TEOG yerine gelecek olan sistem nedir? Bakan Yılmaz'dan açıklamalar!

Güncelleme Tarihi:

TEOG yerine gelecek olan sistem nedir Bakan Yılmazdan açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2017 10:57

TEOG yerine gelecek sistem, yeni dönemde kaldırılacağı kesinleşen Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş sınavının alternatiflerini merak ettirdi. Öğrenciler kadar öğretmen ve velilerin merakla beklediği TEOG yerine gelecek olan sistem, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Peki, TEOG yerine gelecek sistem ne olacak? İşte, Bakan İsmet Yılmaz'ın açıklamaları ve sistem hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

TEOG sınav yerine hangi sistemin geleceğini merak eden milyonlarca öğrenci konuyla alakalı araştırmalarını ve sorgulamalarını sürdürmeye devam ediyorlar. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen TEOG sınavı bu yıl yapılmayacak. TEOG sınavının kaldırılmasının ardından öğrenciler yeni sistemin nasıl olacağını merak ediyorlar. Bakan İsmet Yılmaz, TEOG'un kaldırılması ve yerine gelecek sistemle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Peki, TEOG sınavı yerine hangi sistem gelecek? İşte, Bakan İsmet Yılmaz'ın açıklaması.

Bakan İsmet Yılmaz, TEOG'un kaldırılması ve yerine gelecek sistemle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. İşte, o açıklamalardan bazı bölümler;

"KİTAP OKUYAMADIĞI İÇİN KENDİSİNİ İFADE EDEMEYEN BİR NESİL ORTAYA ÇIKIYOR"

"Önce ihtiyacı ortaya koyalım. Benim de TEOG’dan geçmiş evladım var, dolayısıyla veli olarak da TEOG’un ne olduğunu biliyoruz. Çocuklarımız gözümünüz önünde büyüyor ama bir yarıştan diğerine koşturuyor. Üniversite sınavı her zaman vardı, ancak bizim zamanımızda TEOG yoktu, şimdi o da var. TEOG’dan çıkıyor, YGS, LYS’ye giriyor, KPSS’ye giriyor, kurumların özel sınavına giriyor. 25 yaşına kadar bir spordan bir spora giriyor. Kitap okuyabiliyor mu? Sosyal etkinliğe katılabiliyor mu? Spor yapamadığı için obezite denilen bir sorun ortaya çıkıyor. Kitap okuyamadığı için kendini ifade edemeyen bir nesil ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Yaptıkları tek şey, internetle uğraşıyorlar. İnternet üzerinden oyunlarla biraz kendilerini normal akışın dışında bir şey yapıyoruz diyorlar. Bu sağlıklı nesil olabilir mi? Yeteneklerini tanısın, o doğrultuda eğitim alsın. Çok net olarak söylüyorum, Türkiye’nin şu anda eğitim seviyesi geçmiş yıllarda yapılandan kat kat iyidir. Nabi beyin ayak izlerini takip ediyorum, çok teşekkür ediyorum."

"BU YIL TEOG YAPILMAYACAK"

"Sınavı yapmıyoruz bu yıl. Peki yerine ne gelecek? Eğitimle ilgili insanlar bana aktarıyorlar. Eğitimin kademeleri var, ilkokul, ortaokul, lise. Türkiye’de başarıyı yakaladık amenna. Ancak ilkokulda bir beceri verilmiyor, sırf ortaokula hazırlık yapılıyor. Ortaokulda bir beceri verilmiyor, sırf liseye hazırlık için. Beceri verilmiyor deniyor, bilgi verildiği için. Oysa ne yapılmalı? 12 yıllık zorunlu eğitimi getirdik, ancak ilkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım çocuğun. Ortaokulda bırakırsa, ilkokul ve o dönemki becerileri kazanmış olmalı. Liseye giderse eski becerilerin üzerine yenilerini koyarsan, üniversiteye gitmese dahi donanımlı insanların yetiştirilmesi lazım. Onu yapabiliyor muyuz? Öğrencilere beceri kazandırılması önemli. Velilerimizin içi rahat olsun. Hiçbir hak kaybı olmayacak. İzmir’de bir kız öğrenci bu yıl TEOG’a çok çalıştığını kaldırılmasını istemediğini söyledi. Hiçbir bir bilgi boşa gitmez. Öğrencilerimizi derslerine çalışsınlar."

Haberin Devamı

TEOG'UN YERİNE HANGİ SİSTEM GELECEK?

"Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif."

"EVLATLARIMIZ ANALİZ VE SENTEZ YAPABİLME BECERİSİNE SAHİP OLACAK"

Bir üniversitenin açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG hakkında düşüncelerini paylaştı. Sınav sistemlerinin hep daha iyisini yakalamak için değiştiğini ifade eden Bakan Yılmaz, yeni eğitimin hızlı düşünce, analiz ve sentez becerisine sahip bir nesil yaratacağına inandığını aktardı;

Haberin Devamı

"TEOG´un kaldırılmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Yılmaz, şöyle devam etti: "OKS´den SBS´ye, SBS´den TEOG´a geçtik. Hep daha iyiyi yakalamak için. Zaten böyle olmasaydı bu başarıyı sağlayamazdık. Her kademede öğrenciye yeni beceriler katmak amacımız. Yeni eğitimin de amacı, felsefesi budur. Daha hızlı düşünecek evlatlarımız, analiz ve sentez yapabilme becerisine sahip olacak. Biz bunun arkasındayız.

Sınavın çoktan seçmeli test oluşu, kısa sürede çok soru çözmeyi gerektirmesi, tüm eğitim sisteminin buna göre yapılanmasına yol açtı. Bu durum; ileride kendini tek kelimeyle ifade edebilen, sosyal etkinliklere katılmayan bir öğrenci profilinin çıkmasına yol açacaktır. 8. sınıfta girilecek bir sınav için 5, 6, 7. sınıfta hazırlık yapılıyor. En yüksek beceri kazanma dönemi olan 13-16 yaş arası gençler sadece bu sınavla uğraşmakta. Bu dönem aynı zamanda gençlerin fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan da gelişme dönemidir.

Haberin Devamı

Sınav stresi altında, sınav sorusu çözme dışında bir şey yapmadan yaşamaya mecbur bırakılan gençler, ne spor yapmakta, ne kitap okumakta, ne de kültürel ve sosyal bir etkinliğe katılmaktadır. Bu dönemde soru çözmek dışında tek uğraşısı, internet ve internet üzerinden oyun olmaktadır. Spor yapılmadığından obezite, internet uğraşısı da aile içi iletişimi olumsuz etkilemektedir. Gençler TEOG, YGS, LYS ve KPSS gibi bir engelden diğer engele koşarken, birey olarak da kendilerini unutmaktadırlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!