GeriSeyahat Tematik gezi modası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tematik gezi modası

Tematik gezi modası



Savaş ÖZBEY

Yıllarca deniz, kum, güneş ve alışverişle kısıtlı olan turizm anlayışımız, artık tarih, sanat ve doğaya açılıyor. Hatta bazı geziler belli bir tema etrafında yapılıyor. Trakya'nın şarapları, Selçuklu'nun kalbine yolculuk, Bizans manastırları, Malta'da Ortaçağ, İstanbul'da suyun öyküsü...

Eğer şezlongsuz tatil olmaz diye düşünüyorsanız, siz artık geri kafalı bir tatilcisiniz. Çünkü Türkiye'de de tatil anlayışında yeni arayışlar ortaya çıkıyor, insanlar yakaladıkları kısıtlı tatilleri havuzların etrafında pinekleyerek ya da bir Batı Avrupa kentinde vitrin vitrin dolaşarak geçirmiyor. Doğa turizmi, av turizmi, arkeoloji ve tarih turizmi gibi yepyeni kavramlar oluşuyor.

TERÖR BİTİNCE

Bazı vakıf, dernek gibi kuruluşların yanısıra özel firmaların da düzenlediği kültür gezileri her sınıftan insan tarafından ilgi görüyor.

Bu turlar için en uygun gezgin sayısı 20-25. Bundan azı turun maliyetini kurtarmıyor, fazlası verimliliği azaltıyor. Grubun başında genellikle bir akademisyen ya da uzman olan bir rehber bulunuyor.

Konular tarih ve tarihi eserler olduğu kadar, o yerin coğrafi ve kültürel özellikleri de olabiliyor. Örneğin Tarih Vakfı Mart ayında Nedim Gürsel rehberliğinde bir Edirne gezisi düzenlerken, aynı zamanlarda Fest Travel bir tema etrafında ‘‘İstanbul'da Suyun Öyküsü’’ başlıklı bir kültür turu organize ediyor.

Bunun birkaç önemli nedeni var. Birincisi uzunca bir süre ülkenin doğusunu her türlü tatile kapatan terörün yavaş yavaş belleklerden silinmesi. İkincisi medyanın yaptığı ilgi çekici yayınlar. Bazıları ise bu trendin bilgi çağının tatil anlayışına bir yansıması olduğunu savunuyor.

Fakat hepsinin birleştiği bir nokta var: İlgi henüz istenen düzeyde olmasa da her geçen gün artıyor. Örneğin Rehberler Odası'nın verilerine göre geçen yıl 18 bin kişi tatil için Doğu Anadolu'ya gitti.

Türkiye'de yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi olan doğa turizmi de bu geçen süre içinde hızla yol katediyor. İlk başta amatör birkaç grubun düzenlediği gezileri bugün artık profesyonel turizm firmaları yürütüyor. Bu firmalardan ilk akla gelenler Arnika, Gezievi ve Deepnature.

Doğaya kaçış

Yetkililer 5 sene öncesine göre gezgin sayısında 7-8 kat artış olduğunu söylüyor. En büyük gerekçe ise kalabalıklaşan şehirler ve artan çevre bilinci.

Güzergahlar ikiye ayrılıyor: Günlük turların düzenlendiği, İznik, Yalova, Adapazarı gibi İstanbul'a yakın merkezler ve daha uzun gezilerin yapıldığı Karadeniz-Kaçkarlar, Toroslar, Çanakkale Kaz Dağı ve yeni gözde Kastamonu Ilgaz Dağları.

KÜLTÜR GEZİLERİNDEN ÖRNEKLER

Trakya'nın Şaraplı Tarihi: 10-11 Şubat (Fest Travel)

Bursa ve Çevresi: 17-18 Şubat (Fest Travel)

Bilinmeyen Kapadokya: 6-10 Mart (Antonina Turizm)

İstanbul'da Bizans Manastırları: 18 Şubat (Fest Travel)

Karnaval'da Venedik: 24-28 Şubat (Fest Travel)

Ücretsiz Ayasofya, Sultanahmet, Topkapı Turları: 11, 18, 21 Şubat (Rehberler Odası)

Tarsus-Antakya-Antep-Halep: 3-10 Mart (Antonina Turizm)

Selçuklu'nun Kalbine Yolculuk: 14-18 Şubat (Tarih Vakfı)

Güneydoğu Turu (Antakya, Urfa, Harran, Mardin, Nemrut, Hasankeyf, Diyarbakır): 3-11 Mart (Arnika Turizm)

Osmanlı, İlk Başkent Bursa: 24-25 Şubat (Tarih Vakfı)

Malta'da Ortaçağ mimarisi: 5-9 Mart (Antonina Turizm)

False