Kilosu 1.265 Euro'ya (4050 TL) otomobil alır mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Kilosu 1.265 Euroya (4050 TL) otomobil alır mısınız
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2016 09:27

Meşhur lüks otomobil üreticisi Bugatti'nin yeni modeli Chiron son otomobil fuarında tanıtıldı.

Haberin Devamı

Elektronik olarak sınırlandığı için maksimum hızı saatte 420 kilometre olan 1500beygirlik bu aracın satış fiyatının 2.4 milyon Euro olduÄŸu açıklandı. (Türkiye’de almakisterseniz bir o kadar da vergi ödeyeceksiniz, yani size toplam maliyet neredeyse 5milyon Euro’ya gelecek.)Bugatti Chiron sadece 500 tane üretilecekmiÅŸ.Â

Kilosu 1.265 Euroya (4050 TL) otomobil alır mısınız

Aracın ağırlığının 1.9 ton olduğunu düşündüğümüzde, bu otomobilin kilosu 1.265Euro’ya geliyor.

Bir kıyaslama yapabilme imkânı açısından söylüyorum, mesela 1 kilo altın yaklaşık37 bin; 1 kilo bakır yaklaşık 4 bin 500; 1 kilo platin yaklaşık 28 bin Euro’yasatılıyordu dün. Benim bulabildiğim, Bugatti Chiron’dan daha ucuz yegâne değerlimetal gümüş oldu; kilosu 441 Euro’ydu.

Hepimiz yeni Chiron’un içinde eser miktarlarda bu değerli metallerden kullanılsabile aslında aracın sadece metaliyle para etmediğini biliyoruz.

Bir an için hayal edin: Bayiye gittiniz, 2.4 milyon Euro’yu bayıldınız, aracınızı aldınızve yola çıktınız. Daha yola çıkar çıkmaz bir kamyon geldi ve aracınızı ‘pert’ etti; yoldaeğri büğrü durumdaki kullanılamaz hale gelmiş aracınız kaç para eder?

Geçenlerde okuduğum, Cesar Hidalgo’nun yazdığı ‘Why Information Grows’ kitabındaBugatti’nin bir önceki modeli olan Veyron için benzer bir kıyaslama vardı.

Kim alır ve neden alır bilmiyorum ama Bugatti Chiron için şimdiden insanlarınkuyruğa girdiği, o 500 araçtan birini almak istediğine dair haberler de okudum düninternette.

Haberin Devamı

Chiron’u, Türkiye’de satış fiyatı neredeyse 400 bin Euro olan Audi A8 W12 ilekıyasladığımızda fark çok çarpıcı, boş ağırlığı 2 bin 150 kilo olan A8’in kilosu 182Euro. Ki bu, Türkiye’de satılan en pahalı ve lüks araçlardan biri, unutmayın.Chiron’u(ve aslında Audi A8’i de) bu kadar pahalı yapan şey, Cesar Hidalgo’nun söyleyişiylebirleşimindeki atomlar değil o atomların bir araya getiriliş biçimi.

Yani, üzerindeki bilgi, tasarım...Bugatti Chiron (ve elbette A8 de) çok uç bir örnek.Zaten işte okudunuz, en fazla bütün dünyada 500 kişinin sahip olabileceği biroyuncak bu.

Ve sahiden lüks.Ama ondan çok daha pahalısını hepimiz cebimizde taşıyoruz. Evet,kilo fiyatı üzerinden kıyaslama yapacaksak, gelin bir de IPhone 6S’e bakalım.Apple’ınkendi sitesinde yazdığına göre bu akıllı telefonun ağırlığı sadece 143 gram.Avrupa’daki satış fiyatı ise 749 Euro’dan başlıyor.

Bu telefonun en ucuz modelinin bile kilosu 5 bin 237 Euro.Gördünüz mü, eğer işikiloya vurursak Bugatti Chiron meğer ucuzmuş.

Siyaset bilimciler neden gelmiyor?

İSTANBUL, bu yaz, 23-28 Temmuz’da Dünya Siyaset Bilimi Kongresi’ne ev sahipliğiyapacaktı.

Ama artık yapamayacak; çünkü kongreyi düzenleyen Uluslararası Siyaset BilimiDerneği IPSA, 29 cana mal olan Ankara bombasından sonra kongrenin İstanbul’dadeğil başka bir Avrupa şehrinde yapılmasına karar verdi.

Kongrenin İstanbul’da yapılmasında ve daha düne kadar hararetle yürüyenorganizasyonunda canla başla çalışan Siyasi İlimler Türk Derneği (SİTD) büyük birhayal kırıklığı yaşıyor.

Çünkü, bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek olan kongre için İstanbul’a dünyanın dört biryanından 6 bin 500 siyaset bilimci gelecek, 5 gün boyunca son derece canlı panelleryapılacaktı.

Türkiye’den 45 tebliğ kongreye sunulacaktı; kongrenin toplamda bin civarında tebliğsunumuna sahne olması bekleniyordu.

Peki ne oldu da iptal oldu kongre? Bir kere, taa başından beri güvenlik endişelerivardı. Türkiye’de yeniden terör ortamına girilmesi, DAEŞ’ten PKK’ya ve ondan DHKPC’yekadar örgütlerin büyük şehirlerde eylemler yapmaları, canlı bombalar patlamasıIPSA’yı korkutuyordu.
Bu korkuların üzerine Türkiye’de bilimsel özgürlüğü tartışmalı hale getiren kimisiyasi gelişmeler geldi.

Bir bildiriye imza attığı için işinden olan, soruşturmalara uğrayan onlarcaakademisyene uluslararası bilim camiası sessiz kalmadı. Ama buna rağmen kongreyapılacaktı.

Derken Ankara’da PKK’nın canlı bomba eylemi ve 29 kişinin burada hayatınıkaybetmesi, IPSA’yı Türkiye’den olmayacak şeyler istemeye itti.Uluslararası dernek, Türkiye’deki ortağından ‘Katılacakların güvenliklerinisağlayacaklarının garantisini’ istiyordu.

Kongrenin yapılacağı salondaki güvenlik tamamdı; otellerin içindeki güvenlik deöyle ama sokakta bu güvenliğin garantisi nasıl verilebilirdi?Her katılımcının başına bir polis verilemeyeceği gibi o katılımcılar da sokakta poliseşliğinde dolaşır mıydı zaten?

Sonuç olarak maalesef kongre iptal oldu.

Kilosu 1.265 Euroya (4050 TL) otomobil alır mısınız


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!