Ä°ÅŸte Android P sürümüyle gelecek yenilikler!

Güncelleme Tarihi:

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2018 12:24

Google, geçtiğimiz aylarda yeni Android sürümü Android P'nin geliştirici önizlemesini yayınlamıştı. Şirket şimdi de, Google I/O 2018 kapsamında Android P'nin beta sürümünü duyurdu. Peki, Android P'nin hayatımıza girmesiyle birlikte neler değişecek? İşte Android P ile gelecek yenilikler ve bilinmesi gereken her şey...

Haberin Devamı

Google'ın Android P'den önceki sürümü Android 8.0 Oreo, halen daha bazı telefonlar için yayınlanmış değil. Android Oreo'nun dağıtımı durmaksızın devam ederken Google, yeni Android sürümü Android 9.0 P'ye yoğunlaşmış durumda. Şirket, geçtiğimiz Mart ayında Android P geliştirici önizlemesini yayınlamıştı. Dünyaya ilk lanse edildiği tarihle birlikte yayınlanan geliştirici önizleme sürümünden sadece Google'ın, Pixel, Pixel XL, Pixel 2 ve Pixel 2 XL modellerine sahip kullanıcılar yararlanmıştı. Şimdiyse Android P'nin beta sürümü yayınlandı. Google I/O 2018 kapsamında Android P beta sürümünün duyurulmasıyla birlikte, ilk olarak hangi telefonların bu sürümden faydalanacağı da açıklandı. Bu kapsamda Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 ve Essential Phone modellerine Android P beta sürümü gelecek. Ayrıca, yayınlanan bir grafiğe göre Android P'nin son beta sürümü önümüzdeki Temmuz ayında yayınlanacak. Yeni Android sürümünün bu yılın üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulması bekleniyor. Peki, Android P ile kullanıcıların hayatında neler değişecek? 

Haberin Devamı

ANDROID P Ä°LE GELECEK YENÄ°LÄ°KLER!

Yapay sinir ağı API ve yapay zeka konusunda gidilen iyileştirmeler

Google'ın Android P öncesi bir sürümü olan Android 8.1 Oreo ile birlikte geliştiriciler için makine öğrenimine olanak sağlayan yapay sinir ağı uygulama programlama arayüzleri (API) duyurulmuştu. Android P ile birlikte de bu durum daha da genişletilecek. Uygulama programlama arayüzleri, BatchToSpaceND, SpaceToBatchND, Transpose, Strided Slice, Mean, Div, Sub, Squeeze ve Pad desteği işlemleri için geliştirilecek. 

Â

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Fotoğraf ve video konusunda HEIF ve HDR VP9 format desteği

Söylenenlere göre Android P ile birlikte, JPEG ile aynı dosya boyutunda olan ve daha iyi bir görüntü formatı sunan HEIF yazılımı kullanıcılara sunulacak. Ayrıca, geliştiricilerin HDR video içerikleri sağlayan programları daha hızlı bir şekilde geliştirmesini sağlayan HDR VP9 formatının da Android P ile gelmesi bekleniyor. 

Haberin Devamı

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Rahatsız etme modunda gidilen değişiklikler

Önceki Android sürümlerinde Google, öncelikliler, tamamen sessiz ve sadece alarmlar olmak üzere rahatsız etme modunda üç farklı işlem sunuyordu. Bu seçenekleri ortadan kaldıran Google, Android P'de de kullanıcılarına sadece tamamen sessiz seçeneğini sunacak. Alarm seslerinin kapatılmamasını isteyen kullanıcıların ise ses seviyesi menüsüne bir göz atmaları gerekiyor. 

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

5 Bluetooth cihaz ile aynı anda bağlantı

Google, Android'in 8.0 Oreo sürümünde kullanıcılar sadece, aynı anda iki Bluetooth bağlantısı kurabiliyordu. Daha yeni beta sürümü yayınlanan Android P ile birlikte kullanıcılar, aynı anda beş Bluetooth cihaz arasında bağlantı kurabilecek. 

Haberin Devamı

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Çentik modasına uyan telefonlar için uyumlu tasarım

Apple, iPhone X'la birlikte kullanıcıları çentikli ekran tasarımıyla tanıştırdı. Ardından, diğer firmaların da çentik akımına kapılması Google'ın böyle bir özelliği sunmasını olağan hale getirdi. Android P ile kullanıcılar, geliştirilen bir yazılımla çentikli bir arayüz kullanabilecek. 

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Yatay ve dikey ekran modları arasında hızlılık

Android P ile birlikte kullanıcılar için sunulan bir diğer özellik ise görüntü modu tarafında. Kullanıcılar, telefonlarının yönünü değiştirdiklerinde daha hızlı bir şekilde yatay ve dikey ekran modları aktif olacak.

Haberin Devamı

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Pil tasarrufu konusunda gidilen iyileÅŸtirmeler

Android P ile kullanıcılar, telefonlarını daha az şarj cihazına bağlayacak. Zira, yapılan iyileştirmeler sonucu kullanıcılar, pil yüzdeleri %5 ile %70 arasında pil tasarrufu modunu açabilecek. Bu durum önceki sürümlerde %5 ile %15 arasındaki durumlarda gerçekleşiyordu. 

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Ses ayarlamalarında büyük değişiklikler

Android P ile güç menüsünün değiştiği gibi ses tuşlarında da değişikliğe gidildi. Bu kapsamda Android P kullanıcıları, ses tuşlarına basılı tuttuğunda farklı bir arayüzle karşılaşacak. Yenilenen arayüz, medya oynatıcı kontrolü ve telefonu susturma gibi seçenekleri bünyesinde barındırıyor. 

Haberin Devamı

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Kamera ve mikrofon noktasında erişim kısıtlaması

Facebook gibi sosyal medya hesaplarının, telefonların mikrofonundan dinlemeler yapıp, o duruma göre reklamlar hazırlamasının önüne geçmek isteyen Google, Android P'de güvenliğe çok önem vermiş. Google, Android P ile sunulacak olan, boşta çalışan uygulamaların mikrofon ve kamera uzantılarıyla birtakım bilgilere erişilmemesi için güvenlik yaması geliştirmiş durumda. 

Bildirimlerde sıralı görüntüleme özelliği

Android P ile Google, Android kullanıcılarının en çok talep ettiği özelliklerden birisini sunacak. Bu kapsamda Anroid P kullanıcıları, gelen bildirimlerin hemen alt kısmında ileti olarak neyin geldiğini de görebilecek. 

İşte Android P sürümüyle gelecek yenilikler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!