Windows 10 kurulum USB'si nasıl hazırlanır? Windows 10 kurulum için USB hazırlama

Güncelleme Tarihi:

Windows 10 kurulum USBsi nasıl hazırlanır Windows 10 kurulum için USB hazırlama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2022 21:51

Windows 10 kurulum USB’si hazırlayabilmek için izlenmesi gereken adımlar doğru takip edilmelidir. Önce güvenli bir internet bağlantınızın olması gerekmektedir. Zira kurulum süresinizi olumlu-olumsuz yönde bu durum etkileyecektir. Ardından USB flash, harici sabit sürücü ya da DVD’ye ihtiyacınız olacaktır. Windows 10 kurulum USB’si nasıl hazırlanır? Windows 10 kurulum için USB hazırlama işlemini detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Windows 10 USB’ si hazırlama işlemini siz de yapabilirsiniz. Bunu için ön hazırlıklarınızı doğru yapıyor olmanız önemlidir. Bu konuda ilk dikkat edilmesi gerekenler;

Güvenli bir internet bağlantısı,

Boş bir USB flash bellek, harici sabit sürücü veya DVD ihtiyacınız olacaktır. ( içindeki bilgilerinizin güvenliği bakımından aygıtın boş olması önemlidir.)

USB sürücünün en az 8GB boş alana sahip olması gerekmektedir.

Hızlı açılan bir Windows 10 UEFI kullanmanız gerekmektedir. Windows 10 USB’si kurulum rehberinizi takip ederek işlem yapabilirsiniz. Güvenli ve hızlı açılıp kapana bir Windows 10 programa sahip olabilmek için doğru yazılım donanımı kullanmak ve güvenli internet erişimi sağlanıyor olması çok önemlidir.

Windows 10 USB’si Nasıl Hazırlanır?

Haberin Devamı

Windows 10 USB’si kurulumunuzu kendiniz yapabilmek için güvenli internet bağlantınız olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Ve en az 8GB boş alana sahip olan bir USB flash sürücünüz, harici sabit sürücü veya DVD kullanmanız önerilmektedir. USB sürücünün boş olması içinde bulunan bilgilerin silinebileceğinden boş olarak kullanılmadı da uzmanlar tarafından önerilmektedir. Önemli bir nokta da ISO dosyasından kurulum yapıyor ve dosyanın çok büyük uyarısı alıyorsanız çift katmanlı bir yazılım olan DL DVD medyasını tercih edebilirsiniz.

Hızlı açılan bir Windows 10 USB kurulum rehberi olarak UEFI donanımı tercih ederek güvenli bir şekilde kurulum yapabilirsiniz. UEFI; Unified Extensible Firmware Interface İngilizcedir. Bilgisayarlarda işletim sistemi bulunmadığı durumda donanımı kontrol eden güvenli bir yazılım sistemi BIOS yerine tasarlanmıştır.

Daha geniş alana sahip bir yazılım olarak geliştirilmiştir. Bilgisayarın daha hızlı çalışmasını ve donanımlar arasındaki uyumu sağlamaktadır. Microsoft donanım yazılım sistemi olarak geçmişte Firmware(bellenim) kullanmaktaydı. Windows 10 ile birlikte Firmware; doğru tanım, donanım Yazılımı olarak tanımlanmaya başlamış bulunmaktadır. Modern bilgisayarlarda bu yöntem hız ve güvenliğin sağlanabilmesi için önemlidir.

Haberin Devamı

Windows 10 Kurulum İçin USB Hazırlama

Hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra Windows 10 USB hazırlama işlemine geçebilirsiniz.

İlk adım olarak güncel Windows 10 ISO’ yu indirin.

Rufus yazılımı son sürümünü indirin,

USB flash belleğinizi bilgisayara takarak Rufusu’ u çalıştırın.

Ve Windows 10 ISO dosyasını (Rufus güncel dosyasını seçmeniz önemlidir)seçin,

ISO dosyası seçiminden sonra Rufus gereken tüm seçenekleri otomatik olarak seçecektir.

- Güncel bilgisayara kurulum gerçekleştiriyor iseniz UEFI ve GPT seçili olarak kalmalıdır.

 - Bilgisayarınız 2012 öncesi ise GPT Programı yerine MBR tercih etmeniz gerekmektedir. 

Windows 10 20H1 programının 2004’ le birlikte dosya boyutu 4GB üstüne çıkarılmış bulunmaktadır. Bu nedenle Rufus otomatik olarak USB bellek dosya sistemini NTFS olarak seçecektir.

Haberin Devamı

Burada Başlat komutu vererek USB flsh belleğinize Windows 10 ISO dosyasını yazmaya başlayabilirsiniz. (Bu noktada belleğinizde veri bulunuyorsa silineceğini de bilmeniz gerekmektedir.)

USB flash bellek kurulumu tamamlandıktan sonra Secure Boot ayarının kapatılması gerekmektedir.

Bu işlemi DEL/F2 tuşu ya da BIOS Boot sekmesine giriş yaparak Secure Boot’u Disabled ve Other OS yaparak ilerleyebilirsiniz. Ardından F10 ya da Save & Exit kullanarak evet komutuyla işlemi bitirebilirsiniz.

Bilgisayarınızı USB flash bellekten Boot ederek (güç vererek) Windows 10 kurulum işlemini başlatabilirsiniz.

Windows 10 USB flash bellek hazırlığınız ve kurulum işleminizi uzman gereksinimi duymadan kendiniz yapabilmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!