Bitkiler hangi canlıdan evrildi?

Güncelleme Tarihi:

Bitkiler hangi canlıdan evrildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2018 08:37

Bitkilerin evrimi bir takım karmaşık süreçlerin sonucunda yaşandı. Su yosunlarından ağaçlara giden bir süreç...

Haberin Devamı

Bitkilerin evrimi bir takım karmaşık süreçlerin sonucunda yaşandı. İlk bitkiler su yosunlarıydı. Ama önce prokaryatlar ortaya çıktı.

Bakteriler ve mavi-yeşil algler olarak özetleyebileceğimiz bu mikroorganizmalar çoğalıp yayılma konusunda oldukça hızlıydı. Çok uzun bir süre; milyonlarca yıl boyunca gezegendeki tek yaşam formu olarak hüküm sürdüler. Endosimbiyotik teoriye göre, bir noktada bu prokaryatlar, kendilerinden küçük olan bakterileri yiyerek enerji ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Ancak yedikleri bakterileri sindiremeyip içlerine aldıklarında, içerdekiyle dışarıdaki arasında, her iki tarafın da fayda sağlayabildiği bir ilişki kurmuş oldu. Yutulan bakteri hücre içinde güvenli bir yuva bulduğu için buradaki bazı görevleri üstlendi ve ihtiyaç duyduğu şeyleri rahatlıkla karşılamaya başladı. Diğeriyse yeni bir enerji kaynağı elde etmiş oldu. İşte bu ökaryot hücrenin ve dolayısıyla bitkilerin doğuşuydu.

Haberin Devamı

Bitkiler hangi canlıdan evrildi

İlk bitkiler suda yaşam buldu ama 1 milyar yıl önce gerçekleşen bu durumdan 150 milyon yıl sonra daha karmaşık bir yapıya sahip olup, fotosentez yapabilenler ortaya çıkmaya başladı. Bunlar artık karada yaşıyordu çünkü zengin enerji kaynakları buradaydı. Güneş ışınlarına çabasızca erişip, bolca karbondioksit bulunca, sırada giderilmesi gereken tek bir ihtiyaç kalmıştı; su temini. Bu ihtiyaç da yapraklardaki damarlı dokuların gelişmesi ile giderildi. Böylece su ve şekeri transfer edebilmeye başladılar.

Bu sırada henüz toprağa kök salamamışlardı. Bir süre sonra bitki kökleri gelişti ve böylece bunu da başardılar.

Buraya kadar oluşan her şey bitkilerin karaya uyumu konusunda yüksek bir başarı oranı sağlayınca, bir sonraki aşamada türün devamlılığı kısmına geçildi ve sporlar, tohumlar, meyveler üretilmeye başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!