Göz ameliyatı yapan robot!

Güncelleme Tarihi:

Göz ameliyatı yapan robot
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 07:48

Oxford araştırmacıları, geliştirdikleri özel bir robot sayesinde önemli ameliyatları çok daha sorunsuz bir biçimde tamamlayabiliyor!

Haberin Devamı

Yakın bir gelecekte, retina ameliyatı sırasında bıçağı tutan el bir insana ait olmayabilir. Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen devrimsel ameliyat sisteminin ilk klinik denemeleri başarı ile sonuçlandı ve robotların en iyi cerrahlardan bile daha yetenekli olabileceği kanıtlandı.

Retina ameliyatlarında, gözde çok küçük delikler açılarak retinaya erişim sağlanıyor. Retinadaki problemlere yapılan müdahaleler sırasında doktorun parmağındaki kan akışı gibi küçük bir sorun bile müdahalenin derinliğini etkileyerek problemi düzeltmektense çok daha kötü hale getirebiliyor.

Ancak Oxford'un Robotic Retinal Dissection Device adlı (evet "R2D2") robotu her adımda sadece 10 mikron ilerleyerek bir insan cerrahın yapabileceğinden on kat daha iyi hareket edebiliyor. Bir hastanın göz yuvarlağının yanındaki milimetre genişliğinde bir delikten içeri küçük bir bıçak soktuğunuzda bu durum oldukça önemli oluyor. Bütün süreç halen bir cerrah tarafından gerçekleştirilmekte ancak bu sefer cerrah, neşteri tutmaktansa bir kol ile robotu yönlendiriyor.

Haberin Devamı

Oxford ekibi R2D2'yi 2011 yılından beri geliştirmekteydi ve ilk başarılı deneyini geçtiğimiz eylül ayında 70 yaşındaki bir rahip üzerinde uygulamıştı. O zamandan beri ekip 11 başarılı cerrahi operasyon daha gerçekleştirdi.

Tabii ki bu operasyonlar sorunsuz geçmedi. Bulgularını yıllık Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) toplantısında sunan ekibin söylediğine göre iki hasta küçük kanamalar geçirdi ve bir diğer hasta da retinanın yırtılma riskini arttıran "retina dokunuşu" adı verilen bir olay yaşadı. Ancak bu durum, rastgele seçilen operasyonlardan oluşan kontrol grubunun beş kanama ve bir çift retina dokunuşu sonucuna göre yine de oldukça başarılı sayılabilir.

Oxford ekibi R2D2'nin daha da geliştirilebileceğini ve hastalara bütün retina işlemlerinde yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!