GeriSeyahat Temel Reis’in köyünde bir çizgi filmin içine düÅŸmüÅŸ gibi hissettim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Temel Reis’in köyünde bir çizgi filmin içine düÅŸmüÅŸ gibi hissettim

Temel Reis’in köyünde bir çizgi filmin içine düÅŸmüÅŸ gibi hissettim

Dünyanın en ünlü denizcilerinden biri, gücünü ıspanaktan alan Temel Reis olsa gerek. Malta’da 1980’de çekilen filminin seti o zamandan beri olduğu gibi korunuyor ve ziyaretçilerine bir hayal âleminin kapılarını açıyor. İçinde birbirinden sevimli evler, yeme içme mekânları, oyun alanları, parklar, sergiler, müzeler bulunan Popeye Village, ailece vakit geçirebileceğiniz renkli bir eğlence merkezi.

Akdeniz’in ortasında küçük bir ada ülkesi Malta. Temel Reis’in filmini çekmek için, gündelik hayatın denizle iç içe aktığı Malta’dan daha iyi bir adres bulunamazdı. Dünyanın en ünlü denizcisinin filmi 1980’de çekildi. Maltalılar o zamandan beri filmin setini koruyor, eğlence merkezine dönüştürülen bu sahil köyü, ziyaretçilerini bir hayal dünyasına götürüp Temel Reis ve arkadaşlarıyla tanıştırıyor.
Bu eğlence merkezinin adı Popeye Village. Daha ilk bakışta muhteşem doğası ve masalsı mimarisiyle sizi etkileyen merkez Sweethaven Village olarak da biliniyor. Çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de hitap eden merkezde birbirinden renkli ve sevimli evler, yeme içme mekânları, oyun alanları, parklar, sergiler, müzeler bulunuyor. Şehir dışında bakir bir koyun kıyısında, akvaryumu andıran tertemiz bir denize karşı kurulan köy, kayalıklardan dökülen şelalesiyle de kartpostalı andırıyor.
Etrafı, Temel Reis filminden karelerin süslediÄŸi eÄŸlence merkezinde çocuklar için bu unutulmaz kahramanın çizgi filmleri gösteriliyor. Temel Reis’le ilgili bir belgeseli de izleyebileceÄŸiniz merkezde Safinaz, Temel Reis ve Kabasakal karakterlerini canlandıran animatörlerin ÅŸovlarını da seyredebilir, onlarla fotoÄŸraf çektirebilirsiniz. Merkezde yetiÅŸkinler için baÅŸka ayrıntılar da düşünülmüş. Havuz, deniz kıyısında güneÅŸlenmek için ÅŸezlong ayrıca Malta’nın yerel ÅŸaraplarından tadıp satın alabileceÄŸiniz bir mekân bulunuyor. Tadımlar ücretsiz. Ayrıca buradan çok sayıda hatıra eÅŸyası ve sevdikleriniz için hediye de götürebilirsiniz. Temel Reis ve filmin diÄŸer kahramanlarının baskılarının bulunduÄŸu kıyafetler ve objeler, magnet ile Malta’ya özgü yerel hediyeliklerin satıldığı bir dükkân sizi bekliyor. Burada köyün panoramik bir fotoÄŸrafını yansıtan kartpostallardan biri size hediye ediliyor. Merkezde ilgi gören etkinliklerden biri de tekne turu. Teknelerle Akdeniz’e açılabilir ve Temel Reis’in köyünü karşıdan seyredip fotoÄŸraflayabilirsiniz. Â
Popeye Village’te, filmde Temel Reis’in evi olarak kullanılan yapı hiç dokunulmadan korunmuş. Diğer yapıların da içini gezebiliyorsunuz. İki katlı evler, köye gelen meraklılarının gezmesi için müze gibi kullanılıyor. Odalarda, gerçekten biri yaşıyormuş gibi tüm eşyalar yerli yerinde, hepsi de Temel Reis kahramanlarından esinlenerek hazırlanmış. Popeye Village’teki etkinlikler paketler halinde satılıyor. Fiyatları 8.5 Euro’dan başlayıp 65 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Her hafta özel indirimler yapılıyor, bazı etkinliklerde kampanyalar yapılıyor. (www.popeyemalta.com)
Bu gezi Mika Tur sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir.

Temel Reis’i Robin Williams canlandırdı

Çizer Elzie Crisler Segar’ın yarattığı Temel Reis, Robert Altman’ın yönetmenliğinde sinemaya uyarlandı. Temel Reis’i Robin Williams, Safinaz’ı Shelley Duvall canlandırdı. Film için Malta’nın bakir bir köşesinde büyük bir set hazırlandı. 7 ay içinde yaklaşık 20 ahşap evden oluşan bir köy kuruldu, inşaat malzemelerinin bir kısmı Hollanda ve Kanada gibi ülkelerden getirildi. Sonuçta ortaya çizgi filmlerden fırlamış gibi duran etkileyici bir sahil yerleşimi çıktı.

Nasıl gidebilirsiniz

Popeye Village eğlence merkezine Malta’nın Valletta, Sliema, Mellieha, Bugibba gibi şehirlerinden otobüs kalkıyor. Bu şehirlerden en çok Mellieha’ya yakın. Fakat Malta küçük bir ada ülkesi olduğundan şehirlerin arasındaki mesafe çok az. Bir şehirden diğerine 5-10 dakikada ulaşılabiliyor. Popeye Village için hemen bütün otellerden servisler de kalkıyor. 2 yaşından küçük çocuklar için ücret alınmıyor. Servisleri kullanmak için rezervasyon gerekiyor. (215 247 82/3/4)

Ne zaman ziyaret edebilirsiniz

Popeye Village, haftanın her günü hizmet veriyor. Kasım-şubat ayları arasında 09.30-16.30, mart-temmuz arasında 09.30-17.30, ağustos ayında ise 09.30-19.00 saatleri arasında açık.

False