeki hayatını ve içinde bulunduğu turizm sektörünü Hürriyet’e anlattı...

Haberin Devamı

Turizm hoşgörü getiriyor
“BABAM işçi göçü anlaşması sonrası Almanya’ya gelen ilk Türklerden. Numarası 300 imiş. O dönemde gastarbeiter’lerin (misafir işçi) çoğunluğunu İtalyan işçiler oluşturuyormuş. Babam İtalyanlarla  birlikte çalışmış, aynı işçi yurdunda kalmış. Eşim Marco da İtalyan. Babamla tanıştırdığım zaman babam müstakbel damadıyla İtalyanca konuşmaya başlayınca, ağzım açık kalmıştı. Babamın İtalyanca konuştuğunu bilmiyordum. Meğer İtalyan arkadaşlarından öğrenmiş.”

ANNEM REST ÇEKMİŞ

“Babam geldikten dokuz sene sonra biraz da annemin ‘Ya döneceksin, ya da bizi de aldıracaksın. Beş çocukla burada yapamıyorum’ resti üzerine bizi de yanına aldırdı. Annem ve babam için Türkiye çok önemliydi. Biz çocukları, buraya uyum sağlarken ülkemizi, kültürünü ve dilini unutmamamıza hep önem gösterdiler. Senede mutlaka iki defa Türkiye’ye giderdik.”

Haberin Devamı

JORK BANA KÜÇÜK GELDİ

Hamburg yakınlarında elma bahçeleriyle ünlü Jork kasabasında büyüyen Göktaş Rosati’nin meslek yaşamı hiç düz olmamış. Jork’ta doktor yardımcılığını öğrenerek iş hayatına atılan Göktaş Rosati, neden farklı bir sektöre geçtiğini şöyle anlattı:
“Jork küçük bir yer. Oranın ilk Türk ailesiydik. Doktor yardımcılığı mesleğini oradaki ev doktorumuzun yanında öğrendim. Muayenehane eve çok yakındı. Çok şey öğrendim ama bu mesleğin tam istediğim şey olmadığını anladım. Jork bana küçük gelmeye başladı. Ailece gezmeyi çok seviyorduk. Her hafta sonu mutlaka Almanya’nın bir köşesine gidiyorduk. Bu şekilde Almanya’yı belki bir Almandan daha iyi tanıdım. Farklı yerlere gidip, görmeyi çok seviyor, başka ülkeler ve kültürleri çok merak ediyordum. Bu nedenle daha doktor yardımcılığı eğitimindeyken, kafamda hosteslik mesleği vardı. Bu Türkiye’de, İstanbul’da yaşama hayalimle de örtüştüğü için, meslek eğitimimi tamamladıktan sonra hostesliğe geçmek kafamda yer etmişti. İstanbul Hava Yolları’na girdim ve hostes olarak çalıştım. İstanbul’a yerleştim. Ancak süreç içinde hostesliğin de hayal ettiğim gibi olmadığını gördüm.”

Haberin Devamı

DEPREM DÖNÜM NOKTASI OLDU

Göktaş Rosati, iki senelik hosteslik deneyiminden sonra Almanya’ya dönüp, ünlü müzikallerin bilet satışlarını yapan çağrı merkezinde yönetici olarak işe başlamış. Aynı sistemi İstanbul’daki Mydonose Showland için kurmaya gittiği 1999 yılında, yaşamında dönüm noktası olan Marmara Depremi’ni yaşamış. Göktaş Rosati, o günleri şöyle anlatıyor:
“Gittikten bir ay sonra büyük Ağustos depremi meydana geldi. Orada kendi işimizi, gücümüzü bıraktık. Diğer yabancı dil bilen arkadaşlarla beraber, yabancı yardım ekiplerine çevirmenlik yapmak üzere Adapazarı’nda gönüllü çalışmaya gittim. Orada yaşadıklarımı hayatta unutamam. Beni çok etkiledi ve tekrar Almanya’ya dönmeme neden oldu.”

Haberin Devamı

Turizm hoşgörü getiriyor

İKİ ÜLKEYİ DE ÖZLÜYORDUM

“Almanya’dayken Türkiye’yi, Türkiye’deyken Almanya’yı özlüyordum” diyen Göktaş Rosati, başvurduğu bir iş ilanı üzerine 2001’de Öger Tours’un rezervasyon merkezi yöneticisi olarak işe başladığını şöyle anlattı:
“Önce çağrı merkezinin yöneticisiydim. Bir yıl sonra 20 kadar havalimanında bulunan Öger Tours’un satış ofislerinin sorumluluğu da bana bağlandı. 2004’de çağrı merkezini Antalya’ya kurdum. Çok başarılı çalışma oldu ve şimdi Thomas Cook için de hizmet veriyor. 2010’da Öger Tours, kurucusu ve sahibi Vural Öger tarafından Thomas Cook’a satıldı. Müşteri hizmetleri, havalimanları ofisleri koordinasyonu görevini sürdürdüm. 2013’de Ege ve İstanbul ürün sorumluğu da bana verildi. Geçen yıl, önceki CEO’muz Björn Walther, kendisinin Thomas Cook’un Oberursel’deki merkezine döneceğini ve görevinin bana devredileceğini söyledi. Çok şaşırdım ve aynı zamanda çok gururlandım. Her şey aklımdan geçti ama dünya devi Thomas Cook’un, hem kadın, hem Türk, hem de Öger elemanı birini CEO yapacağı hiç aklımdan geçmemişti.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GİDEN DOST DÖNÜYOR

Turizm her ne kadar ticari bir alan olsa da, aynı zamanda insanların ön yargılarıyla bir mücadele enstrümanı. Örneğin ben kendimi Türkiye’nin tanıtım elçisi olarak görüyorum. Ailemle yaşadığım Jork’ta yıllardır kamp için hep Mayorka’ya giden yerel bir futbol kulübü vardı. Onlara Türkiye’ye gitmelerini önerdim. Çok temkinli ve ön yargılıydılar. İkna etmem kolay olmadı. Çok dil döktüm. Sonunda Antalya’ya gittiler. O kadar memnun döndüler ki, bana kocaman bir buket yapıp getirdiler. Artık kampa hep Antalya’ya gidiyorlar. Hatta takımın oyuncuları aileleriyle yıllık izinlerini de Türkiye’de geçiriyor.”

CİDDİ ÖNYARGILAR VAR

Haberin Devamı

“Türkiye diğer tatil ülkelerine nazaran çok ciddi ön yargılarla boğuşmak durumunda. Ama giden de hayran kalıp tam bir dost ve elçimiz olarak dönüyor. Turizmin insanların birbirlerine, farklı kültürlere karşı ön yargıları yenmesinde, hoşgörülü olmasında inanılmaz büyük rolü var. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. En sadık ve devamlı desteğini aldığımız müşterilerimiz Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenliler. Bunu her gün incelediğim rezervasyon kayıtlarındaki isimlerde çok net görüyorum.”

BROWN, BASKETBOL, BEŞİKTAŞ

Avustralya dışında tüm kıtaları gören, onlarca ülkeyi gezen Songül Göktaş Rosati’nin Türkiye dışında en sevdiği ülke 15 kez gittiği Güney Afrika. Dan Brown, Paolo Coelho ve Elif Şafak gibi yazarların kitaplarını okuyan, bale gösterileri izleyen Göktaş Rosati’nin en büyük tutkusu, eşi Marco ve 10 yaşındaki kızı Nisa ile golf oynamak. Kendi yaş grubunda Aşağı Saksonya üçüncüsü olan kızıyla gurur duyuyor. İlgi duyduğu diğer spor türü ise basketbol. NBL’in ve Türkiye basketbolunun iyi bir takipçisi olan Göktaş Rosati, futbolda ise renkleri ve semtini sevdiği Beşiktaş’ın taraftarı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!