İyi bir fotoğrafçı olmanın altın kuralları

Güncelleme Tarihi:

İyi bir fotoğrafçı olmanın altın kuralları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 05:42

Parlak güneş,mavi gökyüzü,açık hava ve her köşede yeni bir motif: Yaz sonu yılın fotoğrafçılık anlamında ciddi derecede ilgi çekici bir dönemi...

Haberin Devamı

Yaşadığınız yerde mevsimler nasıl geçiyor bilmiyoruz ama yaz sonu,özellikle de eylül ayları genelde tabiatın güzelliğini sergilediği bir dönemdir. Eğer bu dönemde gözlerinizi açıp etrafta gezerseniz,birçok harika fotoğraf çekebileceğinizi fark edeceksiniz. Bu tavsiyelerimizle daha da iyi fotoğraflar çekeceğinizden şüphemiz yok.  

Gün ışığı saatini kullanın

Günler gecelerden halen daha uzun: Doğal ışıktan faydalanın. Erken kalktığınızda gün ışığının kırağılarla oluşturduğu harika ışık oyunlarını yakalayabilirsiniz.

Tabiat ana size harika ışık efektleri sunacaktır. Öğlenleri yoğun ışık detayları daha net ortaya çıkarır ve tekrarlayan yapılara daha çok dikkat gerekir. Öğleden sonraları ışık daha yumuşaktır ve bu nedenle portreler için daha idealdir. Ve güneşin batışına doğru çıkan altın renkli ve sıcak ışık ise doğa fotoğrafları çekmek için ideal.

Haberin Devamı

Lens parlamasını yaratıcı bir biçimde kullanın

Lens parlaması denen olgu aslında istenmeyen bir şeydir: Yüksek fiyatlı lenslerde özel bir kaplama bulunur ve bu tip parlamalar hiç oluşmaz. Fakat bu olgu bilinçli kullanıldığında ilginç efektler yaratabiliyor: Fotoğraflarda yaza ait bir tat yakalanıyor.

Bunu yaparken ışık kaynağının fotoğrafta olduğuna dikkat etmelisiniz,Live View ile odaklama yaparak gözlerinizi koruyabilirsiniz.

Donanımı koruyun

Eğer plajda fotoğraf çekmek isterseniz,donanımınızı kumdan ve tuzlu sudan korumalısınız.

Kameralar için bu tarz özel koruyucu çantalar mevcut. Eğer gerekirse,pilinizi öncesinden değiştirin ve lensinizi sahilde değiştirmeyin.

Böylelikle pilinize ve lensinize kumun temas etmesini önlersiniz. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda donanımın aşırı ısınmamasına da dikkat etmelisiniz.

Aksiyon kamerası ile çekim yapın

Aksiyon kamerası ile suda eğlenceleri anlarınızı çekebilir kameranıza zarar vermezsiniz.

Bir çubuk ile Go-Pro gibi aksiyon kameraları spor ekipmanlarına direkt bağlanır ve spektaküler anlarınızı yaşarken kaydedebilirsiniz.

Sahildeki fotoğrafları düzeltin

Sahilde,birçok kez fotoğraflarda suyun da dahil olduğu manzara fotoğrafları çekilir. Fakat bu fotoğrafları genelde tatmin edici bulmazsınız,zira bunlar manzaranın zenginliğini yansıtmazlar veya seçili kısım ilgi çekicilikten uzaktır. Bu nedenle bir fotoğraf çekerken bakan kişinin objeleri baz alarak diğerlerine göre ayarlayabileceği elemanlara dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

Buna örnek olarak plajdaki taşlar veya ön plandaki muhtelif objeler verilebilir. Örneğin barajlar ve iskeleler fotoğrafa dikkat çeker. Fakat fotoğraftaki detayları kaydetmemek de gerekir,örneğin kumdaki izler,kabuklar,martılar,güneş gözlükleri veya çanta gibi.

Odaklanma süresi ile oynayarak enteresan efektler de elde edebilirsiniz. Örneğin kısa bir odaklanma süresi ile dalgaların hareketini dondurabilirsiniz. Odaklanma süresi ne kadar uzun olursa,suyun yüzeyi de o kadar pürüzsüz gözükür. Bir gri filtresi de ışık seviyesini kontrol edecektir.

Yıldızları yakalayın

Sıcak yaz geceleri insanı yıldızları fotoğraflamak konusunda cezbeder. Fakat bu özellikle tamamen karanlık yerlerde çok daha iyi sonuçlar verir. Yani şehirden uzak olduğunuzda. Samanyolu'ndaki yıldızları çekmenin yanında,temmuz sonundan eylüle kadar gözlemlenebilen bir olgu daha var: Bir meteor yağmuru.

Haberin Devamı

Temmuz meteor yağmuru,orta-güçlü kabul edilen,saatte 20 adede kadar kayan yıldızın gözlemlenebildiği bir olgudur. Bir sonraki meteor yağmuru ''Perseid'' ve bunda saatte 100 adede kadar kayan yıldız gözlemlenebilir.

Odak uzunluğu kısa olan bir lens bunların bir kısmını yakalama imkanınızı artırır. Bir tripod ve uzaktan kumanda bunları yakalamak için olmazsa olmazlardandır. Zira fotoğrafın asgari 30 saniye odaklanma süresi var.

Böylesi bir durumda,yani meteor yağmurunun, tam zamanını bilmek mümkün olmadığından uzun bir sürede birçok seri fotoğraf çekmelisiniz. Bu küçük meteorları yakalama şansınızı artıracaktır.

Su altında fotoğraf çekmek

Mercan,yosunlar,egzotik balıklar: Eğer dalmayı seviyorsanız,birçok benzersiz şeyle karşılaşırsınız.

Haberin Devamı

Su altı kameraları ve aksiyon kameraları su geçirmez kasalarda kullanışlı ve basittirler. Bu nedenle su altında harika çekimler yapabilirsiniz.

Odaklanmayı optimize edin

Dengeli bir odaklanma ile aydınlık alanlar ve gölgeli kısımlar akşamüstü güneşinde iyice belirginleşir. Spor ölçümü ile kameranın hang, alanının doğru biçimde odaklanacağını belirleyebilirsiniz.

Filtre kullanın
Manzara fotoğraflarında,gökyüzü genelde aşırı parlak çıkar.

Bir gri gradyel filtre gökyüzünü böylesi durumlarda karanlıklaştırır. Başka bir alternatif ise bir polarizasyon filtresidir,bu da gökyüzünün maviliğini artırır ve güneş doğru açıda olmasa bile filtrede doğru açıyı ayarlayamadığınızda işi kurtarır.

Haberin Devamı

Gölgelerle oynayın

Direkt gün ışığı altında,gölge efektleri verimli biçimde kullanılabilir.

Objeleri incelerken,çizgilere ve yapılara dikkat edin ve gerekirse fotoğrafları siyah beyaz haline getirin.

Google Drive

Anket formu yaratın ve gönderin

Google'ın online dosya saklama uygulamasında,kullanıcı yorumları,ziyaretçi görüşleri ve anketler için formlar yaratabilirsiniz.Bunun için Google Drive'a giriş yapın >>New<< sekmesine girin. Ardından >>More<<'a tıklayın ve >>Google Forms<< yolunu izleyin.

Öncelikle forma isim verin,ardından katılanların adı,soyadı ve yaşı kısımlarını doldurun. Bir form alanı yaratmak için, ekranın sağındaki artı simgesine tıklayın. Ardından form alanının türünü seçin: Beklediğiniz cevap uzun mu, kısa mı?

Katılımcılar ayaşlarını yazarak mı girmeli yoksa seçeneklerden birine mi tıklamalı? Soru türünü >>Multiple Choice question<< sekmesine basıp açılan menüden başka bir türü seçerek değiştirebilirsiniz.

Eğer sorunun yanındaki >> Required<< seçimini devreye sokarsanız,katılımcı bu soruya mutlaka cevap vermelidir,yoksa devam edemez. İlk kısım için tüm soruları doldurduktan sonra,örneğin kişisel bilgiler,>> New Section<< sekmesine tıklayın ve diğer soru setini hazırlayın.

Birim halindeki formlar zamandan tasarruf sağladığından popülerdir. Bunları birimin başında ve sonunda >> Linear Scale for >>Multiple Choice question<< ayarını seçerek ayarlayabilirsiniz.

Örneğin 1.noktada >>çok kötü<< ve 10.nokta >>süper<< olarak seçilebilir.

Tüm soruları giderdikten sonra, üstteki çark simgesine tıklayın.>> Presentation<< yolundan bir onay yazısı yazın. Katılımcı bu yazıyı formu doldurup gönderdikten sonra ekranında görecektir.

Son olarak sağ üstteki >>Send<< sekmesine tıklayın ve anketi göndermek istediğiniz kişilerin mail adresini girin.

İyi bir fotoğrafçı olmanın altın kuralları

Fotoğrafçılık

Yansıma dosyalarından şüpheli meta verileri silin.

Fotoğrafları internete yüklemeden evvel,meta verilerini silerek gizliliğinizi korumalısınız.

Meta veri sadece fotoğrafın çekildiği zamanı net biçimde vermez,teknik detayları,GSP verisini de belli eder,hatta bazı durumlarda bazı özel veriler ve çevre koşulları net adresinizi dahi ele verebilir.

Windows meta veriyi silmeniz konusunda size yardımcı olur. Yüklemeyi düşündüğünüz fotoğrafın üzerine sağ tıklayın ve açılan menüden >>Özellikler<< kısmına girin.

Ardından >>Ayrıntılar<< sekmesinde en altta bulunan >>Özellikleri ve kişisel bilgileri kaldır<< düğmesine basın. Eğer Exif Tag Remover gibi bir yazılım kullanıyorsanız,birden fazla fotoğraftan meta veriyi aynı anda silme gibi bir imkana sahipsiniz.

Programı başlattıktan sonra >>Add<< tuşuna basın,istediğiniz resimleri çift tıklayarak seçin. >>Next<< tuşuna bastıktan sonra Exif Remover'ın orijinal resimlerin üstüne yazıp yazmamasını,temizlenen kopyaların kaydedileceği klasörleri ve >>cleaned<< kısmından temizlenmiş kopyaların orijinalleri ile birlikte kaydedileceği yeri seçebilirsiniz.

Tekrar >>Next<< tuşuna bastıktan sonra,hangi metaverinin silineceğini seçebilirsiniz. En iyi seçenek >> All supported<< seçimi ile her şeyi silmektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!